:

vállalati it archívum - 2009 február

2009
február

0

Gyorsabb Opteronokkal és árcsökkentéssel jelentkezett az AMD

2009. február 26. 16:50

Különösebb fanfár nélkül dobott piacra magasabb órajelű négymagos Opteronokat, és csökkentette a már piacon lévők árait az AMD, tovább fokozva a nyomást az Intel Xeonokon. A termelés felfutásával a lépés bár várható volt, némileg meglepő ugyanakkor, hogy a 3 gigahertzes órajel eléréséhez nincs szüksége a cégnek a legmagasabb energiaosztályhoz, azaz lehetnek még tartalékok további emelésekhez.

0

Tévhitek a SaaS modellel kapcsolatban

2009. február 26. 16:26

Az utóbbi időben világszerte egyre nagyobb hangot kapnak a SaaS (Software as a Service, szoftver mint szolgáltatás) megoldások, melyekkel kapcsolatban sokszor elhangzik hogy költségtakarékos, gyorsan bevezethető és rugalmas, ám a Gartner elemzése szerint ezekre egyelőre nincs bizonyíték.

0

Ingyen oktatja az Exchange Server 2007 üzemeltetését a Microsoft

2009. február 26. 12:07

A www.microsoft.hu/technet weboldalon egy háromszáz oldalas tankönyvből, 12 órányi screencastból és 15 prezentációból álló, magyar nyelvű Exchange Server 2007 tananyag jelent meg. A cég szerint az anyag felépítése lehetővé teszi, hogy az érdeklődő informatikai szakemberek, leendő és gyakorló rendszergazdák az alapoktól kezdjék az ismerkedést, és saját tempójukban sajátítsák el a gyakorlati üzemeltetés praktikáit.

0

A HP is csatlakozott a Solarist támogató szervergyártók táborához

2009. február 26. 08:34

A nagyok közül utolsóként a HP is csatlakozott a Solaris 10-et támogató szervergyártók táborához, így mostantól mind az öt jelentős szervergyártó (IBM, HP, Dell, Sun, Fujitsu Siemens) kínálatában elérhetők Solarist futtató kiszolgálók. Ezzel a Sun operációs rendszere ugyanolyan általánossá vált mint a Windows vagy a Linux, az x86/Solaris platformra fejlesztett alkalmazások száma meghaladja a 8 ezret.

0

A VMware üldözésébe kezdett a Red Hat

2009. február 25. 16:38

A Red Hat átfogó virtualizációs megoldással készül megjelenni a közeljövőben, melynek alapjául a nemrég megszerzett KVM virtualizációs technológia szolgál -- lebbentette fel tegnap a fátylat stratégiájáról a cég. A fejlesztések első gyümölcsei nyáron érnek be, és másfél-két év múlva egy komoly új ellenfelet kap az x86-os piacon jelenleg szinte egyeduralkodó VMware. A Xent használóknak nem kell egyelőre sem aggódniuk, sem kapkodniuk.

0

Ballmer: 2010-ben jöhet az új Microsoft Office

2009. február 24. 17:35

Egy pénzügyi elemzők számára rendezett konferencián Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója kijelentette, 2009-ben biztosan nem kerül piacra az Office 14, a vállalat irodai szoftvercsomagjának legújabb változata, amelynek egyelőre még végleges neve sincs -- a 2010-es debütálás alapján logikus lenne Office 2010-nek hívni.

0

Az Itanium ellen fordult a Unisys

2009. február 23. 17:06

[CNET News/HWSW] Felhagyott az Intel Itanium-alapú szerverek forgalmazásával a Unisys. A vállalat döntése mögött a processzorcsalád terméktervének sorozatos csúszásai állnak, melyekkel élét vesztette a platform, a Unisys a jövőben a Xeon, valamint az AMD Opteron architektúrákra koncentrál. A számítástechnikai ipar egyik nagy öregje nyereségességi problémákkal küzd, így az Itanium termékvonal vélhetően egy racionalizálási lépés áldozatává vált.

0

Újabb virtualizációs szoftver vált ingyenessé

2009. február 23. 16:23

A Citrix Systems szabadon elérhetővé teszi a XenServer virtualizációs köztesréteget, illetve bemutatta a virtualizált infrastruktúrák felügyeletére szolgáló megoldását is, a Citrix Essentialst. A cég szorosan együttműködik a Microsofttal.

0

Felvásárlással erősít az azonosságkezelés területén a Novell

2009. február 20. 09:53

Felvásárolta a Fortefi vállalatot a Novell, ezzel egy kiemelt felhasználók (privileged user) menedzselésére szolgáló megoldással bővítette portfólióját. A Fortefi technológiáira, Command Control és Compliance Auditor termékeire épülve a második negyedévben jelenik meg a Novell Privileged User Manager.

0

Nyílt forrású biztonság: megnyitotta kommunikációs protokollját a Sun

2009. február 19. 15:40

Megnyitotta a kulcsmenedzsere és a titkosítást végző eszközei közötti kommunikációt biztosító protokoll forráskódját a Sun Microsystems. A vállalat célja, hogy általánosan elterjedtté váljon ez a protokoll, amelyet többek között az EMC és az IBM is használ, és várhatóan szabvánnyá is válik.

0

A Gigabyte megmutatta tablet-netbookját

2009. február 19. 12:03

A Gigabyte a Mobile World Congressen állította ki a közelgő CeBIT-re tartogatott netbookját, melynek érintésérzékeny kijelzője elforgatható, akár egy tableté. A beltér klasszikusan netbookos, melyben Atom processzoré a főszerep.

0

Microsoft és Red Hat: összefogás a szervervirtualizáció terén

2009. február 17. 12:40

Együttműködik a szervervirtualizáció területén a Microsoft és a Red Hat. A redmondi vállalat és a legnagyobb Linux-disztribútor között létrejött megállapodás értelémbében a két cég biztosítani fogja operációs rendszereinek futtathatóságát a másik vállalat hypervisorán.

0

Megjelent a Debian 5.0, a Lenny

2009. február 16. 10:44

[HUP/HWSW] Frissült az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció, a Debian, a hétvégén megérkezett az 5.0 verzió , amely közel két évnyi kemény fejlesztőmunka gyümölcse. A Lenny kódnevű disztribúció újdonságainak listája szinte végtelen, ezért nem is vállalkozunk annak ismertetésére, igyekszünk kiragadni a legérdekeebb vagy legjelentősebb fejlesztéseket.

0

Még egyszerűbb távoli felügyelet az ESET biztonsági szoftvereihez

2009. február 16. 09:38

Megújult az ESET biztonsági alkalmazásainak egyszerű távadminisztrációját megvalósító Remote Administrator, az új verzió azonnal elérhető az üzleti felhasználók számára. A fejlesztések jelentős része a felhasználók visszajelsései alapján született.

0

Elindult a felkészülés a Windows 7 érkezésére

2009. február 12. 15:46

A közelgő Windows 7 és Windows Server 2008 R2 operációs rendszerek érkezésére való felkészülés támogatására új Ecosystem Readiness programokat indított a Microsoft. Redmond elsősorban a hardver- és szoftverfejlesztőket igyekszik támogatni abban, hogy termékeik kifogástalanul együtt tudjanak működni az új platformokkal, amihez béta buildeket, tesztelő eszközöket, dokumentációt és tesztlabort is kínál.

0

Mostantól gyakorlatilag mindegyik okostelefonnal képes szinkronizálni a Google Sync

2009. február 10. 17:17

Hétfőtől az összes elterjedt okostelefon-platformmal együttműködik a Google szinkronizáló szolgáltatása a Sync, miután a keresőcég kiadta a szoftver Windows Mobile-alapú telefonokkal, iPhone-okkal és SyncML protokollt használó készülékekkel (zömében symbianes Nokia mobilok) kompatibilis változatát. A Sync a Google Calendar eseményeit és a Gmail levelezőrendszer kapcsolatait szinkronizálja a mobiltelefon saját naptárával és névjegyzékével.

0

A Dell bejelentette új táblagépét

2009. február 10. 14:23

A Dell hivatalosan is bemutatta új tábláját, a Latitude XT2-t. Az új tablet PC 1,4 gigahertzes Core 2 Duo processzort fog munkára, mellé akár 5 gigabájtnyi rendszermemória is telepíthető.

0

Sok a zsír és kevés az izom az informatikán, véli az IBM

2009. február 9. 17:36

2009 az azonnali költségcsökkentésről szól a vállalatok számára, mindezt azonban ésszel kell tenni, és figyelni kell a jövőbeni versenyképességet biztosító kezdeményezésekre is, véli az IBM. Az informatika kiemelt szerepet játszik ezekben az időkben is, hiszen egyrészt a modern szervezetek egyik legnagyobb költségtényezőjévé nőtte ki magát, másrészt az üzleti versenyképesség alapjait és költségcsökkentési lehetőségeket biztosít. Az IBM szerint a válság lehetőséget teremt arra, hogy a vállalatok teljesen újragondolják IT-tevékenységüket, amiben a Kék Óriás is szíves-örömest részt venne.

0

Fujitsu Siemens LifeBook P8020 -- Erre nincs mentség

2009. február 6. 12:24

Az, hogy komoly bajok vannak a Fujitsu Siemensnél, már tavaly is a napnál világosabban látszott. A német-japán multiból két hónapon belül kiszáll a Siemens, miközben Európa legnagyobb PC-gyártója szép lassan minden piacon lemarad a vetélytársakkal folytatott versenyben, a hazai leány pedig saját bőrén tapasztalhatta, hogy mi is rejlik pontosan a gyilkos árverseny szavak mögött. A Fujitsu Siemens üzleti noteszgépcsaládjához tartozó LifeBook P8020 a cég többnyire olcsó noteszekből álló kínálatának tökéletes ellenpólusa: a gép tudásához és minőségéhez képest annyira drága, hogy már-már azt hihetnénk, a gyártó valójában nem is azért dobta piacra, hogy eladja.

0

Új középkategóriás merevlemezes tárolók a Sunnál

2009. február 4. 14:29

Két középkategóriás merevlemezes tárolóval bővítette kínálatát a Sun Microsystems. A Sun Storage 6580 and 6780 diszktömbök egyaránt 256 SATA vagy FC meghajtót tartalmazhatnak, azonban a 6780 később akár 448 diszkig bővíthető lesz, így a maximális kapacitása a jelenleg elérhető és támogatott merevlemezekkel 448 terabájt is lehet.

0

Hat változatban jelenik meg a Windows 7

2009. február 4. 09:17

Hatféle változatban jelenik meg a Windows 7, azonban a Microsoft marketingje ebből csak kettőre koncentrál majd, az otthoni felhasználóknak szánt Home Premiumra, illetve az üzleti felhasználóknak szóló Professional verzióra. Árakat egyelőre nem közölt a cég.

0

Új Seagate merevlemezek szerverekbe, tárolókba, akár 2 terabájtos kapacitással

2009. február 3. 13:34

A Seagate is előrukkolt 2 terabájt kapacitású merevlemezével, a Constellation ES sorozatú meghajtót szerverekbe, tárolóeszközökbe szánja a cég. A 3,5 hüvelykes kivitelű Constellation ES sorozat tagjai 2 terabájtos, 1 terabájtos és 500 gigabájtos kivitelben lesznek kaphatók a harmadik negyedévtől. A korábbi Barracuda ES termékcsalád tagjait leváltó meghajtók SATA vagy SAS csatlakozófelülettel, kiviteltől függően 32 vagy 16 megabájt cache-sel rendelkeznek.