Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 22. 22:58

Kirúgták a HP vezérigazgatóját

Távoznia kell a HP éléről Leo Apothekernek, aki kevesebb mint egy éve vette át a világ legnagyobb informatikai cégének irányítását. Az utódja Meg Whitman lesz, aki korábban az eBay elnök-vezérigazgatói tisztségét töltötte be. A befektetők bizakodnak, de vajon van-e rá okuk?

Nagy volt a cipő

A német születésű, de később Belgiumban és Párizsban élő, Izraelben egyetemet végzett, öt nyelvet folyékonyan beszélő Apotheker 2010 októberében vette ár a HP irányítását, miután augusztus elején különös körülmények között távozott az előző vezér Mark Hurd, hogy aztán rövidesen Larry Ellison szárnysegédjeként, a nagy rivális Oracle hardverrészlegénél folytassa a pályafutását.

Apotheker számára azonban túl nagynak bizonyult elődjének cipője. A vállalat irányítását 2005-ben átvevő Mark Hurd a Fiorina-korszak vad kilengései után sínre tette a HP-t, számos jelentős akvizíciót hajtott végre főleg a szoftverek és szolgáltatások területén, amelyek révén a HP-t a legnagyobb bevételű informatikai vállalattá fejlesztette. Eközben racionalizálta a működést, csökkentette a költségeket, a HP stabilan nyereségessé és az előrejelzéseknél rendre jobb eredményeivel a tőzsde kedvencévé vált. Hurd irányítása alatt még a korábban folyamatosan masszív veszteséggel küszködő PC-gyártó részleg is profitábilis lett és a Dellt megelőzve piacvezetővé vált.

Leo Apotheker: eddig tartott?

Hurdnek azonban egy munkatárssal folytatott viszony kipattanása után távoznia kellett a cégtől, az igazgatótanács pedig - jobb híján - azt a Leo Apothekert tette meg elnök-vezérigazgatóvá, akinek 2010 elején az SAP nem újította meg a szerződését, mert irányítása alatt a cég teljesítménye egyre csak romlott. A HP igazgatótanácsa feltehetően úgy gondolta, a vállalati szoftverekkel foglalkozó SAP korábbi vezetője elegendő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a szerteágazó tevékenységű, de erőteljesen az üzleti szférára koncentráló HP hajóját sikeresen navigálja.

Nagyobbat nem is tévedhettek volna. A HP-t egy darabig még vitte a lendület, azonban 2011 elején  nyilvánvalóvá vált, a cégnél komoly problémák vannak. A HP vezetőjeként Apothekernek háromszor is profitfigyelmeztetést kellett kiadnia, regnálása alatt a cég részvényeinek árfolyama megfeleződött, az első nagyszabású, a cég sorsa szempontjából meghatározó döntése pedig kommunikációs katasztrófába és tőzsdei pánikba fulladt, végső soron pedig a bukásához vezetett.

A cég gyenge teljesítményét azonban hiba lenne kizárólag Apotheker nyakába varrni. Arról bizonyára kevéssé tehetett a HP elnök-vezérigazgatója, hogy a globális gazdasági bizonytalanság közepette a lakossági PC-vásárlások bővülése megállt, ezért a HP legnagyobb forgalmú üzletága nem tudta a korábbi ütemben növelni a bevételét. A HP szerencsétlenségére az Oracle is éppen akkor kezdett erőteljes offenzívába a szerverpiacon, amikor Apotheker volt a vezető. Annak érdekében, hogy saját szervereit helyzetbe hozza, az Oracle tavasszal közölte, nem fejleszt többé a HP üzleti kritikus rendszereiben működő Intel Itanium processzorokra - a bejelentés piaci hatása tagadhatatlan volt, a harmadik pénzügyi negyedévben a HP üzleti kritikus szervereinek forgalma 9 százalékkal csökkent a javuló piaci környezet ellenére.

Baki baki hátán

Vannak ugyanakkor megmagyarázhatatlan dolgok is Apotheker "bűnlajstromán", amelyek a PC-részleg leválasztásával, illetve a webOS-szel kapcsolatosak. A HP "új" stratégiájának bejelentésekor a vezérigazgató még szilárdan eltökélt volt amellett, hogy a Palm felvásárlásával megszerzett webOS nem csak okostelefonok és tenyérgépek operációs rendszere lesz, hanem PC-ken, nyomtatókon és más eszközökön is helyet kap és a gerincét képezi a HP klienseinek. Ehhez képest a webOS-alapú HP TouchPad tablet megjelenése után pár héttel a cég vezetése úgy döntött, a webOS fejlesztését felfüggeszti, az azt futtató eszközöket pedig kivezeti a piacról. Pedig a webOS-t alapvetően pozitívan fogadta a szakma és a sajtó, a szoftver kisebb problémáit  frissítésekkel tervezte orvosolni a HP.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ennél sokkal nagyobb katasztrófa volt a HP másik, párhuzamos bejelentése, amely szerint meg kíván szabadulni a PC-gyártó részlegtől. Noha a döntés érthető és pénzügyi szempontból védhető - a HP üzletágai közül a személyi számítógépes divízió termeli a legkisebb profitot -, a kommunikálás tankönyvszerű katasztrófa. A HP ugyanis nem közölte, pontosan mik a szándékai a tevékenységgel, milyen formában képzeli el a jövőjét, vagy hogy mikor fog erről dönteni, ami érthetően bizonytalanságot keltett a piacon. A zavart csak fokozta, hogy a bejelentésről kiszivárgott hírt a cég előbb cáfolta, majd megerősítette, de még azelőtt, hogy erről a részvényeseket az igazgatótanács tájékoztatta volna.

A PC-gyártási tevékenység leválasztásának bejelentését és a webOS leállítását a tőzsde egyáltalán nem díjazta, a cég értéke pár nap alatt harmadával olvadt  - a pánik pedig közvetlen oka volt Apotheker hitelvesztésének és végül távozásának (aki egyébként összesen 35 millió dolláros kompenzációs csomaggal vigasztalódhat). A webOS hardvergyártási tevékenység megszüntetésével jelentős költségek járnak, illetve a korábban megvásárolt eszközök és immateriális javak (pl. a Palm) értékét is le kell írni - a "webOS kaland" összes költsége 3,5 milliárd dollár körül van. A jól értesült források szerint az igazgatótanács Apotheker kirúgásával együtt azt is megfontolja, maradjon-e mégis házon belül a PC-gyártási tevékenység - a webOS sorsa azonban úgy tűnik, már megpecsételődött.

Identitásválság

Apotheker utóda az a Meg Whitman, aki 2008-ben politikai karrierje érdekében hagyta ott az eBay elnök-vezérigazgatói székét. Azt azonban nem tudni, miért gondolja az igazgatótanács Whitmanről, hogy alkalmas lenne a HP irányítására, az eBay ugyanis méretében, tevékenységében és fókuszában is nagyon messze esik a HP-tól. Ráadásul Whitmannek is volt megkérdőjelezhető döntése az eBay élén, mégpedig a Skype több mint 4 milliárd dolláros felvásárlása - a VoIP-szolgáltatás semmilyen módon nem illett az aukciós portál profiljába, szinergiákat sem sikerült találni, végül az alapítók némi jogi huzavona után az eredeti vételár több mint feléért vásárolták vissza a céget az eBaytől, miután a cég 1,4 milliárd dolláros értékcsökkenési leírást könyvelt el.

Meg Whitman, a megmentő?

A HP jól láthatóan identitásválsággal küzd: szinte minden informatikai piacon jelen van, a teljes informatikai infrastruktúravertikumot igyekszik lefedni, a vállalati hardverektől és szoftverektől kezdve a szolgáltatásokon át egészen a nyomtatókig, az otthoni PC-kig és okostelefonokig. Az integrált rendszerszállító szerepének előnyei mellett ez ugyanakkor azt is jelenti, nem tudja erőforrásait és figyelmét koncentrálni, azok folyamatosan felőrlődnek a harcban, amelyet a HP üzletének csak egy részére fókuszálva támadó ellenfelekkel kell nap mint nap megvívnia.

Könnyebb lenne felsorolni azokat a cégeket, amelyek nem ellenfelei a HP-nak, mint azokat, amelyek így vagy úgy, de konkurálnak vele. A HP piaci ellenfelei között találhatók szerver- és tárológyártók (pl. Dell, EMC, NetApp), hálózatieszköz-gyártók (Cisco, Juniper), informatikai szolgáltatók (IBM, Accenture, CSC, Wipro), PC-gyártók (Acer, Lenovo, Toshiba), okostelefon- és tabletgyártók (Apple, Samsung, Nokia, Motorola, RIM), nyomtatógyártók (Lexmark, Epson, Canon), valamint számtalan szoftvervállalat (pl. Oracle, Microsoft, CA, BMC, Novell), illetve cloudszolgáltatók (Amazon, Google, Rackspace), és a lista korántsem teljes.

Ebből a helyzetből csak a tevékenységek koncentrálása és a profiltisztítás lehet a kiút, azonban a cég elmúlt évei a tömegnövelésről szóltak a szálkásítás helyett, az első komolyabb diétás kísérlet, a PC-üzletág leválasztása pedig kommunikációs katasztrófát, arcvesztést és Apotheker távozását eredményezte. A HP-nak a problémái tehát jóval mélyebben gyökereznek annál, mint hogy egy egyszerű vezetőváltással meg lehessen oldani őket - az mindenesetre biztató, hogy Apotheker távozásának kiszivárgása után a részvényárfolyam majdnem 7 százalékkal erősödött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról