Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 10. 12:30

Ismét a Western Digitalé a legnagyobb merevlemez

A világ eddigi legnagyobb, 10 terabájt kapacitású merevlemezét mutatta be a Western Digital. A vállalat tulajdonában lévő HGST nevével fémjelzett meghajtónak köszönhetően a Seagate ugyancsak nemrég bejelentett 8 terabájtos modellje csupán néhány hetet tölthetett a trónon.

Nincs egy hónapja, hogy a Seagate bejelentette a világ első 8 terabájtos merevlemezét, a HGST, pontosabban annak tulajdonosa, a Western Digital máris letaszítja a trónról a riválist: a merevlemezgyártó nemcsak saját, 8 terabájt kapacitású meghajtóját mutatta be, de a világ első 10 terabájtos HDD-jéről is lerántotta a leplet.

Az új merevlemezek a gyártó HelioSeal termékcsaládjába tartoznak, azaz hermetikusan zártak és héliummal töltötték fel őket, hogy a forgó lemezek a levegőnél kisebb ellenállásba ütközzenek, ezáltal többet préselhessenek belőlük ugyanabba a 3,5 hüvelykes házba. A hélium a meghajtók fogyasztását és hűtési igényét is alacsonyan tartja: a gázzal feltöltött első modell, a vállalat tavaly bejelentett 6 terabájtos meghajtója amellett, hogy a megszokott 6 helyett 7 lemezzel dolgozott, 23 százalékkal volt képes csökkenteni tétlen fogyasztását, mindezt átlagosan 5 fokkal hidegebb működés mellett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vállalati felhasználásra szánt 10 terabájtos lemezek a héliumos technológiát az SMR (Shingled Magnetic Recording) gyártási eljárással ötvözik. Itt az egyes lemezek adatsávjai részben átfedésben vannak, nem egyszerűen egymás mellett helyezkednek el. Ezzel a módszerrel több sáv fér el ugyanakkora helyen, így jelentősen nagyobb adatsűrűség érhető el. Ezt a technológiát a Seagate korábbi rekorder modelljében is láthattuk, a Western Digital azonban a frissen bejelentett 10 terabájtos meghajtóban használja először - még az új 8 terabájtos lemezek is átlapolás nélküli, PMR (Perpendicular Magnetic Recording) technológiával készült héliumos darabok lesznek.

A vállalat ráadásul hamarosan búcsút is int a hagyományos merevlemezgyártásnak, 2017-től - legalábbis ami az üzleti felhasználásra szánt termékeket illeti - kizárólag héliummal töltött meghajtókat árul majd. A HGST emellett NVMe-kompatibilis PCIe SSD-ket is leleplezett: az Ultrastar SN100 széria HH-HL kártya, illetve hagyományos 2,5 hüvelykes meghajtó formában is elérhető lesz. A Toshiba MLC NAND Flash-t használó eszközök 800 gigabájt, illetve 1,6 és 3,2 terabájt tárolókapacitással kerülnek forgalomba és a cég szerint jelenleg kapható FlashMAX PCIe SSD-ikhez képest kétszeres teljesítménynövekedést biztosítanak.

A Western Digital, illetve a HGST új, 8 és 10 terabájtos merevlemezei a Seagate idei utolsó negyedévben startoló, hasonló 8 terabájt kapacitású modelljeivel szemben már a napokban elérhetők lesznek a vállalati ügyfelek számára, egyelőre ismeretlen áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról