Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 11. 10:53

Még sok PC nem áll készen a Windows 11-re

Tízből négy munkaállomás továbbra sem frissíthető a legújabb operációs rendszerre, de éves távlatot nézve biztató az ütem.

A PC-k jelentős része, 43 százaléka nem frissíthető Windows 11-re, mivel nem felelnek meg a minimum hardverkövetelményeknek, így nincs jobb opció a felhasználók számára, mint a Windows 10 használata – mutatja a Lansweeper friss felmérése, melyben arra volt kíváncsi, mennyire felkészültek a szervezetek munkaállomásai.

A legújabb operációs rendszer bejelentésekor sokan kritizálták a redmondi céget, hogy szokatlanul magas a léc, még a viszonylag friss számítógépek esetében is előfordul, hogy nem tartalmaznak TPM (Trusted Platform Module) modult, ami egy olyan hardverkomponens, ami többek között a titkosítási kulcsok tárolásáért és egyéb biztonsági funkciókért felel, és amelyre többek között a Device Encryption, a Windows Defender System Guard, illetve opcionálisan a BitLocker is támaszkodik.

lansweeper

A tesztelt munkaállomások processzor tekintetében 57,26 százalékban feleltek meg a Windows 11-re való frissítés feltételeinek, míg 42,74 százalék nem. A szükséges RAM mennyiséget a gépek 92,85 százaléka tartalmazta, ezzel állnak legjobban az eszközök. Közel 65 százalék teljesítette a TPM modulra vonatkozó előírést, a gépek 20 százalékában egyáltalán nem volt ilyen komponens, 15 százalék pedig nem felelt meg.

A 2021-es helyzethez viszonyítva azonban pozitív tendencia figyelhető meg: a CPU és TPM követelményeket teljesítő eszközök aránya körülbelül 12 százalékkal nőtt, így ha a növekedés az eddigi ütemben folytatódik, akkor 2026-ra már szinte minden szervezeten belül használt gép alkalmas lehet Windows 11 futtatására a Lansweeper szerint. Ez egy ésszerű célkitűzésnek tűnik, mivel a Windows 10 támogatásának időszaka 2025. október 14-én ér véget, utána a redmondiak teljes erővel a legújabb Windows fejlesztésére koncentrálnak, az előző verzióhoz már nem érkeznek biztonsági frissítések.

Sok szervezet bár szeretne váltani a legnaprakészebb rendszerre, a frissítés költséges hardverbefektetésekkel járhat, így több szakértő szerint is érdemes lehet megfontolni valamilyen Linux-disztribúció használatát.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról