Szerző: Voith Hunor

2015. április 9. 16:10

Nano Server és új konténertechnológia a Microsofttól

Mindössze egy hónapot kellett várni, hogy a Microsoft hivatalosan is bejelentse a március elején kiszivárgott, lecsupaszított, felhős környezetre optimalizált szerver operációs rendszerét. A név végül maradt a Nano Server, és a vállalat további érdekes műszaki részleteket is megosztott a szoftverről. A Microsoft egy új, Hyper-V-vel kiegészített konténertechnológiát is bemutatott.

Hivatalosan is bejelentette a következő Windows Server kiadással érkező lecsupaszított, felhős környezetre optimalizált szerver operációs rendszerét a Microsoft. A korábban kiszivárgott kódnevet végül megtartva a szoftver Nano Serverként kerül majd piacra, a Windows Server ütemtervének megfelelően valamikor 2016 első felében.

A Nano Serverről már múlt hónapban kiderült, hogy egy végletekig karcsúsított operációs rendszer lesz, melynek lemezképe semmilyen alkalmazás binárist és egyedi metaadatot nem fog tartalmazni, minden bővítést önálló csomagként lehet majd telepíteni, és a Microsoft alapvetően CoreCLR, ASP.NET, vNext és PaaSv2 alkalmazási területek, illetve konténeres futtatás alapjául szánja.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az új információk szerint a vállalat eltávolította a rendszerből a WOW64-et, így a Nano Server alapesetben nem támogatja a 32 bites alkalmazások futtatását. Kikerült a Microsoft Installer (MSI) és a grafikus felhasználó felület (GUI) is, és egyáltalán nincs lokális bejelentkezési lehetőség és Remote Desktop támogatás. Ahogy az a korábban kiszivárgott információk alapján is sejthető volt, minden menedzsment tevékenységet a Core PowerShell, valamint Windows Management Instrumentation (WMI) szkriptek vagy alkalmazások használatával kell megvalósítani. A fejlesztők új webes menedzsment eszközökön is dolgoznak, ezekről azonban még nem árultak el részleteket.

A Nano Server API szinten kompatibilis lesz a többi Windows Server kiadással – a megfeleltethető komponensek erejéig. A Microsoft saját mérései szerint a lecsupaszított operációs rendszer a teljes Windows Serverhez képest 93 százalékkal kevesebb helyet foglal, huszadannyi kritikus javításra és 80 százalékkal kevesebb újraindításra van szüksége.

A skálázhatóságot illetően a Microsoft közzé tett egy demót is, melyben egy 80 magos, 1 terabájt memóriával szerelt szerver Nano Server hoszton ezer Nano Server virtuális gépet futtatva (persze további alkalmazások nélkül) csak az operatív tár tíz százalékát foglalja le – azaz VM-enként nagyjából 100 megabájtnyi memóriaszükséglettel lehet számolni.

Az új Windows Server 2014 októberében kiadott első technikai előzetese április 15-én jár le, de a Microsoft a napokban egy frissítést fog kiadni azok számára, akik továbbra is tesztelni szeretnék az operációs rendszert. A szoftver következő tesztváltozata májusban lesz esedékes, de a jelen állás szerint az még nem fogja tartalmazni a Nano Servert, az csak később, egy új builddel lesz elérhető.

Hyper-V konténer

Az már hónapok óta ismert, hogy a következő Windows Server egyik fő fejlesztési fókusza a konténeres alkalmazásdisztribúciós megoldások támogatása. Az operációs rendszer natív Docker támogatással is fog rendelkezni, ennek fejlesztése egyébként nyílt forrású projekt keretén belül zajlik.

A Microsoft most bejelentette a Hyper-V konténertechnológiát, ami koncepciójában eltér a korábbi megoldásoktól: egy virtualizációs réteg közbeiktatásával (de azt a konténeren belül tartva) a cég szerint még hatékonyabb izoláció érhető el az egyes konténerek és az operációs rendszer között. A vállalat szerint a szintén az új Windows Serverben megjelenő, Windows Server Containers névre keresztelt általános célú konténerformátumra fejlesztett alkalmazásokat módosítás nélkül lehet majd Hyper-V konténerekben is futtatni. Hasznos érdekesség, hogy mindkét microsoftos konténerformátumot lehet majd menedzselni a Docker Engine-en keresztül is.

A Nano Serverről és az új konténerekről a Microsoft az április 29-én kezdődő Build fejlesztői konferencián és az azt követő Ignite-on fog új részleteket elárulni, továbbá élő demókra (és talán kipróbálható verziókra) is ekkor számíthatunk.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.