Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 20. 15:45

Az ablakon dobott ki 8,8 milliárd dollárt a HP

Sokkolta a befektetőit a HP: a vállalat negyedik negyedévében hatalmas veszteséget kellett elkönyveljen, miután leírta a tavaly megvásárolt Autonomy értékének jelentős részét, ahol könyvelési szabálytalanságokat is feltárt. Minden divízió teljesítménye romlott, messze még a vezetés által ígért fordulópont.

Mintegy 12 százalékkal zuhant a HP részvényárfolyama, miután a vállalat nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves eredményeit. A bevétel meredeken csökkent, a veszteség pedig hatalmas, ami elsősorban a tavaly felvásárolt Autonomy értékvesztési leírásának köszönhető.

Több milliárdos svindli

A HP előző vezetésének egyik utolsó döntéseként tavaly augusztusban jelentette be az Autonomy Corporation felvásárlását, a piac már akkor is túlárazottnak érezte a 10 milliárd dolláros árat, amit a 870 millió dolláros forgalmú, mintegy 200 millió dolláros éves nyereségű vállalatért fizetett. A cég most az Autonomy értékének jelentős részét leírja - a teljes értékvesztési leírás 8,8 milliárd dollár. A HP arról is tájékoztatta a befektetőket, hogy belső vizsgálatot indított, mivel az Autonomy minden jel szerint megvezette a HP-t, a valóságosnál nagyobbnak tüntette fel bevételét, eredményét és növekedési kilátásait. A cég az amerikai és brit hatóságoknál is panaszt tett.

"Egyes Autonomy dolgozók szándékosan felfújták a vállalat pénzügyi adatait hogy megvezessék a befektetőket és potenciális vásárlókat" - áll a HP közleményében. "Ez a félrevezetés súlyosan befolyásolta a HP vezetését abban, hogy ésszerűen értékelje az Autonomyt az ügylet megkötésekor." A cégnél megkezdett vizsgálat több könyvelési szabálytalanságot is feltárt, az Autonomy például veszteséggel értékesítet hardvereket, ezeket pedig licencértékesítésként számolta el, derül ki a vállalat közleményéből. Előfordult az is, hogy olyan tranzakciókkal növelte a bevételét a vállalat, amely csak az Autonomy és valamely viszonteladója között ment végbe, de konkrét ügyfél nem vásárolt a termékekből.

A gigászi értékvesztési leírás miatt hatalmas veszteségbe csúszott az amúgy is megtépázott, a tavaly ősszel kinevezett új vezérigazgató alatt útját kereső HP. A vállalat minden részlege rosszabbul teljesített mint 2011 őszén, a cég árbevétele 7 százalékkal csökkent egy év alatt és 30 milliárd dollárt tett ki. Az üzemi eredményhányad tavaly sem volt magas, 2,5 százalék, most viszont ez -21,7 százalékra zuhant, a nettó veszteség pedig 6,9 milliárd dollárt tett ki az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerint számítva. Az értékvesztési leírást és más egyszeri tételeket kiszűrve azonban 2,3 milliárdos profitot ért el a HP, ami alig kisebb a tavalyinál.

Minden részleg szenvedett

A szoftvereket kivéve a HP minden részlege rosszabbul teljesített mint tavaly. A személyi számítógépes üzletág bevétele 14 százalékkal 8,7 milliárd dollárra apadt, mind a lakossági, mind az üzleti gépek iránt gyengébb volt a kereslet - különösen aggasztó a lakossági forgalom 16 százalékos csökkenése. Az eladott desktop és notebook PC-k száma egyaránt 12 százalékkal csökkent. Az IDC és a Gartner szerint a harmadik naptári negyedévben 9 százalékkal esett a PC-piac.

A nyomtatási és képalkotási részlegnél 5 százalékkal 6 milliárd dollárra csökkent a bevétel, de a kellékanyagokból élő üzlet jövőbeli kilátásait erősen rontja, hogy az új hardvereladások 20 százalékkal csökkentek. A vállalati nyomtatók terén 15 százalékos, a lakossági készülékek esetén pedig 22 százalékos visszaesést mért a HP. A vállalat nemrég a személyi számítógépes és a nyomtatási üzletág összevonása mellett döntött, a most kezdődött pénzügyi évnek már ebben a felállásban fut neki a cég.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Nem brillírozott a nagyvállalati hardverekkel foglalkozó üzletág sem, ahol a bevétel 9 százalékkal 5,1 milliárd dollárra mérséklődött. Hiába jelentek meg az év során új generációs ProLiant gépek, az x86 szegmens bevétele 7 százalékkal 3,1 milliárd dollárra apadt, az üzleti kritikus rendszereké 25 százalékkal 408 millió dollárra esett és a töredezett tárolóportfólió sem tudta hozni a tavalyi számokat, ezen a soron 13 százalékkal zuhant a forgalom. Jó hírt szolgáltatott a hálózati részleg, amely 7 százalékkal tudta növelni eladásait. A szoftverrészleg ugyanakkor 14 százalékkal nőtt éves szinten és már több mint 1 milliárd dollár bevételt termelt a HP-nak.

A szolgáltatási üzletág bevétele éves szinten 6 százalékkal 8,7 milliárd dollárra csökkent, jelentette a HP. A technológiai szolgáltatások, üzleti szolgáltatások és outsourcing területén egyaránt 6-7 százalékos csökkenést tapasztalt a cég, amely 2008-ban vásárolta fel a második legnagyobb informatikai szolgáltatót, az EDS-t, hogy aztán idén augusztusban ezen a tranzakción 8 milliárd dolláros értékvesztési leírást könyveljen el.

Növekedés 2014-ben

A HP élére tavaly kinevezett elnök-vezérigazgató, Meg Whitman minden erejével azon van, hogy megfordítsa a negatív tendenciákat, azonban tisztában van vele és nem is rejti véka alá, hogy a folyamat lassú és fájdalmas lesz és nem fog tetszeni a tőzsdének sem, amit lát majd. A várakozások alapján a 2014-es év hozhat végre kézzel fogható bővülést mind a bevételben, mind az elért profitban. A várakozások szerint talpra áll a vállalati részleg is és minden divízió növekedésről számolhat be. Szintén 2014-re érnek be igazán a most meghozott döntések és a kutatás-fejlesztési befektetések első megtérülései is ekkorra várhatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról