:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. december 3. 16:19

AI navigációval turbózza fel magaslégköri internetballonjait a Loon

Az Alphabet-leány gépi tanulással teszi hatékonyabbá a közlekedést a sztratoszférában.

Megerősítéses tanulásra építő navigációs rendszerrel szereli fel magaslégköri internetszóró ballonjait a Google X projektjéből kivált Loon. A Google AI csapatával közösen fejlesztett navigációs rendszert a vállalat már élesítette Kenya fölött lebegő ballonjaiban. A megoldás folyamatos tanulással optimalizálja működését - a Loon szerint rendkívül sikeresen, a mérnökök által tervezett, hagyományos rendszernél ugyanis számottevően hosszabb ideig tudta a tesztidőszakban a kijelölt pozíciók fölött tartani a ballonokat, esetenként összetett manőverek kidolgozásával, mindezt ráadásul jóval alacsonyabb fogyasztás mellett.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Loon csapata által fejlesztett, akár teniszpálya méretűre fúvódó, héliummal töltött ballonok 20 kilométeres magasságba emelkednek, így sem a madarakat, sem pedig a légi forgalmat nem zavarják. A magasból napelemmel operáló eszközök a földről kapott jeleket erősítik és továbbítják az alattuk fekvő régióba, egyenként akár ötezer négyzetkilométert lefedve 4G szolgáltatással. A ballonok Kenyában idén július óta teljesítenek szolgálatot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.