Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 22. 11:18

Drámaian romlik a HP nyereségessége

A PC-gyártó részleg leválasztása mellett kevés figyelmet kaptak a HP negyedéves eredményei, amelyek nem túl biztatóak. A személyi számítógépes üzletág mellett a nyomtatási és képalkotási részleg bevétele is csökkent éves összehasonlításban, a szervergyártó divíziót pedig kikészítette az Oracle kivonulása az Itanium platformról.

A személyi számítógépes üzletág leválasztásával egy időben a HP nyilvánosságra hozta a július 31-én véget ért harmadik pénzügyi negyedév eredményeit. A cégnek nincs mire büszkének lennie, a bevétele éves szinten csupán 1 százalékkal nőtt, de az árfolyamhatást kiszűrve már 2 százalékos csökkenés figyelhető meg. Az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerinti (GAAP) nettó nyereség 9 százalékkal 1,9 milliárd dollárra nőtt, de ennek az oka, hogy egy éve több mint 1,1 milliárd dollár akvizíciós, átszervezési és amortizációs költség húzta le a profitot - a "non-GAAP" nyereség 11 százalékos csökkenése sokkal jobban lefesti a HP tényleges teljesítményét.

Összességében elég borús képet fest a HP eredménye, ha az egyes üzletágakat vizsgáljuk. A szolgáltatási üzletág éves szinten 4 százalékkal 9,09 milliárd dollárra növelte forgalmát, a technológiai szolgáltatások bővülése ellensúlyozni tudta az üzletifolyamat-kiszervezési tevékenység 9 százalékkal csökkenő bevételét. Rossz hír ugyanakkor, hogy a szolgáltatási üzletág üzemi eredménye 11 százalékkal 1,23 milliárd dollárra esett vissza. Az Enterprise Services élére John Visentint nevezte ki a HP, aki korábban az IBM szolgáltatás részlegének amerikai főnöke volt.

Hazavágta az Itanium forgalmát az Oracle

A szerverekkel, tárolókkal és hálózati eszközökkel foglalkozó nagyvállalati hardverrészleg hasonló utat járt be, bevétele 7 százalékkal 5,39 milliárd dollárra erősödött, üzemi nyeresége 1 százalékkal csökkent. Jól fogytak a HP iparági szabványos (x86) szerverei és tárolói, ezeken a területeken 8 százalékos bővülést ért el a cég, a hálózati divízió pedig 15 százalékkal több bevételt termelt mint egy éve. Az üzleti kritikus kiszolgálók forgalma ugyanakkor 9 százalékkal esett tavalyhoz képest, ami a javuló üzleti környezet közepette csak azzal magyarázható, hogy az Oracle márciusban bejelentette, nem fejleszt többé Itanium processzorokra.

Mivel a HP Integrity szerverek jó részét Oracle szoftverek alá vásárolják, a lépés komoly bizonytalanságot keltett a piacon, ami az eladásokban is tükröződik. A bejelentés a legrosszabbkor érte a vállalatot, a tavaly nyáron bemutatott új Integrity szervergeneráció eladásai épp kezdtek felpörögni és a világgazdaság élénkülése közepette a nagyobb értékű, drágább UNIX szerverek iránti kereslet is nőtt. Összehasonlításul a legutóbbi negyedévben az IBM mainframe-ek forgalma 61 százalékkal erősödött, a Power-alapú szervereké pedig 12 százalékkal növekedett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Nem lehetnek büszkék magukra a nyomtatási és képalkotási részleg vezetői sem. A divízió bevétele 1 százalékkal 6,2 milliárd dollárra esett vissza, sem a lakossági, sem a vállalati termékek nem fogytak, különösen szembetűnő a 7 százalékos visszaesés a vállalati nyomtatók területén. A részleg bevételének kétharmadát adó kellékanyagok forgalma is stagnált, az eredmény: az Imaging and Printing Group üzemi profitja éves szinten 14 százalékot esett és így 892 millió dollárt tett ki - a cég a Japánt sújtó földrengéssel és a jen erősödésével magyarázza a számokat, a lézeres készülékek fő alkatrészei a szigetországban készülnek ugyanis.

WebOS: a 3,5 milliárd dolláros kaland

A leválasztás előtt álló PC-gyártó részleg számai vegyesek: a bevétel 3 százalékkal 9,6 milliárd dollárra csökkent, mivel a vállalati PC-k iránti kereslet erősödése nem tudta ellensúlyozni a lakossági vásárlások pangását - a konzumer PC-k forgalma 17 százalékkal esett. Mind a notebookok, mind az asztali gépek forgalma csökkent, egyedül a munkaállomások terén tudott növekedést felmutatni a HP, de ezek a divízió forgalmának alig 5 százalékát teszik ki. Az egyéb klienshardverek, amelyek közé az okostelefonok, tabletek és más "nem PC" eszközök tartoznak, csupán 186 millió dollár bevételt termeltek, 9 százalékkal kevesebbet mint tavaly.

A Personal Systems Group üzemi eredménye a csökkenő bevétel ellenére 20 százalékkal erősödött és 567 millió dollárt tett ki, amit az alacsonyabb alkatrészárak magyaráznak, de az üzemi eredményhányad még így sem érte el a 6 százalékot, amivel messze kilóg a HP többi részlege közül. Amint arról a HWSW is beszámolt, a HP a személyi számítógépes divízió önállósítása mellett döntött, a webOS-re épülő készülékek totális piaci kudarca miatt pedig beszünteti azok gyártását és értékesítését. A július 1-én piacra dobott TouchPad tabletekből beragadt készleteket a hétvégén az eredeti ár töredékéért árusította ki a vállalat, 100 dolláros áron gyorsan el is fogyott az összes, ami 499 és 399 dollárért korábban senkinek sem kellett - a Palm 1,2 milliárd dolláros felvásárlásával megszerzett webOS sorsa egyelőre kérdéses.

Romló kilátások

A nehézségekre való tekintettel a HP csökkentette negyedik negyedéves előrejelzését is. A bevételt 32,1 és 32,5 milliárd dollár közé várja a vállalat, ami 2-4 százalékos csökkenés tavalyhoz képest, a részvényenkénti eredmény pedig mindössze 44-55 cent lesz, mivel a webOS hardvergyártási tevékenység megszüntetésével jelentős költségek járnak, illetve a korábban megvásárolt eszközök és immateriális javak (pl. a Palm) értékét is le kell írni - a "webOS kaland" összes költsége 3,5 milliárd dollár körül van.

A hírek valósággal sokkolták a HP befektetőit, akik menekülőre fogták a dolgot. A látványosan romló nyereségesség, a visszavágott negyedéves előrejelzés és a PC-gyártó részleg önállósításának hírére a részvényárfolyam több mint 20 százalékkal zuhant pénteken. A cég értékének közel felét vesztette el idén, piaci kapitalizációja jelenleg mindössze 48 milliárd dollár, csak kevesebb mint negyede az IBM-ének és kétötöde az Oracle-ének.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról