Szerző: Koi Tamás

2022. október 11. 13:22

Letiltja az Airtageket a feladott csomagoknál a Lufthansa - vagy nem

Kitiltja a járatairól az Apple saját trackereit, az Airtageket a Lufthansa - jelent meg a hír múlt héten több légiközlekedésre szakosodott oldalon. Az értesüléseket a német nemzeti légitársaság azóta cáfolta is, meg nem is, a trackerek ugyanakkor így is borsot törhetnek a légitársaságok orra alá.

A polgári repülés egyes biztonsági intézkedéseit lehet túlzott parának vagy indokolt óvatosságnak tekinteti, ahogy azt az előírást is, hogy a járatok fedélzetén a repülés ideje alatt kevés kivételtől eltekintve tilos elektromágneses és rádiós sugárzást használó eszközt üzemeltetni. Ebbe a körbe tartoznak hosszú-hosszú ideje az okostelefonok, de egyes légitársaságok a feladott csomagok követésére alkalmas trackerek használatát sem nézik jó szemmel.

lufthansa_a330

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Múlt héten több repüléssel foglalkozó szaklap felkapta a hírt, hogy a Lufthansa de facto kitiltotta járatairól az Apple Airtageket, amit aztán a légitársaság szóvivője később cáfolt, egész pontosan úgy módosított, hogy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) pontosan meghatározza, hogy mely elektronikai eszközöket lehet használni repülés közben, melyeket nem, ezért a döntésnek valójában semmi köze a német légitársasághoz.

Egyes spekulációk szerint az idén nyáron fennállása óta az egyik legnagyobb krízisét átélő légitársaság ugyanakkor valójában csak az elveszett csomagokkal kapcsolatos publikus reklamációkból adódó PR-katasztrófát kívánja elkerülni vagy tompítani a trackerekre vonatkozó szigorúbb szabályozásokkal.

A nyári időszakban elárasztották ugyanis a Twittert azok az utasreklamációk, melyek azt firtatták, hogy az Airtag által küldött helymeghatározásnak köszönhetően pontosan tudják, hol van az elveszett csomagjuk, melyet állításuk szerint a légitársaság sikertelenül próbál megtalálni.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.