Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 21. 13:38

Megérkezett a Windows 11 első nagy frissítése

Menetrendszerűen megérkezett a Windows 11 operációs rendszer első, nagy frissítőcsomagja, mely a Microsoft vadonatúj felhasználói felülettel ellátott operációs rendszerét javarészt az egyébként is új külső alatt finomította.

Tegnap megkezdődött a Windows 11 operációs rendszer első nagy horderejű frissítésének terjesztése a kliensek felé. A globálisan, több mint 190 országban egyszerre megjelenő 2022-es frissítőcsomag az eredeti kezelőfelülethez alig nyúl hozzá, ugyanakkor gyakorlatilag minden felhasználói rétegnek tartogat valamilyen újdonságot a motorháztető alatt.

Az átfogó rendszerfrissítés egyik legfontosabb ismérve, hogy minden eddigi hasonló frissítésnél kisebb csomagban (a letöltött fájlok mérete a legtöbb felhasználónál mindössze 450 MB) érkezik, illetve ennek megfelelően gyorsabban is települ. Ez alapvetően összehangban van a Microsoft idén év elején bejelentett törekvésével, miszerint a jövőben a fontosabb új funkciókat gyorsabban és problémamentesebben igyekszik majd eljuttatni a felhasználókhoz.

További érdekesség a frissítési folyamat kapcsán, hogy mostantól egyes régiókban, országokban az áramhálózat aktuális terheltségét, illetve a zöld energia elérhetőségét figyelembe véve is időzíthető a frissítések letöltése és telepítése, ezzel a teljes folyamat karbonlábnyoma a Microsoft szerint számottevően csökkenthető.

win11_file_expl
az egyik legnagyobb dobás, az explorer tab csak októberben érkezik (forrás: microsoft)

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Windows 11 idei nagy frissítésének legnagyobb dobása, illetve a felhasználói felületet érintő legnagyobb újdonság a File Explorerben böngészők mintájára megjelenő füles elrendezés, ez azonban csak októberben kerül majd be a repertoárba. Ezen felül olyan apróságok egészítik ki a megújult UI-t, mint a Start Menüben létrehozható könyvtárszerkezet, illetve a Snap Layout elrendezések finomhangolása.

Szintén lényeges újdonságnak számítanak egyes, fogyatékkal élők helyzetét megkönnyítő, szintén korábban már részlet.ezett frissítések, mint például a teljes rendszerfelületet érintő feliratozási lehetőség, illetve a szövegolvasó megújult a régi robothanghoz képest valóságos felüdülésnek ható, természetes hangja (abból is három variáns), mely egyelőre csak angolul használható.

A Windows 11 2022-es frissítése a játékosok számára is tartogat újdonságokat, így az Xbox Game Bar helyét a Xbox Controller Bar veszi át, illetve mostantól az ablakban futó játékoknál is támogatottak az Auto HDR és VRR üzemmódok.

A frissítés a fentiek mellett néhány olyan aprósággal egészíti ki az operációs rendszer repertoárját, mint a továbbfejlesztett, alap fotomanipulációra használható Photos app, a taskbar kisebb finomhangolása, illetve a vágólap-kontextusok kibővítése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról