Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 22. 10:09

Valami elindult a HP-nál

Közzétette januárban véget ért első pénzügyi negyedévének eredményeit a HP. A bevétel és a profit is kevesebb mint egy éve, de a számok felülmúlták az előrejelzéseket. Meg Whitman elnök-vezérigazgató szerint a most indult pénzügyi évben alapozza meg a cég a jövőre várható növekedést.

A HP-t a makrogazdasági körülmények is hátráltatják, nem csak saját átalakulása. A cég minden üzletágánál csökkent az árbevétel, a tőzsde mégis elégedett volt a számokkal, mivel felülmúlták a korábbi várakozásokat. A Palo Altó-i központú vállalat 28,4 milliárd dolláros árbevételt könyvelt el három hónap alatt, ami éves szinten 6 százalékos csökkenést jelent, de az árfolyamhatást kiszűrve a visszaesés csak 4 százalékos. A nettó eredmény 1,2 milliárd dollár, ez 16 százalékkal kevesebb mint egy éve.

Minden részleg rontott

A legnagyobb árbevételt a személyi számítógépes divízió érte el most is, a 8,2 milliárdos forgalom azonban 8 százalékkal kevesebb mint egy éve. A desktopok forgalma ugyan 4 százalékkal erősödött, de a notebookoké 16 százalékkal esett, ahogy a hordozható PC-k piacába beleharaptak a tabletek. A lakossági gépek értékesítéséből befolyó árbevétel 15 százalékkal zuhant, hangzott el az elemzők részére rendezett konferenciahíváson. Az alacsony profitja miatt az előző vezetés által leválasztani kívánt, majd Meg Whitman által mégis megtartott és a nyomtatási részleggel összevont PC-üzletág üzemi nyeresége 221 millió dollár volt mindössze, az árbevétel 2,7 százaléka.

A nyomtatási részleg sem teljesített sokkal jobban, bevételei 5 százalékkal 5,9 milliárd dollárra csökkentek. A vállalat nyomtatók eladása 9 százalékkal, a lakossági készülékeké pedig 2 százalékkal csökkent éves szinten, a kellékanyagok forgalma pedig 5 százalékkal múlta alul a tavalyi szintet. Az új nyomtatók iránti kereslet meredek csökkenésére jellemző, hogy a kellékanyagok forgalma adja a részleg árbevételének kétharmadát. Az eladott nyomtatók száma régóta csökken, a most véget ért negyedévben 11 százalékkal múlta alul a tavalyit. A nyomtatás egyébként továbbra is masszívan nyereséges, az üzemi eredmény az árbevétel 16,1 százaléka volt, közel 1 milliárd dollár.

A HP elégedett volt a vállalati hardverekkel foglalkozó részleg teljesítményével annak ellenére, hogy árbevétele 4 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. Az iparági szabványos (x86) szerverek terén 3 százalékos volt az árbevételé visszaesése, a cég ezt elsősorban az EMEA régió nagy országainak gyenge gazdaságával magyarázza. A tárolók terén 13 százalékos volt a csökkenés, a hagyományos HP storage-ok (EVA, XP) iránti érdeklődés meredek zuhanását még nem tudják ellensúlyozni az új generációs, "konvergens" termékek (3PAR, Lefthand). Az üzleti kritikus szerverek árbevétele negyedével esett, csak 306 millió dollár - az Itanium-alapú gépekkel a vállalatnak már csak egy célja lehet, az installált bázis kiszolgálása addig, amíg el nem rajtolnak az x86-alapú üzleti kritikus szerverek, amelyeket az Odyssey fedőnevű projektben fejlesztenek. A vállalati hardverek közül egyedül a hálózati termékek tudtak növekedni, 4 százalékot. Az Enterprise részleg üzemi nyereséghányada 15,5 százalék volt, ami 2,8 százalékponttal kevesebb mint tavaly.

A szolgáltatási üzletág forgalma 5,9 milliárd dollár volt, ez 7 százalékos visszaesés éves szinten. A vállalat megváltoztatta a részleg bevételeinek könyvelését, a hardvereladásokkal szorosan összefüggő technológiai szolgáltatások forgalmát mostantól a hardverrészleghez könyveli el, a szolgáltatási üzletágnál az outsourcing és az üzleti szolgáltatások maradtak. Előbbi területen 6 százalékos, utóbbi területen pedig 9 százalékos volt a visszaesés. A HP évekkel korábban a magas hozzáadott érték és a nyereségesség miatt fordult a szolgáltatások felé (és vásárolta meg 13 milliárd dollártért az EDS-t is), mára viszont ennek a részlegnek a legalacsonyabb az üzemi eredményhányada az összes közül, mindössze 1,3 százalék.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szoftverrészlegnél is csökkent az árbevétel, 2 százalékkal 926 millió dollárra. A HP tájékoztatása szerint a legnagyobb kereslet a biztonsági termékekre és a nagy mennyiségű adat elemzésre szolgáló megoldásokra (Vertica) van. Az Autonomy már kezd stabilizálódni, de további javulásra van szüksége és időbe kerül, mire visszatalál a normális kerékvágásba, hangzott el az elemzői konferenciahíváson.

Túl a mélyponton?

Cathy Lesjak pénzügyi vezető szerint a most véget ért negyedév volt valószínűleg a HP átalakulásának mélypontja. Várakozásai szerint 2013 második fele jobb lesz az elsőnél, 2014 pedig még jobban alakul, addigra beérnek a HP új fejlesztésű termékei, a nyereségesség pedig a költségcsökkentéseknek és átszervezéseknek köszönhetően javulni fog. A negyedév során a HP 2,6 milliárd dollár készpénzt termelt és 1 milliárd dollár adósságot fizetett vissza, derül ki a számokból - a cég számára kiemelt fontosságú a készpénzállomány jó kezelése, amely korábbi nagy akvizíciók és rosszul időzített részvény-visszavásárlások eredményeit nyögi.

"Az első negyedévvel a hátunk mögött már kezdjük látni a javulást a teljesítményünkben, ami a 2012-ben elkezdett lépések eredménye" - mondta a számok kapcsán Meg Whitman elnök-vezérigazgató. "Bár az első negyedéves számok nem olyanok mint szeretnénk, jobban teljesítettünk a vártnál. De hadd ismételjem meg, amit már korábban többször mondtam. A HP fordulata nem lineáris és az elsődleges célunk továbbra is a teljes évre vonatkozó előrejelzés elérése." Elemzői kérdésre válaszolva Whitman határozottan tagadta, hogy napirenden lenne a HP szétdarabolása, amelyről rendszeresen felreppennek pletykák. "Nagyon erős meggyőződésem, hogy együtt erősebbek vagyunk" - mondta az elnök-vezérigazgató, aki korábban az igazgatótanács tagjaként még megszavazta Leo Apotheker javaslatát a PC-részleg leválasztásáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról