Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 18. 11:36

Demokratizálja a privát cloudot a Microsoft

A Microsoft azt ígéri, a System Center 2012 termékek vásárlói a már meglevő infrastruktúrájukat jól működő privát clouddá alakíthatják, függetlenül attól hogy a hardver és a virtualizációs réteg melyik gyártótól származik.

Egy keddi webcast során mutatta be System Center termékcsaládjának 2012-es generációját a Microsoft. az adatközpont-felügyeleti szoftverek többségéből megjelent a kiadásra jelölt (Release Candidate) verzió, néhány pedig béta fázisba lépett. A cég egyszerűsítette a System Center árazását is, a vevők legnagyobb örömére.

Ötezer szerver egy emberre?

A szoftverek gyakorlatilag ugyanazokat a technológiákat tartalmazzák az ügyfelek számára is elérhető, helyben telepíthető formában, amelyeket a Microsoft globális kereskedelmi felhőjének, az Azure üzemeltetésének automatizálása használ. A cég szerint ma tipikusan 30-40 rendszer jut egy üzemeltetési szakemberre, az új System Centerrel ezt akár egy nagyságrenddel is képes megemelni - a Microsoft felhőjét üzemeltető szakemberekre fejenként 5 ezer szerver jut, hangzott el tegnap.

Az új generáció legfontosabb küldetése, hogy támogassa a felhasználókat a modern, virtualizált, automatizált adatközpontok, azaz privát cloudok építésében és üzemeltetésében, és lehetővé tegye azok összekapcsolásukat nyilvános felhőkkel. A System Center család korábban önálló, egymástól jobbára függetlenül is használható termékekből állt, a 2012-es változatban azonban ez  megváltozik: a szoftver 8 komponenst tartalmaz, amelyek egy központi telepítőből érhetők el, azaz nem 8 önálló szoftverről, inkább egy szoftver moduljairól van szó, amelyeket önállóan nem is lehet megvenni (persze használni egyiket se kötelező).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A System Center 2012 család tagjai: Configuration Manager, Endpoint Protection, App Controller, Service Manager, Virtual Machine Manager, Orchestrator, Operations Manager és Data Protection Manager. A kínálatot jól ismerők számára elsőre furcsa lehet a Mobile Device Manager eltűnése, aggodalomra azonban semmi ok, a mobil eszközök a Microsoft szerint teljes jogú tagjai a vállalati IT infrastruktúrának és a 2012-es generációban már közvetlenül a Configuration Managerből kezelhetők. A desktopmenedzsment-eszközök továbbra is csak a Windowst támogatják, de a mobil készülékek, szerver operációs rendszerek és virtualizációs köztesrétegek kiválasztása terén nagy szabadságot ad az ügyfeleknek a Microsoft, legyen szó akár iOS-t vagy Androidot futtató telefonokról, vagy VMware-en virtualizált linuxos lemezképekről.

“A rendszermenedzsment minden területén óriási előrelépést jelent a 2012-es System Center. Egységes környezetet biztosít a teljes IT rendszer felügyeletére, beleértve a hálózati eszközöket, a Linuxokat, akár Android és iPhone mobil eszközöket, Hyper-V, VMware és Xen virtualizációs megoldásokat, a szerverek hardvereit, a tárolóegységeket, és akár .NET, Java és különféle SQL alapú alkalmazásokat is” – mondta Budai Péter, a Microsoft Magyarország termékmenedzsere.

Egyszerűbb árazás

A termékek új funkciói mellett a legnagyobb előrelépést a System Center csomag licencelésének változása jelenti. Az árazás kétprocesszoros csomagokban történik, a vállalat szerint azért, mert a System Centert használó ügyfelek többségében kétfoglalatos szervereket használnak privát cloud infrastruktúrájuk alapjául. A jelenlegi licencelési konstrukcióban a System Center termékcsalád tagjai akár egyenként is elérhetők, illetve a Microsoft által összeállított csomagokban is meg lehet őket venni, az árazás pedig történhet felhasználó alapján, szerver alapján, valamint operációsrendszer-környezet (OS Environment) alapján. A sokféle lehetőség azonban inkább összezavarta az ügyfeleket, állítja a Microsoft, ezért volt szükség a licencelés egyszerűsítésére.

A System Center 2012-ből kétféle csomag létezik, a két processzorra mintegy 1300 dollárért megvehető Standard, valamint a 3600 dolláros Datacenter. Mindkét csomag ugyanazokat a szoftvereket tartalmazza, a fent felsorolt nyolc komponens mindegyikét. A Standard licenc és a Datanceter licenc között a futtatható virtuális gépek számába van, a Standard esetében ez mindössze kettő, a Datacenter esetében azonban a VM-ek száma nem korlátozott. A mobil eszközök egyenként 20-100 dollár közötti licencdíjért vonhatók be a System Center felügyeleti ernyője alá.

Az új árazási konstrukció segíthet a Microsoftnak abban, hogy a kisebb cégekkel, a virtualizációval és privát cloudokkal ismerkedő szervezetekkel is megismertethesse a System Center portfólió összes tagját, és elkötelezze őket saját megoldása mellett. Ahogy ezek a felhasználók megismerik a virtualizáció használatából eredő előnyöket és a konszolidációs mutatójuk elkezd emelkedni, egyre jobban megéri a számukra a Datacenter licencet választani. A fejlett informatikai infrastruktúrával rendelkező nagyvállalatoknak, ahol akár a 20-30-as konszolidációs arány sem ritka, eleve a Datacenter licencet érdemes megvenniük.

Letölthető előzetesek

A System Center 2012 végleges változata az ígéret szerint még idén elérhető lesz. "Most, hogy a Release Candidate változat megjelent, a Microsoft egy utolsó ellenőrzést véget a Microsoft és az ügyfelek rendszerein belül, hogy ellenőrizze, a béta óta végzett módosítások rendben működnek" - mondta Brad Anderson, a Microsoft felügyeleti termékekért felelős vezetője. A vállalat szerint a korai felhasználók tucatjai, köztük a Lufthansa és az Unilever máris közel 100 ezer virtuális gépet kezelnek az előzetes verziójú, RC és béta szoftverekkel, amelyek mától bárki számára hozzáférhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról