Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 30. 12:01

Távozik a Twitter éléről az alapító Jack Dorsey

Otthagyja a Twitter elnök-vezérigazgatói székét, illetve az igazgatótanácsot is Jack Dorsey, a közösségi oldal egyik alapítója.

Dorsey nem részletezte a mögöttes motivációt, mindössze annyit közölt, hogy számos beszélgetést folytatott arról, hogy a Twittert mindenképpen az egyik alapítónak kell-e vezetni. "Sok szó esik arról, hogy mennyire fontos, hogy egy vállalatot az alapítók irányítsanak. Végső soron úgy vélem, hogy ez erősen korlátozó és egyetlen hibapontot jelent. Keményen dolgoztam azon, hogy ez a vállalat el tudjon szakadni az alapítástól és az alapítóktól" - mondta Dorsey.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az egykori alapító helyét Parag Agrawal, a Twitter eddigi technikai igazgatója veszi át. Agrawal 2011 októbere óta dolgozik a Twitteren, és 2017-ben léptették elő technológiai igazgatóvá. Dolgozott a vállalat mesterséges intelligenciával kapcsolatos törekvésein, illetve ő vezette a Bluesky-t is, a decentralizált közösségi hálózati projektet, amelyet a Twitter 2019-ben indított el. Dorsey akkor azt mondta, hogy szándéka szerint a Twitter végül egy nyílt forráskódú Bluesky protokoll kliensévé válik. A projekt azóta is kutatási fázisban van.

jd_2

"Az igazgatótanács szigorúan mérlegelte az összes lehetőséget, és egyhangúlag nevezte ki Paragot" - írta Dorsey. "Már jó ideje ő volt a választásom, tekintve, hogy milyen mélyen ismeri a vállalatot és annak igényeit."

Lemondólevelében Dorsey azt is közölte, hogy a Twitter igazgatótanácsában betöltött pozíciójából is távozik, amikor 2022 közepén lejár a mandátuma. A jelenlegi elnök, Patrick Pichette ugyancsak lemond, bár ő továbbra is az igazgatótanács tagja marad. Bret Taylor, a Salesforce elnök-vezérigazgatója új elnökként csatlakozik az igazgatótanácshoz.

Vége a második körnek

A Twitter alapítása óta Dorsey kétszer töltötte be a vezérigazgatói posztot. Első megbízatása a vállalat alapításakor kezdődött, és alig több mint két évig tartott. Ezt követően 2015-ben tért vissza a Twitterhez, először ideiglenes vezérigazgatóként, majd néhány hónappal később már állandó jelleggel.

Dorsey vezetése alatt a közösségi oldal a korábbi 140-ről annak duplájára, 280-ra növelte a tweetek maximális karakterszámát. Ennek, illetve más fejlesztéseknek a hatása ugyanakkor nem hozott átütő eredményt a pénzügyi eredményekben. Bár a forgalom fokozatosan nőtt az elmúlt években, a nyereség végig alacsonyan maradt. Az idei harmadik negyedévben például 743 millió dolláros veszteséget könyvelt a Twitter, szemben az egy évvel korábbi 56 milliós profittal.

a címlapról