:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. december 15. 15:49

2006-ban már mindenki interneten küldheti be az adóbevallását

[HWSW] 2006-ban már bárkinek lehetősége lesz interneten elküldeni az adóbevallását. Míg idén a háromezer legtöbb adót fizető cégnek kellett kötelező jelleggel elektronikus formában eljuttatnia bevallását az adóhivatalhoz, jövőre már tízezren, 2006-ban pedig bárki megteheti ugyanezt -- ám a legnagyobb adófizetők kivételével mindenki számára ugyanúgy megmarad a hagyományos papíralapú bevallás lehetősége is.

Elektronikus és elektronikus között is van különbség

Jelenleg kétféle elektronikus adóbevallás létezik: a háromezer (jövőre tízezer) legnagyobb adózó egy, az adóhivatal által kibocsátott chipkártya segítségével külön terminálon keresztül küldheti el az adóbevallását az APEH-nek. A másik módszer lényege, hogy számos adónyomtatvány letölthető az APEH honlapjáról, melyek segítenek a kitöltésben: ügyes képletek segítségével kiszámolják a fizetendő adót, és vigyáznak, hogy ne írja rossz helyre a kitöltést végző az adatokat. Ez utóbbi esetben azonban a kész adóbevallást ki kell nyomtatni és hagyományos postai úton kell beküldeni az adóhivatalnak.

2006-ban azonban már lehetőség lesz az interneten is beküldeni az adóbevallást. Előtte személyesen kell majd elmenni az okmányirodába, ahol az adózó regisztráltatja magát, majd kiadják azt a felhasználónevet és jelszót, melyekkel a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül lehet majd belépni a rendszerbe. Az adóbevallás hitelesítve, időpecséttel érkezik majd meg az adóhivatalhoz, s utólag ellenőrizni lehet, hogy az elküldött és a beérkezett adóív egyezik-e.

Milliárd közeli bevétel mellett sem telik számítógépre

Míg jelenleg a háromezer legnagyobb adózónak kell -- választási lehetőség nélkül -- elektronikus formában elküldenie az adóbevallását, jövőre már a tízezer legnagyobb adófizetőnek lesz kötelező interneten keresztül számot adnia a bevételeiről. Jellemző a hazai viszonyokra, hogy a tízezer legnagyobb adózó közül ezernek nincs internetkapcsolata, sőt, néhány vállalkozásnál még számítógép sem található. Mint az APEH és az Elektronikus Kormányzati Központ mai sajtótájékoztatóján elhangzott: a vállalati felső tízezerhez tartozó cégek közül az adó szempontjából utolsó helyezett is évente százmillió forintot fizet be az államkasszába. Így -- mint Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH jogi elnökhelyettese elmondta -- az internetkapcsolat kiépítését az állam nem segíti, ez ezzel járó költségek a vállalkozásokat terhelik.

A magánszemélyek, vállalkozók, vállalkozások számára jelenleg elérhető elektronikus adóbevallási lehetőség -- azaz az APEH honlapjáról letölthető fájlok -- sokak fantáziáját megmozgatták: míg 2002-ben csak a magánszemélyek 17, 2004-ben már 49 százalékuk választotta a bevallás kitöltésének ezt az egyszerűbb módját. 2004-ben 1,7 millió alkalommal töltötték le a programot, és 3,6 millió bevallást nyomtattak ki a magánszemélyek vagy könyvelőik. A vállalkozások körében ez a megoldás még népszerűbb: 63 százalékuk töltötte ki a program segítségével az ívet -- ez 2004-ben 908 ezer letöltött programot és 1,4 millió vállalkozást jelentett.

A teljesen internetes (tehát papírok nélküli) adóbevallásra 2005. április 1. után lesz lehetőség, azaz a jövő évi jövedelmünk után 2006-ban beküldendő bevallást tudjuk először a weben eljuttatni az APEH-hez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 15:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.