:

Szerző: Voith Hunor

2015. április 30. 13:03

Adatbázisra gyúrt az Azure

Egy masszív adatbázis-megoldás hiányzott még az Azure változatos portfóliójából, az adattárház és a data lake implementációjával azonban most ezt is kipipálta a Microsoft. Nyáron indulhatnak az új szolgáltatások.

Ha valaki azt hitte, hogy a Microsoft az elmúlt hetekben kifogyott az Azure-rel kapcsolatos bejelentésekből, alaposan mellé lőtt. Bár az várható volt, hogy a vállalat az idei fejlesztői konferenciára jócskán tartogat újdonságokat, a Build első napján csak úgy záporoztak az új információk a redmondiak felhős szolgáltatásaival kapcsolatban.

Ha sok az adat

A legjelentősebb Azure-újdonságok a strukturált és strukturálatlan, nagy méretű adatbázisok tárolásához és menedzseléséhez kapcsolódnak. A Microsoft – a versenytárs Amazon Redshift 2013-as piaci bevezetése után – végre elindítja a sokak által hiányolt saját adattárház-szolgáltatásait: az SQL Data Warehouse-t strukturált adatbázisokhoz, az Azure Data Lake-et pedig hatalmas mennyiségű strukturálatlan adat “ömlesztett” tárolásához és elemzéséhez.

Az SQL Data Warehouse a vállalat szerint az első olyan, felhős adattárház-szolgáltatás, ami Scott Guthrie, a felhő és nagyvállalati divízió vezetője szerint igazi rugalmasságot kínál teljesítményben és funkcionalitásban egyaránt. A platform bemutatásakor Guthrie a Microsoft megoldását egy az egyben az Amazon Redshiftjéhez hasonlította, természetesen az – ügyfelek szempontjából amúgy tényleg hasznos – előnyökre fókuszálva.

Az információk alapján a redmondi cég fő ütőkártyája a fentebb már említett magas fokú rugalmasság: egymástól függetlenül szabályozható számítási teljesítmény és tárolókapacitás, másodpercek alatt skálázhatóság, hibrid felhős (Azure és saját adatközpontban vagy szerveren futó, azaz on-premise) futtatás, igény szerinti ideiglenes szüneteltetés, teljes SQL támogatás. A platform teljes kompatibilitást ígér a Power BI-jal, Azure Data Factoryval és az Azure Machine Learninggel. Az SQL Data Warehouse először júniusban lesz kipróbálható előzetes regisztrációt követően, a nyilvános tesztidőszakra csak ezt követően fog sor kerülni, így a termék széles körű elérhetőségére a nyár derekára / végére érdemes számítani.

NIS2 irányelv: megfelelőség vagy radikális átalakulás? (x)

Gyere el online meetupunkra és tudj meg mindent az EU új kiberbiztonsági irányelvéről!

NIS2 irányelv: megfelelőség vagy radikális átalakulás? (x) Gyere el online meetupunkra és tudj meg mindent az EU új kiberbiztonsági irányelvéről!

Az Azure Data Lake az igazi, hagyományos értelemben vett big data felhasználási területeket célozza, azaz a strukturálatlanul, natív formátumban, mindenféle méretkorlátok nélkül egy helyre öntött hatalmas adatmennyiség tárolását és elemzését. A platform HDFS-kompatibilis (Hadoop File System), így a Microsoft saját big data megoldásai (Revolution-R Enterprise és HDInsight) mellett egyéb Hadoop-disztribúciókat (Cloudera, Hortonworks) is támogat. A szolgáltatás egyetlen fiókban korlátlan mennyiségű adat tárolását teszi lehetővé, ahogy a fájlméret esetében sem szab felső határt. Az eddig megosztott információk alapján látható, hogy a vállalat ezt a platformot a néhány hete bejelentett Internet of Things (IoT) stratégiája egyik alapkövének szánja, rendkívüli nagy mennyiségű de egyenként kis forgalmat generáló írási művelet alá.

Elasztikus erőforráskezelés

A Microsoft az Azure SQL Database-hez előzetes verzióban elérhetővé tette az elasztikus adatbázis-technológiát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adatbázis-gazdák akár százas nagyságrendben poolokba szervezhetik adatbázisaikat, melyekhez közösen használható erőforrásokat határozhatnak meg. Ez költségoldalon komoly megtakarítást hozhat, mert így nem kell egy-egy adatbázis szélsőségesen változó terhelése miatt a csúcsterhelésre belőni a szükséges kiszolgálói kapacitást, elegendő okosan konfigurálni a teljes pool erőforrását. A vállalat a technológia kihasználásához a fejlesztőknek is biztosít eszközöket, hogy a poolokba rendezett adatbázisokat könnyen lehessen egy tömbként kezelni, ha egy adott alkalmazás ezt megkívánja.

Az Azure SQL Databases új biztonsági funkciót is kapott, a vállalat szerint ez volt az egyik leginkább kért újítás az adatbázis-szolgáltatással kapcsolatban. A Microsoft – egyelőre kipróbálható előzetesként – elérhetővé tette az on-premise SQL Serverekben már régóta kínált Transparent Data Encryption (TDE) valós idejű adat- és naplótitkosítást.

a címlapról