Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Átlapolt írással jönnek az 5 terabájtos Seagate lemezek

Gálffy Csaba, 2013. szeptember 10. 08:19
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nagyobb kapacitást kínál, de a sebességet áldozhatja fel a Seagate új meghajtótechnológiája. Az SSD-ktől kölcsönzött megközelítés az olvasást nem, de az írási sebességet jelentősen befolyásolhatja, a kapacitás viszont azonnal negyedével nőhet.

hirdetés

Az SSD-k mellett a merevlemezek is komoly skálázódási probléma ütköztek az elmúlt időszakban, kezd kiütközni a merőleges adatrögzítés korlátja. A gyártók változatos mellékutakat próbálnak ki a kapacitás növelése felé, a Western Digital a héliummmal töltött meghajtókra esküszik, a ritkább gáz kisebb súrlódást kelt, így több tányér sűríthető egy meghajtóba. Egy másik megoldás a HAMR (heat-assisted magnetic recording) lesz, ez azonban egyelőre jelentős költségnövekedést hozna.

A Seagate szerint jelenleg a legnagyobb probléma, hogy az írást végző fej mérete korlátozza a sávok minimális szélességét, kisebb fejet pedig a fizika jelen állása szerint nem lehet gyártani. A kidolgozott új, áthidaló megoldás a jelenleg elérhető író fejet használja, a sávok méretét azonban az olvasó fej méretéhez igazítja. Az SMR (shingled magnetic recording - átlapolt mágneses rögzítés) alkalmazásával az eddigi széles sávok sokkal sűrűbben állhatnak, ami nagyobb kapacitást jelent. A gyártó szerint az SMR használatával a kapacitássűrűség azonnal emelhető mintegy 25 százalékkal, így jövőre elérhetőek lesznek a tányéronként 1,25 terabájtos, összesen 5 terabájtos merevlemezek is.

Vastag írás, vékony olvasás, biztonsági sáv - mai meghajtók.

A magasabb kapacitás azonban súlyos kompromisszummal jár a Seagate megoldásában, az író fej ugyanis egyszerre két sávot ír, egyet szándékosan, egyet pedig kényszerűségből. Az utóbbit pedig újra kell írni felülírás után, ahhoz, hogy az eredeti tartalom a lemezen megmaradjon. Az SMR lemezek esetében tehát egy sáv átírása után a következő néhány tracket is újra fel kell írni a lemezre, ez pedig hosszabb írási műveleteket eredményez. A sávok között bizonyos pontokon vannak üres részek, így a lemez közepén történt írás után nem kell rekurzívan átírni a teljes lemezt egész a végéig, csupán a legközelebbi törésig.

Átlapolt írással sűrűbbek lehetnek a sávok.

Az SMR által hozott probléma egyébként nagyon közel hozza a merevlemezek és az SSD-k világát, a flash-meghajtók esetében is az írás és a törlés közötti aszimmetria okoz fejfájást. Az elterjedt NAND lapkák ugyanis írni csak üres területre tudnak (akár bájtonként is), törölni azonban csak blokkokban lehet, ennek mérete gyártófüggő, az Intel SSD 320 esetében például 2 megabájt. Emiatt minden apró módosítás a blokk teljes törlését és újraírását teszi szükségessé, ugyanez a mechanizmus érvényesül az SMR esetében is. A Seagate egyelőre nem beszél az SMR hatásáról a meghajtó teljesítményére, pedig ez fontos eleme lesz az új megközelítés piaci fogadtatásának.

A Seagate bejelentésének legérdekesebb részlete, hogy a gyártó már mintegy egymillió darab SMR-elven működő merevlemezt szállított le, vagyis a most bejelentett innovatív technológia már egy ideje szériagyártásban van. A vállalat az év elejére ígéri az első négy tányéros 5 terabájtos meghajtó piacra dobását

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!