Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 18. 11:36

Demokratizálja a privát cloudot a Microsoft

A Microsoft azt ígéri, a System Center 2012 termékek vásárlói a már meglevő infrastruktúrájukat jól működő privát clouddá alakíthatják, függetlenül attól hogy a hardver és a virtualizációs réteg melyik gyártótól származik.

Egy keddi webcast során mutatta be System Center termékcsaládjának 2012-es generációját a Microsoft. az adatközpont-felügyeleti szoftverek többségéből megjelent a kiadásra jelölt (Release Candidate) verzió, néhány pedig béta fázisba lépett. A cég egyszerűsítette a System Center árazását is, a vevők legnagyobb örömére.

Ötezer szerver egy emberre?

A szoftverek gyakorlatilag ugyanazokat a technológiákat tartalmazzák az ügyfelek számára is elérhető, helyben telepíthető formában, amelyeket a Microsoft globális kereskedelmi felhőjének, az Azure üzemeltetésének automatizálása használ. A cég szerint ma tipikusan 30-40 rendszer jut egy üzemeltetési szakemberre, az új System Centerrel ezt akár egy nagyságrenddel is képes megemelni - a Microsoft felhőjét üzemeltető szakemberekre fejenként 5 ezer szerver jut, hangzott el tegnap.

Az új generáció legfontosabb küldetése, hogy támogassa a felhasználókat a modern, virtualizált, automatizált adatközpontok, azaz privát cloudok építésében és üzemeltetésében, és lehetővé tegye azok összekapcsolásukat nyilvános felhőkkel. A System Center család korábban önálló, egymástól jobbára függetlenül is használható termékekből állt, a 2012-es változatban azonban ez  megváltozik: a szoftver 8 komponenst tartalmaz, amelyek egy központi telepítőből érhetők el, azaz nem 8 önálló szoftverről, inkább egy szoftver moduljairól van szó, amelyeket önállóan nem is lehet megvenni (persze használni egyiket se kötelező).

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A System Center 2012 család tagjai: Configuration Manager, Endpoint Protection, App Controller, Service Manager, Virtual Machine Manager, Orchestrator, Operations Manager és Data Protection Manager. A kínálatot jól ismerők számára elsőre furcsa lehet a Mobile Device Manager eltűnése, aggodalomra azonban semmi ok, a mobil eszközök a Microsoft szerint teljes jogú tagjai a vállalati IT infrastruktúrának és a 2012-es generációban már közvetlenül a Configuration Managerből kezelhetők. A desktopmenedzsment-eszközök továbbra is csak a Windowst támogatják, de a mobil készülékek, szerver operációs rendszerek és virtualizációs köztesrétegek kiválasztása terén nagy szabadságot ad az ügyfeleknek a Microsoft, legyen szó akár iOS-t vagy Androidot futtató telefonokról, vagy VMware-en virtualizált linuxos lemezképekről.

“A rendszermenedzsment minden területén óriási előrelépést jelent a 2012-es System Center. Egységes környezetet biztosít a teljes IT rendszer felügyeletére, beleértve a hálózati eszközöket, a Linuxokat, akár Android és iPhone mobil eszközöket, Hyper-V, VMware és Xen virtualizációs megoldásokat, a szerverek hardvereit, a tárolóegységeket, és akár .NET, Java és különféle SQL alapú alkalmazásokat is” – mondta Budai Péter, a Microsoft Magyarország termékmenedzsere.

Egyszerűbb árazás

A termékek új funkciói mellett a legnagyobb előrelépést a System Center csomag licencelésének változása jelenti. Az árazás kétprocesszoros csomagokban történik, a vállalat szerint azért, mert a System Centert használó ügyfelek többségében kétfoglalatos szervereket használnak privát cloud infrastruktúrájuk alapjául. A jelenlegi licencelési konstrukcióban a System Center termékcsalád tagjai akár egyenként is elérhetők, illetve a Microsoft által összeállított csomagokban is meg lehet őket venni, az árazás pedig történhet felhasználó alapján, szerver alapján, valamint operációsrendszer-környezet (OS Environment) alapján. A sokféle lehetőség azonban inkább összezavarta az ügyfeleket, állítja a Microsoft, ezért volt szükség a licencelés egyszerűsítésére.

A System Center 2012-ből kétféle csomag létezik, a két processzorra mintegy 1300 dollárért megvehető Standard, valamint a 3600 dolláros Datacenter. Mindkét csomag ugyanazokat a szoftvereket tartalmazza, a fent felsorolt nyolc komponens mindegyikét. A Standard licenc és a Datanceter licenc között a futtatható virtuális gépek számába van, a Standard esetében ez mindössze kettő, a Datacenter esetében azonban a VM-ek száma nem korlátozott. A mobil eszközök egyenként 20-100 dollár közötti licencdíjért vonhatók be a System Center felügyeleti ernyője alá.

Az új árazási konstrukció segíthet a Microsoftnak abban, hogy a kisebb cégekkel, a virtualizációval és privát cloudokkal ismerkedő szervezetekkel is megismertethesse a System Center portfólió összes tagját, és elkötelezze őket saját megoldása mellett. Ahogy ezek a felhasználók megismerik a virtualizáció használatából eredő előnyöket és a konszolidációs mutatójuk elkezd emelkedni, egyre jobban megéri a számukra a Datacenter licencet választani. A fejlett informatikai infrastruktúrával rendelkező nagyvállalatoknak, ahol akár a 20-30-as konszolidációs arány sem ritka, eleve a Datacenter licencet érdemes megvenniük.

Letölthető előzetesek

A System Center 2012 végleges változata az ígéret szerint még idén elérhető lesz. "Most, hogy a Release Candidate változat megjelent, a Microsoft egy utolsó ellenőrzést véget a Microsoft és az ügyfelek rendszerein belül, hogy ellenőrizze, a béta óta végzett módosítások rendben működnek" - mondta Brad Anderson, a Microsoft felügyeleti termékekért felelős vezetője. A vállalat szerint a korai felhasználók tucatjai, köztük a Lufthansa és az Unilever máris közel 100 ezer virtuális gépet kezelnek az előzetes verziójú, RC és béta szoftverekkel, amelyek mától bárki számára hozzáférhetők.

a címlapról