Szerző: Koi Tamás

2020. november 20. 10:53

Máris feszültséget okoz az veszélyhelyzet miatt járó ingyen net

Ahogy az várható volt, nem indult súrlódások nélkül a kormány veszélyhelyzet idején 30 napig ingyenes vezetékes internetet biztosító rendeletének végrehajtása.

Nem indult éppen zökkenőmentesen a veszélyhelyzet idején a vezetékes internet-hozzáférésekre a jogosultak számára 30 napos ingyenességet biztosító 501/2020. (XI.14). Korm.rendelet végrehajtása. A miniszterelnök által november 14-én aláírt rendelet kapcsán Orbán Viktor már előrevetítette, hogy "lesz egy vita erről" a cégekkel, és bár a legtöbb távközlési céget bizonyára az foglalkoztatja most leginkább, hogy érkezik-e majd bármilyen kompenzáció a kiesett, óvatos becslések szerint százmilliós nagyságrendű bevétel miatt, a kormány már a végrehajtás kapcsán vitába keveredett egyes szolgáltatókkal.

A legfőbb, neuralgikus pontot a jogosultsági szint igazolása jelenti - tudta meg a HWSW névtelenséget kérő iparági forrásoktól. A kormányrendelet úgy fogalmaz, hogy nappali középiskolai tanulói és oktatói jogviszony alapján jár a 30 napos ingyenes időszak, azt azonban nem írja elő, hogy a szolgáltatók bármilyen jogosultsági igazoláshoz köthetnék az igénybevételt, csupán annyit említ, hogy az igénylőt büntetőjogi felelősség terheli a nyilatkozat során.

empty_classroom
üres  tanterem egy középiskolában (fotó: MTI)

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ehhez képest több kisebb-nagyobb távközlési cég is különféle nyilatkozatmintákat helyezett el a weboldalán, mint az igénylés mellé kötelezően beadandó elemet. A legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező ilyen érintett a kormányzattal az utóbbi időszakban amúgy sem túl rózsás viszonyt ápoló Digi Távközlési Kft., mely - az egyébként járványveszély miatt bezárt - iskola igazgatója által aláírt és lepecsételt, kézzel kitöltött formanyomtatvány benyújtásához köti az igénylést.

Létezik emellett olyan, kisebb szolgáltató (pl PR-Telecom, Vidanet), mely a diákigazolvány másolatát kéri a diákoktól, a tanároktól pedig "foglalkoztatói jogviszonyt" igazoló iratot kér be. A legtöbb cég a kérelem beadása során igényli továbbá az ún. oktatási azonosító megadását, mellyel a diákok és pedagógusok egyaránt rendelkeznek.

Úgy tudjuk, utóbbival kapcsolatban nincs kifogása az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, mint illetékes tárcának, az iparági szereplők és szervezetek ugyanakkor az infokommunikációért felelős helyettes államtitkártól, Solymár Károlytól a napokban olyan tartalmú levelet kaptak, melyben arra hívja fel a szaktárca a figyelmet, hogy a támogatás nyújtásának jogosultsági igazolásokhoz való kötése alapvetően jogszabályellenes.

Bár a jogszabály nem határoz meg igénylési időkeretet, a szolgáltatók e tekintetben sem egységesen járnak el, legalábbis a weboldalukon fellelhető információk alapján eltérő időintervallumot adnak meg a kérelem benyújtására. Így például a Vodafone-nál és a Magyar Telekomnál másfél hét, a Digi-nél több mint két hét, a fentebb említett PR-Telecomnál viszont csupán öt nap (amiből kettő munkaszüneti nap) áll rendelkezésre az igények beadására.

A kedvezményt a jogszabály alapján minden cég a decemberben kiállított számla összegéből írja jóvá - ez többségében a novemberi előfizetési díj elengedését jelenti, de van olyan, előre számlázó szolgáltató aki ezáltal a januári szolgáltatási díjat írja jóvá.

A kedvezményt eddig egyébként iparági forrásoktól származó, nem hivatalos információk szerint tízezres nagyságrendben igényelték előfizetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról