Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 23. 06:26

Hogyan dobott ki az ablakon a HP 5 milliárd dollárt?

A HP vezetői a Wall Street Journal bennfentes forrásai szerint az Autonomy felvásárlása előtt már értesülhettek arról, a cég könyvelésével nincs minden rendben, mégsem álltak el az ügylettől. Az utóbbi idők egyik legvitatottabb informatikai akvizícióját mindenképp keresztül akarta vinni Leo Apotheker, korábbi vezető.

2011. augusztus 18. sűrű nap volt a HP-nál. A vállalat gyenge negyedéves eredményeket tett közzé, az érdeklődés hiánya miatt megszüntette a WebOS-t futtató eszközök gyártását, kiszivárgott, hogy a PC-üzletág eladására készül, illetve bejelentette, hogy megvásárolja a brit Autonomy vállalatot. A cég részvényeinek árfolyama hirtelen 20 százalékot zuhant. Bő egy hónappal később az igazgatótanács menesztette elnök-vezérigazgatói székéből Léo Apothekert.

A cég tavaly novemberben, negyedéves eredményeinek bejelentésével együtt közölte, mintegy 8 milliárd dollár értékvesztési leírást könyvelt el, miután az Autonomynál könyvelési visszásságokra bukkant, amelyek révén az a valóságosnál nagyobbnak, erősebbnek, potensebbnek tűnt, és ez a vételárat is jelentősen befolyásolta. A HP az amerikai és angol hatóságok bevonásával hivatalos vizsgálatot is indított az ügyben, a cég jelenlegi és korábbi vezetésének, és az Autonomy alapítójának, Mike Lynchnek nyilvános sárdobálása közepette.

Léo Apotheker

A piac már az akvizíció 2011-es bejelentésekor is túlzásnak érezte az árat, amit a 870 millió dolláros forgalmú, mintegy 200 millió dolláros éves nyereségű Autonomyért fizetett a HP. A Wall Street Journal most egy alapos cikkben, belsős források elmondása alapján mutatja be, hogyan zajlott a felvásárlás, és hogy már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy az Autonomy könyvelésével nincs minden rendben, ezekkel azonban a HP vezetése nem foglalkozott.

Nem figyeltek eléggé

A történet azonban 2010 őszén indult, amikor kinevezték a HP élére Léo Apothekert, aki a szexuális zaklatási botrány miatt távozott Mark Hurdöt váltotta a vállalat élén. Hurd uralkodása alatt a tőzsdei elemzőknek akart leginkább megfelelni, ennek azonban ára volt, mégpedig a (kutatás-fejlesztési) költségek alapos megkurtítása. Apothekertől azt várta a HP, hogy növekedési pályára tudja állítani a vállalatot. Ezzel párhuzamosan az igazgatótanács új elnököt kapott az iparági veterán Ray Lane személyében, valamint 4 új tagot is választottak olyanok helyett, akik nem jelöltették magukat újra. A vezetés teljesen megújulva állt neki a Hurd utáni korszaknak.

Annak érdekében, hogy beindítsa a növekedést, Apotheker két szoftvercég megvásárlásának tervével állt elő, ezek egyike volt a brit Autonomy, amely már évek óta a HP látóterében volt lehetséges akvizíciós célpontként. Apotheker érkezése után egy szűk körű igazgatótanácsi megbeszélésen újra felmerült az Autonomy neve, amelynek alapítójával és vezetőjével, Mike Lynch-csel Apotheker később találkozott is, hogy a közös jövőről beszéljenek - a vezetőt szorította az idő, elő kellett állnia valamivel, amire felépítheti a teljesen kifulladt HP új korszakát. Egy bennfentes szerint a vezérigazgató 2011 tavaszán az Autonomy megvásárlásának határozott javaslattal állt az igazgatótanács elé. "Ez a beszéd!" - mondta erre a WSJ forrásai szerint Ray Lane.

Ray Lane

A WSJ forrásai szerint az igazgatótanács frissen kinevezett tagjai nem voltak még teljesen tisztában azzal, mit is vesznek a nyakukba, nem volt tapasztalatuk egy ekkora cég működésével is irányításával. Emellett a figyelmüket is megosztotta Léo Apotheker másik javaslata, amely szerint le kellene választani a HP legkevésbé nyereséges üzletágát, amely a PC-kkel foglalkozik. A WSJ informátorai szerint az igazgatótanács két csapatra oszlott, egyik foglalkozott az Autonomy akvizíciójával (amely a Tesla művelet fedőnevet kapta), a másik pedig a PC-részleg leválasztásával (ez volt a Hermes akció). Ilyen körülmények között kezdődött a későbbi felvásárlás előkészítése - miközben a HP sorozatban kétszer is a várakozásoktól elmaradó pénzügyi negyedévvel sokkolta a tőzsdét, ami alaposan megrongálta Apotheker cégen belüli megítélését.

Megindul a Tesla hadművelet

A "Tesla" csapat minden lehetőséget számba vett, beleértve az Autonomy teljes felvásárlását is, annak ellenére, hogy Cathy Lesjak pénzügyi vezető például kimondottan ellenezte azt, a magas árra és a készpénzállomány várható megcsappanására hivatkozva. A WSJ szerint azonban Apotheker könnyen meg tudta győzni az igazgatótanács Autonomyval foglalkozó felét arról, hogy a fúzió valójában jó ötlet. A HP-nál egy felvásárlás előtt kötelező kikérni az igazgatótanács pénzügyi bizottságának előzetes hozzájárulását, mielőtt az ügylet az igazgatótanács elé kerül, erre azonban az Autonomy esetében nem került sor, írja a WSJ.

A tanács 2011. július 20-án tárgyalta az ügyet, és ugyan voltak, akik ellenérzésüket fejezték ki az akvizícióval kapcsolatban, Apotheker végül megkapta a felhatalmazást arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat és részvényenként legfeljebb 25 fontot, azaz mintegy 40 dollárt ajánljon az Autonomyért - ez 50 százalékos felár volt az akkori piaci értékhez képest, ami egy szoftvercég esetén egyáltalán nem szokatlan. Az Autonomy piaci kapitalizációja azonban már akkor is 6 milliárd dollár volt, ami éves árbevételének hétszerese, üzemi eredményének pedig 15-szöröse.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A HP és az ügyletben közreműködő bankok számításai szerint az Autonomy 10 éven belül sem termelte volna ki a vételárát, de az igazgatótanács tagjai úgy vélték, a szokásosnál picit agresszívebb növekedési ütemmel, a HP értékesítési hátterének és óriási ügyfélbázisának kihasználásával "kijönnek a számok". Július végén Apotheker és a HP akkori stratégiai igazgatója, Shane Robison megállapodtak arról, hogy a felvásárlás kivitelezhető és pénzügyileg is kifizetődővé tehető, vagyis meg kell lépni.

Mike Lynch

Ezt követően elkezdődött a kemény alku az Autonomyval, a HP elszánt volt, hogy augusztusban a (gyenge) negyedéves eredményeivel együtt bejelentse az üzlet létrejöttét, hogy a befektetők és a média figyelmet az új lehetőség felé terelje. Az elszántságot az Autonomyt vezető Mike Lynch láthatóan ki is használta és az alku során a maximumig feszítette a húrt, Apothekernek többször is jóváhagyást kellett kérnie az igazgatótanácstól, hogy az eredetileg eltervezettnél többet kínálhasson a cégért. Végül a felek 10,2 milliárd dolláros vételárban egyeztek meg 2011. augusztus 13-án - hiába voltak még ekkor is elvi ellenzők a HP igazgatótanácsában, az ügyletre végül mindenki egyhangúlag igent mondott.

Lynchet senki sem kereste

Ezt követően megkezdődött az Autonomy pénzügyi átvilágítása ("due diligence"), amelynek során a HP emberei a vártnál kevesebb adatot kaptak csupán néhány pénzügyi kimutatást és pár tucat ügyfélszerződést, de szerintük ez egyáltalán nem volt feltűnő, és mivel az Autonomy évek óta tőzsdén jegyzett cég volt, biztosak voltak benne, a számokkal minden rendben van. A HP-t képviselő KPMG egy telefonos konferencián megtudta az Autonomy könyvvizsgálójától (Deloitte Touche Tohmatsu), hogy korábban felmerült a könyvelési csalás gyanúja a cégnél, azonban erre nem találtak bizonyítékokat, így a maguk részéről lezárták az ügyet. Mivel közeledett a negyedéves eredmények bejelentése, a HP nem foglalkozott többé ezzel és a WSJ szerint Apothekernek nem is említették ezt az információt.

A HP bejelentette a felvásárlást, amelyet a többi hírrel együtt rendkívül negatívan fogadott a piac, a részvényárfolyam villámgyors zuhanásba kezdett. A WSJ forrásai szerint a 2011. augusztus 18-i hírre adott tőzsdei és elemzői reakciókat látva Ray Lane annak a kiderítésébe kezdett, kihátrálhat-e még a HP az Autonomy-ügylet mögül, azonban kiderült, erre csak akkor van lehetősége a brit pénzügyi szabályok szerint, ha gazdasági szabálytalanságra bukkan - erről azonban akkor még nem volt szó. Végletekig meggyengült ugyanakkor Apotheker pozíciója, és az igazgatótanács 11 hónappal a munkába állása után meg is szabadult tőle.

Meg Whitman

A tranzakciót hivatalosan 2011. október 3-án zárták le, két héttel Apotheker távozásának napja után. "Konkrét és igen ambiciózus elképzeléseink voltak azzal kapcsolatban, hogy integráljuk és használjuk ki az Autonomy akvizíciót, de mire az ügyletet lezárták, én már távoztam" - mondta az amerikai üzleti napilapnak a leváltott vezérigazgató. Ezt követően a ma is regnáló Meg Whitman vette át a kormányrudat a HP élén.

A felvásárolt szoftvervállalat a belső levelek és feljegyzések szerint messze nem hozta azt a teljesítményt, amit vártak tőle, 2012 tavaszán Whitman két hétre Angliába utazott, hogy kiderítse, mi ennek az oka, ezt követően pedig kirúgta Lynchet, írja a WSJ. Néhány hét múlva kapta a HP vezetés az első fülest egy Autonomy-dolgozótól a meghamisított könyvelésről.

2012 novemberében a HP összesen 8 milliárd dolláros értékvesztést könyvelt el, amelyből 5 milliárd dollárt tett ki az Autonomy valóságosnál nagyobb értékének elszámolása. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium, az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet, illetve a brit hatóságok bevonásával megkezdődött a vizsgálat, amely egyelőre nem vezetett eredményre. A könyvvizsgálók tagadják saját felelősségüket, Mike Lynch, az Autonomy egykori vezére pedig kitart amellett, hogy a könyveléssel minden rendben van és ezt be is tudja bizonyítani - őt ugyanakkor a hivatalos vizsgálat során még senki sem kereste meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról