Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 3. 15:30

Gyorsabb 10 terabájtos HDD a Western Digitaltól

A HGST által kifejlesztett meghajtó a cég harmadik generációs hélium technológiáját alkalmazza. A fejlesztésnek hála a watt/terabájt mutató kiemelkedően jó, miközben a merevlemez megbízhatósága is átlagon felüli.

Újabb 10 terabájtos, héliummal töltött merevlemezt jelentett be a Western Digital égisze alatt operáló HGST. Az Ultrastar He10 nevű termék a hagyományos szektorelrendezést alkalmazó PMR (merőleges polarizációt használó rögzítés) technológiának hála nagyobb átviteli sebességet kínál, amivel a tároló már adatközpontokban is megállhatja a helyét.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Még a nyár folyamán dobta piacra első 10 terabájtós, rekordkapacitású merevlemezét a HGST. Az Ultrastar Archive Ha10 egyetlen előnye a hatalmas tárhely volt, hisz átviteli sebességben még sokkal inkább az előző évtized termékeit idézte a merevlemez. A rekorder szekvenciális olvasási sebessége 157 MB/s volt, amihez még ennél is alacsonyabb, mindössze 68 MB/s-os írási tempó társult. A harmatos sebességi értékek az SMR (Shingled Magnetic Recording) szektorrendezési technológiára vezethetőek vissza, mely ugyan növeli a kapacitássűrűséget, az átviteli sebességet azonban hajlamos jelentősen visszafogni.

Az átlapolást alkalmazó SMR technológiával a lemezeken elhelyezkedő adatsávok részben átfedésben vannak, nem pedig egyszerűen egymás mellett helyezkednek el. Ezzel körülbelül 25 százalékkal növelhető az adatsűrűség, ugyanakkor mindez az átviteli tempó rovására megy. A fej a sűrűbben elhelyezett, átfedésben lévő sávok miatt egyszerre kettőt ír felül, ebből pedig az egyiket később újra vissza kell írni. Mindez jelentősen csökkenti az elérhető sebességet, ami elsősorban az írási műveleteknél üt vissza, az SMR-t használó meghajtókat így elsősorban olyan feladatokra érdemes bevetni ahol az I/O műveletek túlnyomó többsége olvasás.

A most bejelentett 7200-as fordulattal operáló, hét darab 1,43 terabájtos lemezt felvonultató Ultrastar He10 visszatért az említett kompromisszumuktól mentes PMR technológiához, így általános célú feladatokra is bevethető. Ennek köszönhetően jelentősen nőtt a maximálisan elérhető átviteli sebesség, így a specifikációk szerint az új modell szekvenciálisan 249 MB/s-os olvasási és írási tempót kínál. Ezzel egy csapásra az új Ultrastar célközönsége is megváltozott, ugyanis a gyorsabb modellt szerverekbe (is) szánja a gyártó, míg a korábban bejelentett termék legfeljebb archiváláshoz, illetve felhős tároláshoz lehet megfelelő választás.

A SATA 6 Gb/s és SAS 12 Gb/s csatolókkal egyaránt elérhető Ultrastar He10 256 megabájtos adatpufferrel rendelkezik. A fogyasztás interfésztől függően üresjáratban 5 vagy 5,8 watt, ami végrehajtás közben legfeljebb 6,8 vagy 9,5 watt lehet. A legújabb 10 terabájtos Ultrastar merevlemezre igen kedvező, 2,5 millió órás MTBF értéket adott meg a gyártó, így a meghibásodások között átlagosan eltelt idő jóval magasabb az átlagosnál. A korábbi 10 terabájtos megoldáshoz hasonlóan itt is 5 év garanciát kínál az egyelőre ismeretlen árú modellhez a HGST.

A szóban forgó rekord tárkapacitást, valamint a kiemelkedő megbízhatóságot elsősorban a HelioSeal technológiának köszönhetően tudta elérni a vállalat. Ahogy korábban részleteztük, a zárt, héliumos tér számos előnnyel kecsegtet a sztenderdnek számító nyitott, levegős megoldásokhoz képest. A héliumban mozgó fejek kisebb vibrációt okoznak, ez pedig pontosabb fejpozicionálást eredményez, amivel tovább növelhető az adatsűrűség. A legalacsonyabb rendszámú nemesgáz további előnye az kisebb súrlódás, melynek hála csökken a meghajtók fogyasztása, illetve hőtermelése. Mindez lehetőséget nyújt a lemezek számának növelésére, így ötről akár hétre is emelhető a szabványos 3,5”-es házba elhelyezhető egységek darabszáma.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

2

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 06:47

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.