:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 4. 14:29

Új középkategóriás merevlemezes tárolók a Sunnál

Két középkategóriás merevlemezes tárolóval bővítette kínálatát a Sun Microsystems. A Sun Storage 6580 and 6780 diszktömbök egyaránt 256 SATA vagy FC meghajtót tartalmazhatnak, azonban a 6780 később akár 448 diszkig bővíthető lesz, így a maximális kapacitása a jelenleg elérhető és támogatott merevlemezekkel 448 terabájt is lehet.

[HWSW] Két középkategóriás merevlemezes tárolóval bővítette kínálatát a Sun Microsystems. A Sun Storage 6580 and 6780 diszktömbök egyaránt 256 SATA vagy FC meghajtót tartalmazhatnak, azonban a 6780 később akár 448 diszkig bővíthető lesz, így a maximális kapacitása a jelenleg elérhető és támogatott merevlemezekkel 448 terabájt is lehet.

A tárolókat vállalati alkalmazások, például adatbázisok, vállalatirányítási vagy tranzakciókezelő rendszerek, Microsoft Exchange alá szánja a Sun, de hatalmas kapacitásuk miatt konszolidációs platformként is bevethetők, akár virtualizált környezetben is. A Storage 6580 és 6780 természetesen a legtöbb nagyvállalati operációs rendszerrel és platformmal együttműködik, legyen szó akár Windowsról, Linuxról, különféle UNIX-okról, vagy VMware ESX-ről.

A használhatóságot olyan funkciók hivatottak növelni, mint a kötetnövelés, RAID-migráció, kötet- és virtuálisdiszk-rekonfiguráció, valamint a redundáns tápegységek és hűtők, valamint az üzem közben frissíthető firmware. Ugyanakkor nincs nyoma a kategóriatársak némelyikében már megjelent thin provisioningnek (a kötetek nagyobbnak látsznak a tényleges méretüknél, és igény szerint dinamikusan nőnek), valamint SSD-támogatásnak sem -- a cégtől kapott információk szerint a 6780-ban várható majd SSD-k megjelenése az év második felében.


A Sun Storage 6780 kontrollere

Az új termékek kapcsán a Sun leginkább a teljesítményről, valamint az energiatakarékosságról beszél. A 6580 a vállalat szerint kategóriájának legjobb ár-teljesítmény arányát produkálja, a 6780 pedig a még nagyobb teljesítményre áhítozó vevők igényeit hivatott kielégíteni akár 16 darab (4 Gbps) FC host portjával, 16 gigabájtos gyorsítótárával -- ezeknek köszönhetően a másodpercenkénti I/O műveletek száma duplája a 6500-as sorozaténak. Újdonság a midrange kategóriában a RAID 6 támogatása.

A Sun tárolóinak leginkább az EMC Clariionokkal, a HP EVA sorozatával, illetve a NetApp FAS3000 termékekkel kell megmérkőznie a vevők kegyeiért -- ilyen kategóriás berendezésekből Magyarországon párszáz darab fogy egy év alatt mindössze. A Sun Storage 6580 listaára 60 ezer dollár, a 6780-asé pedig 90 ezer dollár diszkek nélkül, mai árfolyamon ez 14, illetve 21 millió forintnak felel meg. A Sun StorageTek Common Array Manager felügyeleti szoftvert az ár tartalmazza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.