Szerző: Gálffy Csaba

2015. szeptember 30. 13:40

AzureCon: konténerek, hűségszerződés, GPU-k, IoT

Folyamatosan nagy horderejű Azure-bejelentésekkel bombázza a versenytársakat és a médiát a Microsoft, az idei legnagyobb dobásokat a most zajló AzureCon konferenciára tartogatta a cég. A bejelentésekből szemezgettünk.

Konténerek, Apache Mesos alapokon

Az egyik legfontosabb bejelentés az Azure Container Service, amely a forrósodó konténeres technológiák között helyezi el a Microsoft felhőjét. A cég másfél évvel ezelőtt vezette be a Docker első elemeit, tavaly június óta támogatott a konténeres alkalmazások futtatása az Azure-ben. Ez azonban a megoldásnak csupán az első, és nem is túl fontos eleme volt - az igazi fegyvertény a konténerek alá-fölé húzott menedzsmentréteg, amellyel az alkalmazások indíthatóak-leállíthatóak, konfigurálhatóak, felügyelhetőek és skálázhatóak tudnak lenni.

Pontosan ezt ígéri az Azure Container Service, amely az Apache Mesos, a Docker és a Mesosphere Data Center Operating System (DCOS) alapokon (tehát teljes mértékben szabad szoftveresen és nyílt szabványokon) valósítja meg a konténerek automatizált kezelését. Öröm látni, hogy ezúttal a Microsoft nem találja fel a kereket újra, az elmúlt időszakban de facto szabvánnyá vált technológiákat egyben, változás nélkül integrálja saját felhőjébe, a hozzáadott értéket pedig máshol keresi. A csavar a történetben valószínűleg az lesz, hogy a Container Service fogja majd kezelni a Windows Serveren futó konténereket is, az egyedi fejlesztés így a linuxos és windowsos feladatok egységes kezelése lehet.

IoT Suite - élesben bevethető

A Microsoft még márciusban jelentette be, hogy külön szolgáltatást indít az Azure-ön belül az IoT-típusú feladatokra specializálva. Az Azure IoT Suite komplett szolgáltatáscsomagként érhető el és tartalmazza mindazt, amire szükség van például egy szenzorerdő backendjének felépítéséhez. De az adatok begyűjtésén, a szenzorok felügyeletén túl az IoT Suite az adatfeldolgozáshoz (akár valósidőben) is kínál eszköztárat. A csomagnak része az Azure Machine Learning, a HDInsight és a PowerBI is, illetve az Event Hubs, a valósidejű feldolgozásban pedig a Stream Analyticsre hárul fontos feladat. Ezek az elemek egyenként is megvásárolhatóak, csomagban azonban az integrációt a Microsoft végzi, és nem mellékesen a végösszeg is alacsonyabb.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég most bejelentette, hogy az Azure IoT Suite immár általánosan elérhető (general availability, GA), a Microsoft nevezéktanában ez a stabil, támogatott, élesben bevethető kiadást jelenti. Ezzel együtt érkezett a hír, hogy az IoT-ökoszisztéma szereplői számára a Microsoft minősítési programot is indított, így bizonyos megoldások kaphatnak Azure-kompatibilis plecsnit - első körben a Freescale, Intel, Raspberry Pi, Seeed, Texas Instruments és néhány másik partner jelentkezett a programba.

Azure Security Center

Kipróbálható a Microsoft egy másik fejlesztése is, az Azure Security Center, amely betekintést nyújt a felhős infrastruktúra működésébe IT-biztonsági szemmel is, így naplók és egyéb információk nyerhetőek ki a felületén keresztül. A szolgáltatás integrálható a már létező biztonsági rendszerekkel, a Microsoft a Barracuda, Checkpoint, Cisco, Imperva és Trend Micro rendszerei felé épített ki összekapcsolódási pontokat. A cég ígérete szerint a Security Center még év vége előtt stabil kiadást kap.

GPGPU Azure-ön is

A bejelentések tömegében szinte eltűnt, hogy az Azure nagy teljesítményű bérelhető virtuális gépei között megjelent egy új sorozat, amelyen az alkalmazások már a GPU-t is bevethetik általános számítási feladatokra. A Microsoft partnere az Nvidia, az N-sorozatú VM-ek a Tesla Accelerated Computing Platformot használják majd, amelyet a cég nemrég bejelentett GRID 2.0 technológiája egészít ki. A GPU-k tetszőleges feladatra foghatóak be, tudományos-mérnöki feladatok vagy statisztikai modellezés, szimulációk futtatása is lehet a listán. A VM-ek várhatóan a következő néhány hónapban lesznek kipróbálhatóak, az éles bevetésre azonban még várni kell.

India

Minden tech cég maximális sebességre kapcsolt India "gyarmatosításában", az okostelefonoktól az online szolgáltatásokig szinte minden területen a szubkontinensre fókuszálnak a szereplők. Miért lenne ez másképp a felhős infrastruktúra esetében, különösen annak fényében, hogy ezek az adatközpontok szükségesek a szolgáltatások helyi terjeszkedéséhez? Az Amazon már korábban bejelentette, hogy indiai adatközpontok építésébe fogott, a Microsoft most három saját "régiót", vagyis központot jelentett be, lesz Közép-India (Pune), Dél-India (Chennai) és Nyugat-India (Mumbai) is, ezzel a cég adatközpont-régióinak száma 24-re emelkedik globálisan. Az Azure szolgáltatások már most elérhetőek a három indiai adatközpontból, hamarosan pedig az Office 365 és a Dynamics CRM kiszolgálása is megkezdődik innen.

On-demand, de azért jobb, ha előre fizet

A felhős rendszerek hajnalán a legnagyobb ígéret az on-demand működési elv volt, vagyis utólag fizet az ügyfél, pontosan annyit, amennyi erőforrást felhasznált. A megközelítés elvben csodálatos, a virtuális gépek tetszőleges időben történő felpörgetése és leállítása a terhelés függvényében rengeteg ügyfélnek rengeteg pénzt megspórolt - a felhő üzemeltetője szempontjából azonban nem ideális. A Microsoft mindig igyekezett a kiszámíthatóbb, folyamatosabb használatra ösztönözni, egyes szolgáltatásait pedig nem is kínálta on-demand feltételek mellett.

Most a cég új ösztönzőt vezetett be: Hűségszerződést aláíró cégek jelentős, adott esetben akár 63 százalékos kedvezményt is kapnak a használati díjból. Ezért cserébe fix időszakra, legalább egy évre kell vállalni a használatot. Az új, hűségszerződéssel kínált csomagok december elsejétől élesednek globálisan, a kiszámítható, stabil használati mutatókkal rendelkező ügyfeleknek érdemes lesz megfontolni ezeket.

És a többi...

A kisebb-nagyobb fejlesztések listája ennél is sokkal-sokkal hosszabb. Élesedett például az App Service Environment és az Azure Mobile Engagement, Akamai-együttműködéssel erősödött az Azure CDN, médiacégek pedig a Live Encoding for Azure Media Servicesnek örvendhetnek. Elindult az SQL Data Warehouse, az ExpressRoute for Office 365, csökkent az A8-A11 instance-ek ára (adott esetben akár 60 százalékkal), élesedett az Azure File Storage, a sor még hosszan folytatható lenne.

A levonható konklúzió roppant egyszerű: A Microsoft a felhőre koncentrál, nagyvállalati technológiáit immár egyetlen hosszabb távú céllal, az Azure-integrációra fejleszti. Platformcégként a Microsoft már régen felismerte, hogy túlélése múlik a felhős jelenléten, szemmel láthatóan minden erőforrást erre a szegmensre mozgósított. Érthető, Windows nélkül van Microsoft, Azure nélkül viszont nem sokáig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról