Szerző: Koi Tamás

2020. november 16. 10:54

Kinek és mikor jár ingyen a net veszélyhelyzet idején?

A kormány szombati rendeletével az előzetes várakozásoknak megfelelően bevezette az ingyenes internetet veszélyhelyzet idején, azonban az ingyenesség igénybe vételét számos feltételhez köti a kormányrendelet. Segítünk eligazodni a részletekben.

A kormány az előzetes várakozásoknak megfelelően ingyenessé tette az internetet veszélyhelyzet idején, az erről szóló 501/2020. (XI.14). Korm.rendelet a Magyar Közlöny szombati számában jelent meg.

tavoktatas_altalanos_iskola
(forrás: magyar telekom)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Azt, hogy lesz hasonló intézkedése az Orbán-kormánynak, már a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos kérdéseket tartalmazó nemzeti konzultációs kérdőív nyári kiküldése kapcsán lehetett sejteni, végül Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy múlt heti kormányinfón újságírói kérdésre közölte, hogy közel az ezzel kapcsolatos bejelentés. A jogszabály jelenleg hatályban lévő változata alapján az alábbiakban segítünk eligazodni abban, hogy pontosan ki és milyen feltételek mentén élhet az ingyenességgel.

  • Kinek jár az ingyenes internet? A kormányrendelet értelmében az ingyenesség a "tantermen kívüli, digitális munkarendben működő középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel" jár az iskola diákjainak (illetve azok törvényes képviselőinek) és pedagógusainak. Nem jár tehát a bármilyen okból digitális oktatásra átállt általános iskolák és főiskolák/egyetemek tanulóinak, hallgatóinak, valamint az ott dolgozó pedagógusoknak.
  • Hány napra jár az ingyenes internet? 30 napos ingyenesség kérhető, de van egy csavar: A szolgáltató a kedvezményt a december hónapban kiállításra kerülő számlán írja jóvá, azaz a kérelmet a szolgáltatók számlazárási ciklusától függően erősen ajánlott még novemberben beadni. A Telekomnál például november 27-ig lehet igényelni az ingyenességet.
  • Mobilnetre is kérhető ingyenesség? Nem, a kormányrendelet szerint a kedvezményes időszak csak helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatásra, vagyis vezetékes netre vehető igénybe.
  • Albérletben lakó, középfokú intézményben tanító pedagógus vagyok. Nekem jár kedvezmény? Igen, a kormányrendelet értelmében az is kérheti a kedvezményt, akinek az előfizetését a jogosult erre jogosító jogcím alapján használja. Vagyis egy albérlet esetében a főbérlőnek kell igényelnie a kedvezményt. Hasonlóan kell eljárni akkor, ha a jogosult egy középfokú intézményben tanuló diák, aki törvényes képviselőjével/képviselőivel együtt albérletben lakik.
  • Nincs vezetékes netem a tartózkodási helyemen, új előfizetői szerződés megkötésével együtt igényelhetem a kedvezményt? Igen, a kedvezmény új és meglévő előfizetői szerződés esetén is igénybe vehető. Érdemes ugyanakkor azzal kalkulálni, hogy egyes szolgáltatóknál az új bekötések a kialakult helyzet miatt heteket vehetnek igénybe, vagyis ha novemberben nem történik meg a létesítés, akkor szolgáltatótól függően már lehet, hogy csak januárban érkezik számla, amire a kormányrendelet értelmében nem érvényesíthető a kedvezmény.
  • Kérhet-e a szolgáltató bármilyen jogosultsági igazolást tőlem az ingyenes időszak biztosításához (munkáltatói igazolás, oktatási azonosító stb)? A kormányrendelet nem tartalmaz ilyen előírást, az igénylés során azonban büntetőjogi felelősség terheli a nyilatkozattevőt.
  • Milyen formátumban adható be az igénylés? A kormányrendelet ennek a kereteit sem határozza meg, mindössze annyi szerepel benne, hogy "lehetőség szerint elektronikus úton" kell igényelni az ingyenességet. Azaz a szolgáltatók erre a célra fenntartott összes elektronikus elérhetősége (e-mail, de ide tartozik a telefonos ügyfélszolgálat is) használható erre a célra. Fontos, hogy a szerződés beazonosításához minden esetben szükség lesz egy azonosítóra, mely minden havi számlán szerepel. Ezzel együtt valószínű, hogy a szolgáltatók a következő napokban egy erre a célra szolgáló elektronikus űrlapot is rendszeresítenek majd az egyszerűbb igénylés érdekében.

Az 501/2020. (XI.14). Korm.rendelet szövegezése az alábbi weboldalon érhető el. Az ingyenes időszakkal kapcsolatban a nagy szolgáltatók közül eddig a Magyar Telekom adott ki részletesebb tájékoztatást, a Vodafone Magyarország pedig tervei szerint a mai napon teszi közzé weboldalán az igényléssel kapcsolatos részleteket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról