Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 10. 10:18

Nyolcmilliárdot ír le a HP

Folyamatosan érkeznek a rossz hírek a HP háza tájáról, a legújabb a megdöbbentő, 8 milliárd dolláros értékleírás, amelyet az EDS túlértékelt vásárlása miatt kénytelen költségként elkönyvelni a vállalat.

A HP szerdán bejelentette, hogy hatalmas, 8 milliárd dolláros értékcsökkenési leírást kénytelen elkönyvelni a szolgáltatási üzletágban. A leírás ez esetben azt jelenti, hogy ennyivel, mintegy 8 milliárd dollárral fizetett többet a HP a 2008-ban megvásárolt EDS-ért, mint amennyit valójában ér. Az ágazatot át is szervezik, a szolgáltatási üzletágat a jövőben Mike Nefkens vezeti majd, elődje, John Visentin pedig elhagyja a HP-t.

A HP 2008-ban vásárolta fel az Electronic Data Systems IT-szolgáltatásokban utazó nagyvállalatot, még Mark Hurd elnök-vezérigazgató irányítása alatt. A gigafelvásárlás indította be a HP IBM-mé válásaként aposztrofált folyamatot, vagyis az alacsony profittal kecsegtető hardvergyártás felől fokozatosan a szoftverek és a szolgáltatások felé fordulást. A felvásárláskor az IBM részesedése az IT szolgáltatások piacán 7 százalék fölött volt, az EDS 3, a HP pedig 2,3 százalékos részesedéssel bírt, ráadásul az EDS profilja alapvetően eltért a HP-étól, míg a HP a terméktámogatásban volt erős, az EDS az egyedi alkalmazásfejlesztés és -bevezetés, üzleti folyamatok kiszervezése és komplex rendszerek üzemeltetése.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A felvásárlást követően az EDS működését elképesztő tempóban racionalizálta a HP, több ezer embernek mondtak fel a felvásárolt vállalatnál, a májusi bejelentést követően pedig őszre teljesen integrálták a szervezetet a HP hierarchiájába. A vállalattól egyébként nem idegen a gigafelvásárlások végrehajtása, Carly Fiorina 25 milliárdot adott a Compaq-ért, tavaly pedig Léo Apotheker fizetett 10,2 milliárdot az Autonomy brit szoftvercégért.

Az elmúlt néhány évben azonban a felvásárlások ellenére HP egyre komolyabb lassulást mutatott, az EDS felvásárlásával ugyan a szolgáltatások piacán egészséges szeletet tudhat magáénak, a cég 2008 nyara óta piaci értékelésének 55 százalékát elvesztette, különösen 2011 óta szerepel cudarul a HP papírja a tőzsdén, azóta pedig ráadásul már a harmadik elnök-vezérigazgatóját "fogyasztja" a cég Meg Whitman személyében.

A társaság az elmúlt néhány hónapban azonban úgy tűnik, összeszedte magát, az utolsó negyedéves jelentés a 2011-es "fekete évhez" viszonyítva kifejezetten jó lett, a piac pedig nagy érdeklődéssel várja a következő negyedéves teljesítményről szóló jelentést. A leírást leszámítva egyébként a HP negyedéve a vártnál jobban alakul, a tervezett 94-97 centes részvényenkénti nyereség helyett a vállalat már egy dollárt vár. A pontos eredményt az augusztus 22-én esedékes negyedéves jelentésben mutatja be a HP.

a címlapról