:

Szerző: Koi Tamás

2020. június 8. 10:19

Belengették a járványhelyzet idején járó ingyen netet

Belengette az ingyenesség ütőkártyáját a kormány az új nemzeti konzultációs kérdőívben bizonyos távközlési szolgáltatásokra vonatkozóan, így szinte borítékolható, hogy a szolgáltatókon valamilyen formában keresztülverik, hogy az idén tavaszihoz hasonló járványhelyzet idején egyes szolgáltatásaikat ingyenesen az előfizetők rendelkezésére bocsássák.

Először kerül terítékre a távközlés a kormány nemzeti konzultációs programjában, melynek legújabb kiadásában kifejezetten a tavaszihoz hasonló jövőbeli járványhelyzetek és a megelőzés során foganatosított tervezett intézkedésekről kérdezik a lakosságot. Az új kérdőív ráadásul egy a szolgáltatók által rettegett kérdést boncolgat: Szeretnék-e az előfizetők, ha súlyos járványhelyzet idején az internetszolgáltatás bizonyos előfizetői körnek (gyermekes családoknak és tanároknak) ingyen járna?

A HWSW korábban több alkalommal is foglalkozott azzal, hogy a magyar szolgáltatók milyen kedvezményekkel igyekeznek csökkenteni a COVID-19 fertőzés terjedése miatt kialakult helyzetben az előfizetők terheit, emellett bemutattuk azt is, hogy a tengerentúlon hogyan próbálják kezelni a szolgáltatók és a szabályozók a helyzetet. Kétségtelen, hogy itthon a fizetési könnyítések általános, minden szolgáltatóra kiterjedő bevezetése eddig fel sem merült, szakmai berkekből származó vélemények szerint azért, mert a hazai előfizetők fizetési morálja egy ilyen átfogó akció nélkül is meglehetősen rossz nemzetközi viszonylatban.

nemzetikonzultacio2
nemzeti konzultációs kérdőívek szortírozása (fotó: mti)

Az új konzultáción feltett kérdésekről múlt hétvégén beszélt a Facebookra feltöltött videójában Dömötör Csaba államtitkár, aki szerint a kérdés azért kerülhetett bele a mostani konzultációs ívbe, mivel a járvány idején az internethasználat

ANYAGI ÉRTELEMBEN IS NAGY TERHET JELENT.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Tény, hogy a jövedelmük egy részét a járványhelyzet miatt elvesztő családok számára az internetelérésre fordítható keret szűkösebbé válhat, a konzultációs anyagból ugyanakkor nem derül ki, hogy a fizetési könnyítés során a család anyagi helyzetét figyelembe veszik-e, vagy automatikusan járna az ingyenesség minden gyermekes háztartásnak vagy tanárnak. Szolgáltatói forrásaink szerint ez utóbbi megvalósítása egyébként gyakorlatilag lehetetlen, hiszen egy internetszolgáltatónak fogalma sincs arról, hogy egy adott háztartásban élnek-e gyermekek, vagy éppen mi a szakmája a felnőtt munkavállalóknak, és az sem világos, hogy ennek eldöntésében milyen állami fenntartású adatbázis segíthetne.

Nem világos az sem, hogy a kormányzat a vezetékes internetszolgáltatásokat kívánja ingyenessé tenni, vagy a mobilnetet is - utóbbi az erőforráskorlátok feszegetése miatt akár össze is omolhat, ha túl sokan egyszerre túl nagy terhelést szabadítanak rá. 

A szolgáltatóktól származó információk szerint a kormány a nemzeti konzultációs kérdőív összeállítása során semmilyen előzetes tárgyalást nem kezdeményezett az iparági érintettekkel, Dömötör hétvégi bejelentése ennek megfelelően valóságos hideg zuhanyként érte a szakmát. Ezzel együtt aligha valószínű, hogy a konzultációra bocsátást követően a kormány meghátrálna és elvetné a járványhelyzetben ingyenesen járó net lehetőségét, ám hogy ezt milyen formában biztosítják majd a szolgáltatók, az egyelőre legalábbis kérdéses.

A legvalószínűbb forgatókönyv az lehet, hogy az egyébként információink szerint rendkívül csekély népszerűségnek örvendő "Digitális Jólét" alapcsomaghoz hasonló új konstrukció jelenik majd meg a szolgáltatóknál, melyre egyszerűen átválthatnak az érintettek - ám hogy a jogosultságot a szolgáltatók milyen eszközökkel ellenőrizhetik majd, az egyelőre nem világos.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.