Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 1. 09:17

Leo Apotheker lett a HP elnök-vezérigazgatója

Kevesebb mint két hónappal Mark Hurd váratlan távozása után Leo Apotheker SAP-veterán kezébe kerül a HP kormányrúdja.

Az SAP-nál bukott, a HP-nak így is kellett

Leo Apothekert, az SAP korábbi vezetőjét nevezték ki a HP élére. A német születésű, de később Belgiumban és Párizsban élő, Izraelben egyetemet végzett, öt nyelvet folyékonyan beszélő Apotheker mintegy 20 évet töltött el a legnagyobb európai szoftvergyártónál értékesítési és marketing területeken, 2009-től pedig elnök-vezérigazgatóként vezette a céget, de nem sok sikerrel. Idén februárban az SAP igazgatótanácsa nem hosszabbította meg a szerződését, mivel irányítása alatt a vállalat nem teljesített megfelelően. Az SAP már a válság kitörése előtt is növekedési problémákkal küszködött, a recesszió miatt megtorpanó költési hajlandóság pedig felerősítette ezt Apotheker szerencsétlenségére, aki 2008 áprilisában vette át a cég irányítását.

Az SAP korábbi vezérének kinevezése a HP élére némileg meglepő, tekintve az SAP szigorú szoftveres fókuszát, illetve azt, hogy bevétele és szervezeti mérete is egy nagyságrenddel kisebb a HP-nál. Legutóbbi lezárt pénzügyi évében az SAP 47 ezer alkalmazottal 15 milliárd dolláros forgalmat ért el, a HP-nál ezzel szemben több mint 300 ezren dolgoznak, a cég forgalma pedig meghaladta a 115 milliárd dollárt, amivel a legnagyobb informatikai vállalat. Igaz, ekkora forgalmú és szervezeti méretű vállalat nem csak az informatikai iparban van kevés, hanem az egész világon  - a high-tech szektorban a HP nagyságához csak az IBM mérhető.

Leo Apotheker

Apotheker nem kis feladat elé néz, elődje, Mark Hurd irányítása alatt ugyanis a korábban hektikus HP pénzügyi teljesítménye stabilizálódott és a cég a befektetők kedvencévé vált. A cég minden részlege erőre kapott és sorozatosan az elemzői várakozásokon felüli eredményeket produkált. A stabilitás helyreállítása után Hurd alatt a HP expanzióba kezdett és számos jelentős felvásárlást hajtott végre. Ezek közé tartozik a Mercury Interactive megszerzése 4,5 milliárd dollárért 2006-ban, az IT-szolgáltatásokat nyújtó EDS 13,9 milliárd dolláros lenyelése 2008-ban, a 3Com tavalyi megvásárlása 2,7 milliárd dollárért, vagy a Palm 1,2 milliárdos akvizíciója.

HP+SAP

A HP és az SAP hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol már évek óta, az SAP-telepítések jelentős része HP hardveren fut, de a HP maga is SAP-t használ. A két cégben közös még, hogy mindkettejük legfontosabb versenytársai közé tartozik az Oracle.

Cathy Lesjak a HP pénzügyi vezetője, aki Apotheker kinevezése előtt megbízottként irányította a céget, a héten úgy nyilatkozott, a rendelkezésére álló több mint 13 milliárd dolláros likvid állományt továbbra is tőkeberuházásra és akvizíciókra szeretné fordítani a vállalat, valamint osztalékfizetésre és saját részvények visszavásárlására. A HP-papírok Hurd távozása óta mintegy 10 százalékot vesztettek az értékükből, az osztalék és a visszavásárlás segítségével némileg fel tudná tornázni az árfolyamot a cég.

Megint kintről hoztak vezetőt

Apotheker sorozatban a harmadik elnök-vezérigazgató a HP élén, aki kívülről érkezik a céghez. A vezetőkeresés időszakában számos információ látott napvilágot arról, hogy a cég végre belülről léptet elő új vezért, de ezek végül tévesnek bizonyultak. A legesélyesebbnek a posztra Ann Livermore, a nagyvállalati részleg vezetője, Todd Bradley, a PC-gyártó üzletág első embere, Vyomesh Joshi, a nyomtatási divízió irányítója, illetve a szerverrészleg élén álló Dave Donatelli voltak. Szakértők szerint nagyon valószínű, hogy az elnök-vezérigazgatói posztot meg nem kapó vezetők közül egy vagy több el fogja hagyni a céget - erre főleg Ann Livermore esetében van esély, ő sorozatban harmadszor .

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A Wall Street Journal belsős forrásai szerint a HP igazgatótanácsa több külső jelöltet is megkeresett, köztük Bill Nutit, az NCR első emberét, Steven Millst, az IBM alelnökét, valamint Stephen Elopot, aki a Microsoft üzleti szoftverekért felelős részlegét irányította és nemrég nevezték ki a Nokia élére. Az amerikai üzleti lap úgy tudja, egyiküket sem érdekelte a HP elnök-vezérigazgatói pozíciója.

Ray Lane, a csendes társ

Leo Apotheker egy vállalati szoftvereket gyártó cég éléről érkezik a HP-hoz, de elmondása szerint ez nem jelenti azt, hogy a HP ezentúl a korábbinál jelentősen nagyobb figyelmet szentelne a szoftvereknek, vagy hogy hanyagolná a lakossági vásárlókat. A 20 évet az SAP-nál töltő Apotheker munkáját Ray Lane fogja segíteni, akit a HP igazgatótanácsának tagjává választottak. Lane a Kleiner Perkins Caufield & Byers kockázatitőke-vállalkozás tagja, előtte azonban 8 évet töltött az Oracle-nál, ahol operatív igazgató és elnök volt. Az ő feladata az lesz, hogy a Szilícium-völgyben felépített kapcsolati rendszerével és ismereteivel támogassa a HP új elnök-vezérigazgatójának beilleszkedését és a cég sikerét.

Apotheker rendkívül erős egyéniség, aki nem fél kimondani, amit éppen gondol. Sokan úgy tartják, agilis, versengő típus, pont ezért nem tudott a rendkívül merev SAP élén sikereket elérni - bár ehhez  a 2008-ban kirobbanó pénzügyi krízis és az azt követő gazdasági válság is kétségtelenül hozzájárult. Hogy a HP élén sikeres lehet-e, egyelőre nem tudni. Az SAP kizárólag vállalati szoftvereket értékesített, a HP tevékenysége ennél jóval szerteágazóbb, a kínálatában hardverek és szolgáltatások is szerepelnek, ráadásul nyomtatóival, PC-ivel a lakossági piacot is célozza. A HP szoftverrészlege az utóbbi években végrehajtott felvásárlások révén elért növekedés ellenére egyik legkisebb önálló üzleti egység.

Az mindenesetre biztos, hogy a HP részvényesei nem voltak elragadtatva a hírtől, Apotheker kinevezése után a HP-papírok értéke 3,6 százalékkal csökkent.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról