Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 31. 11:20

Itt az Nvidia GRID 2.0

Megérkezett az Nvidia GRID 2.0-s verziója: a vállalat VDI GPU technológiájának legújabb generációjához két új, Maxwell architektúrára építő Tesla grafikus kártya is párosul.

Bejelentette VDI GPU megoldásának legújabb változatát az Nvidia. A gyártó az idei VMworld konferencián, San Franciscóban leplezte le a GRID 2.0-s verzióját, amelyhez két új, kifejezetten virtualizációs feladatokra szánt Tesla grafikus kártyát is bemutatott.

Kétszeres felhasználószám vagy kétszeres teljesítmény

A GRID 1.0-s verziója 2012-ben rajtolt el, szintén két, kifejezetten a platformhoz szánt grafikus kártya, a GRID K1 és K2 társaságában - a frissen leleplezett 2.0-s verzió utóbbiakat megtartva is több új funkciót ígér. A képességek teljes kiaknázásához persze érdemes a három évvel ezelőtti Kepler kártyákat a most bemutatott, Maxwell architektúrára építő Tesla modellek valamelyikére cserélni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új grafikus kártyák Tesla M60, illetve M6 névre hallgatnak - kezdjük a sort az előbbivel, amelyben mindjárt két GPU-t találunk. Az M60-ban egész pontosan két, teljesen aktív GM204 lapka dolgozik, egyenként 2048 CUDA maggal a fedélzetén, a kártyára tehát összesen 4096 mag jut. Ehhez kétszer 8, azaz 16 gigabájt GDDR5 memória párosul, a két egységnyi helyet foglaló eszközt a gyártó PCIe csatolóval szerelte fel. Az M60 aktív és passzív hűtéssel ellátott konfigurációban is kapható lesz, TDP értéke ennek megfelelően 225-300 watt között mozog. A kártya GPU-nként 16, azaz összesen maximum 32 felhasználót tud egyidejűleg kiszolgálni, továbbá 36 darab, 30 FPS sebességű, Full HD, H.264 stream kódolására képes.

A valamivel szerényebb M6-ba szintén GM204 GPU került, igaz csak egy darab, részben aktivált modell: a lapka 1536 aktív CUDA magot tartalmaz, továbbá 8 gigabájt GDDR5 RAM-ot. Az eszköz előnye ugyanakkor a 75-100 wattos TDP, illetve az MXM csatoló, amelynek köszönhetően nagy sűrűségű blade szerverekben is alkalmazható. A kártya egyszerre legfeljebb 16 felhasználóval birkózik meg, a gyártó emellett az M60 36-os értékéhez képest 18 streamre hitelesítette. Az Nvidia a kártyák technikai specifikációit tekintve nem közölt túl sok részletet, ugyanakkor az, hogy külön kitért a H.264 streamek kódolására vonatkozó adatokra valószínűsíti, hogy a terület az új eszközök egyik fő kiszemelt piaca.

Kepler kártyákról is érdemes frissíteni

A GRID 2.0-nál a kettes szám nem csak a verziószám kapcsán kapott kiemelt szerepet, a vállalat az előző változathoz képest gyakorlatilag minden területen kétszeres teljesítményt ígér. A két új Tesla grafikus kártyával a platformra építő vállalatok, a korábbi, Keplert, illetve GRID 1.0-t használó eszközökhöz képest igény szerint kétszeres egy felhasználóra eső teljesítményt vagy azonos teljesítmény mellett duplázott egyidejű felhasználószámot érhetnek el. Egy adott felhasználómennyiség így kevesebb kártyával is kiszolgálható, ami olcsóbb szervereket és kisebb működtetési költséget jelent.

Mindezek mellett a korábbi GRID-generációhoz kiadott Kepler kártyák birtokosainak is hoz újdonságokat az idei kiadás: a GRID 2.0 már 128-ra emeli a szerverenkénti maximális felhasználószámot, megduplázva a korábbi verzió értékét. Ezzel persze a teljesítmény lefelé skálázódik majd, a kis teljesítményigényű feladatokhoz a cég szerint ugyanakkor továbbra is jól használható a platform, ráadásul igen nagy felhasználósűrűség mellett.

További újítás a 4K kijelzők támogatása, az eddigi maximális 2560x1600-as felbontás helyett - egy virtuális gép a GRID 2.0-val egyszerre akár négy darab 4K kijelzőt is kaphat. A platform továbbá a vendég operációs rendszerek terén is szélesíti a támogatást, a Windows mellett már a Linux vendéggépeket is kezeli. A rendszer ezeken túl, ahogy az várható volt, a Windows 10 felé is nyit. A legfrissebb GRID-et több vállalat már most teszteli, a végleges kiadás pedig a cég szerint szeptember 15-én válik elérhetővé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról