Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 4. 07:08

Átalakítja tárolókínálatát a HP

Frankfurtban zajló nagyszabású ügyfélkonferenciáján mutatta be új tárolóportfólióját a HP. Megjött a régóta várt középkategóriás 3PAR, amely az EMC VNX-szel, az IBM StorWize-zal, a Dell Compellenttel és a NetApp középkategóriás FAS rendszereivel száll szembe.

Ahogy azt korábban sejteni lehetett, a 2010-ben felvásárolt 3PAR technológiája a csúcskategória után megérkezett a középkategóriába is. A HP ma bemutatta új középkategóriás hálózati tárolóit (SAN), a StoreServ 7000 család tagjait, amelyek az új 3PAR szoftvernek köszönhetően már nem csak blokk-, hanem fájlszintű tárolóként is használhatók.

Végre: 3PAR a középkategóriában

A vállalat tárolókínálatának 2010 óta tagja a 3PAR, amely nagy teljesítményű, magas fokon automatizált és skálázódó SAN technológiájával tette magát ismertté a piacon. A 3PAR azonban eddig csak a csúcskategóriában versenyzett az EMC VMAX és az IBM DS8800 ellen, a HP értékesítéséi hálózatának köszönhetően szép sikereket aratva. Eközben HP saját fejlesztésű, középkategóriás tárolói, az EVA család tagjai a közelmúltban történt vérfrissítés ellenére sem tudtak új lendületet nyerni, kis túlzással a HP értékesítői számára is kínossá vált az említésük egy beszélgetés során, főleg a más piaci szereplőkkel (pl. EMC VNX, Dell Compellent, IBM StorWize, NetApp FAS) történő összehasonlításkor.

Ezen most alapjaiban változtatott a vállalat, ahogy bemutatta a 3PAR technológián alapuló középkategóriás tárolómodelljeit, a StoreServ 7000 család két tagját. A vállalat fő üzenete a bejelentés kapcsán a "faltól falig", a belépő szintű, 25 ezer dollártól megvásárolható StoreServ 7200-tól a StoreServ 10800-ra átkeresztelt csúcsmodellig azonos technológia, illetve a leállítás nélküli bővíthetőség a kontrollerek, diszkek, portok és akár a rendszerek szintjén. Végeredményben a HP-nál is megszületett egy modern, "unified" középkategóriás tároló - az értékesítők végre emelt fővel mehetnek az ügyfelekhez.

Az új belépő modell neve StoreServ 7200, a 25 ezer dollártól kapható tároló 2 kontrolleres felépítésű, legfeljebb 144 darab meghajtóig bővíthető egy második külső fiók révén, és 24 gigabájt cache memóriát tartalmaz. Alapkiszerelésben jár a 4 FC-port, de további 8 beépítésére van lehetőség, így maximum 12 FC interfésze lehet egy StoreServ 7200-nak, de lehetőség van legfeljebb 4 darab 10 GbE port telepítésére is, amelyeken egyelőre iSCSI, később FcOE protokoll is támogatott. Nagyobb és erősebb a StoreServ 7400, amely már 4 kontrollerig, 480 meghajtóig és 64 gigabájt cache-ig skálázódik, induló ára 32 ezer dollár a HP szerint - persze ennyiért csak töredék kiépítettség jár. A StoreServ 7000 sorozatú tárolókban különféle 2,5" és 3,5" SAS meghajtók használhatók, valamint 100 és 200 gigabájtos SLC SSD-k is beépíthetők, keverve is.

A jövőre érkező 3PAR szoftver 3.1.2 révén szolgáltatási szinteket lehet egy-egy feladathoz rendelni ("priority optimisation"), de ami még fontosabb, a frissítés révén már nem csak blokk, hanem fájlszintű elérés is megvalósítható. A blokk- és fájltárolásra dedikált kapacitás rugalmasan módosítható, a rendszer pedig rendelkezik "thin reclamation" képességgel, vagyis az adatok törlése után a dedikált kapacitást automatikusan felszabadítja.

Hogy ne csak a kifutó midrange EMC, IBM, NetApp és Dell  tárolók felhasználói számára legyen vonzó az új 3PAR család, hanem a  százezres darabszámra rúgó EVA installált bázis technológiai frissítését is segítse, és régi vevőit megtartsa, a HP beépítette a StoreServ 7000 sorozatú tárolókba az EVA SmartStart képességét, amely a telepítést és konfigurációt "varázslókkal" teszi egyszerűbbé Windows, Linux és VMware környezetben. Emellett lehetőség van EVA tömbökről az adatok online migrációjára CommandView-val, illetve EVA rendszerekhez replikációs célpontként is illeszthetők a középkategóriás 3PAR tárolók. A HP azt az állítást is megengedi magának, hogy egyszerűbb EVA-ról StoreServ 7000-re migrálni mint egy másik EVA-ra. A vállalat egyelőre nem vezeti ki a piacról az EVA-t, de arra bátorítja az ügyfeleit, hogy váltsanak 3PAR-ra.

IBRIX, ami mostantól StoreAll 9000

A bejelentés során új nevet kapott az IBRIX, amely egy 2009-es akvizíció révén szerzett elosztott objektum- és fájltárolóplatform olyan feladatokra, ahol nagy és folyamatosan növekedő mennyiségű adatot kell online tárolni: tipikus felhasználók a webes szolgáltatások, például közösségi oldalak, ahová a felhasználók képeket, videókat töltenek fel, de a DreamWorks és a Pixar animációs stúdiók is ezt a megoldást használják a rajzfilmek készítésekor keletkező hatalmas mennyiségű adat tárolására. A felhasználók között gyógyszeripari cégek, távközlési szolgáltatók és bankok is vannak, amelyek adatbányászati, elemzési feladatokra vetik be a technológiát. A maximális méret 1000 csomópont és 16 petabájtos kapacitás.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A HP égisze alatt mérsékelt sikereket elérő IBRIX platform ereje abban rejlik, hogy a tárolószerverek saját fájlrendszerrel rendelkeznek és a metaadatok egy részét is őrzik, ami azt eredményezi, hogy nem csak a fájlműveletek, hanem a metaadat-műveletek is elosztottak, a teljesítmény növelését nem korlátozza egy központi metaadat-szerver. Több szerver bekapcsolásával a kapacitás és a teljesítmény is nő. A tárolt adatok megkeresése a telefonos körzetszámokhoz hasonlóan működik, ha egy szerverhez befut egy kérés, a szerver a "körzetszám" alapján ellenőrzi hogy a fájl rajta található-e, ha nem, akkor egy térkép alapján a megfelelő szervernek továbbítja a kérést. Minden fájl elérése legfeljebb egy ugrással végrehajtható.

Az IBRIX neve mostantól StoreAll 9000 sorozat, jelentette be a HP. A névváltás persze technológiai frissítést is hozott, megjelent a HP Labs által fejlesztett, NoSQL adattáron alapuló StoreAll Express Query lekérdezőmotor, amely segítségével a StoreAll tárolókon levő strukturálatlan adatokon is villámgyorsan lehet lekérdezéseket futtatni. A vállalat saját belső tesztjei szerint egy 500 millió fájlra kiterjedő szkennelés 42 órán keresztül futott, Express Query segítségével ezt 1,4 másodpercre (!) lehetett rövidíteni. A HP hangsúlyozza, hogy a StoreAll mennyire jó kiegészítője az Autonomy IDOL-nak (Intelligent Data Operating Layer), strukturálatlan adatok feldolgozására.

Friss StoreOnce adatmentési eszközök

A HP frissítette StoreOnce backup eszközeit is. Most már nem csak a StoreOnce 6000, hanem a kisebb 4000 és 2000 modellek is megkapták a StoreOnce Catalyst deduplikációs szoftvert, amely még azelőtt hajtja végre a redundáns adatok törlését, hogy azokat replikálnák egy HP StoreOnce Backup rendszerre, ezzel tehermentesítik a hálózatot. A termékcsalád két kisebb modellje hardveres fejlesztéseket kapott, amelynek köszönhetően gyorsabbak lettek mint korábban, ráadásul az áruk is alacsonyabb.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról