Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 14. 14:36

Most már az egész Twittert megvenné Elon Musk

A Tesla-vezér láthatóan nem bír ki egyetlen napot sem médiafigyelem nélkül, miután a Twitter legnagyobb részvényese lett, és kiderült, hogy mégsem ül be a cég igazgatóságába, most ajánlatot tett az egész Twitter zsebre vágására.

Elon Musk felajánlotta a Twitter részvényenként 54,20 (nem pedig csak simán 54,2) dolláron felvásárlását, amivel újabb szintre emelkedik a napok óta zajló Elon-Twitter saga. Musk most már arra hivatkozik, hogy a vállalatból magáncéget kell csinálni, mivel jelenlegi állapotában nem ad elég teret a szólásszabadságnak. Az üzletember kifejtette, hogy az egy hete bejelentett nagy befektetését abban a reményben tette meg, hogy a mikroblog világszerte a szólásszabadság platformja lehet.

A történetben új fordulatot jelentő felvásárlási ajánlatában azt írja, hogy a Twitter egészét, száz százalékát megvenné részvényenként 54,20 dollárért készpénzben, ami az ő elmondása szerint 38 százalékos prémiumot jelent ahhoz képest, amennyi volt a részvények értéke a részvényvásárlása bejelentését megelőző napon. Mindenesetre érdekes ez a számolási metódus, hiszen az ajánlata a jelenlegi árfolyamhoz képest valójában csupán 17 százalékkal jobb - ami már korán sem olyan acélos felvásárlási ajánlat.

Musk azt is bedobta, hogy ez az utolsó ajánlata, amit ha nem fogadnak el, újragondolja részvényesi pozícióját - írja a The Guardian.

musk_twitter_felvásárlás

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az 54,20 dollár többek szerint sem elírás, mert így benne maradhat a kannabiszkultúrában használt „420” kód, ami szintén azt a sejtést erősíti, hogy Musk a médiahájpért rukkolhatott elő az ajánlattal. Ez egyébként sem csak a részvényeseken múlik, hanem a versenyhivatalon is, rezeg a léc azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen üzletre zöld lámpát kapna a Tesla-vezér.

Tegnap írtunk róla, hogy a Tesla vezérigazgatójának 9,2 százalékos részesedése még többe kerülhet, ha az amerikai tőzsdefelügyelet jogerős bizonyítékot talál az akvizíciós csalásra. A dél-afrikai tech-populista ugyanis nem jelezte időben részesedését az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság felé (SEC), így körülbelül 140 millió dolláros (52 milliárd forint) profitra tett szert, mivel elkerülte a részvényérték (általa végrehajtott befektetés okozta) emelkedését, tehát a piaci értéknél jelentősen alacsonyabb áron szerezte a legnagyobb “egyéni” tulajdonrészt a Twitterben.

Még pár nappal ezelőtt jött a hír, hogy Musk mégsem kíván csatlakozni a Twitter igazgatósági tanácsához, miután április ötödikén a Twitter bejelentette a kinevezését. Ezt sok kolléga nem fogadta kitörő örömmel a cégen belül, és sokan kezdtek aggódni amiatt, hogy Musk milyen befolyással lehet a platform jövőjére. Egyes feltételezések szerint a kinevezés preventív lépés lehetett a Twitter részéről a részvényvásárlás után: 2024-ig, a pozíció lejártáig ugyanis Musk nem szerezhetett volna 14,9 százaléknál nagyobb részesedést, szúrták ki külföldi lapok az amerikai tőzsdefelügyelet dokumentumaiban. Tehát elméletileg a kinevezés visszautasításával lehetővé válik, hogy Musk az eddigi részesedését akár 14,9 százalék felé tornázhassa.

Azóta viszont úgy tűnik, hogy más lehetett a dologban, mivel a jóváhagyási folyamat része volt egy háttérellenőrzés is, melynek részeként Musknak nyilatkoznia kellett volna az ellene folyó vizsgálatokról és büntetőeljárásokról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról