:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 21. 11:41

Új adatközponti termékeket mutatott be a HP

A héten Las vegasban zajló partnerkonferenciáján frissítette c7000 blade keretét a HP. Bemutatkozott egy nagy sávszélességű Ethernet switch, egy új szerver virtualizált desktopok kiszolgálására, valamint új tárolók is. A hálózati részlegnél minden a vezetékes-vezeték nélküli konvergenciáról szól.

Frissítette BladeSystem c7000 blade keretét a HP. A vállalat 2006-ban dobta piacra a korábbi c7000 modellt, az új verzió modellszáma továbbra is c7000, a különbséget egy szó jelzi a modellszám után: Platinum. Erre rímelve a blade keret előlapja is tartalmaz egy fémszínű csíkot, ebből lehet tudni, hogy a frissített változatról van szó.

Nagyobb teljesítményű blade keret

A BladeSystem c7000 legfontosabb jellemzői továbbra is változatlanok, a 10U méretű keretbe 8 darab teljes magasságú vagy 16 darab "félmagas" szervert lehet beépíteni. A passzív backplane viszont teljesen megújult, másodpercenként 5 helyett 7 terabit sávszélességet biztosít - a virtualizáció sűrűségének növekedésével a szerverek I/O sávszélesség-igénye is emelkedett, amivel értelemszerűen a blade infrastruktúrának is lépést kell tartania. A c7000 Platinumot tele lehet rakni 10 vagy 40 Gbit Ethernet vagy 56 Gbit FDR Infiniband interfészű blade-ekkel is anélkül, hogy a backplane sávszélessége szűk keresztmetszet lenne.

Említésre méltó különbség az előző c7000-hez képest a megnövekedett hatékonyságú tápegységek használata. A c7000 Platinumba legfeljebb hat darab 2450 wattos tápot lehet szerelni, amelyek 94 százalékos hatékonyságú, Platinum Plus besorolású darabok - a korábbi verzióban 92 százalékos Gold Plus tápok voltak. A keret fizikai kialakítása egyébként változatlan, így a korábbi c7000-rel kompatibilis blade szerverek használhatók a Platinumban is, és megfelelő hálózati interfész esetén a megnövekedett backplane sebességből is profitálhatnak.

Megjelent egy új blade switch is a HP kínálatában, az SX1018HP típusjelzésű eszközt valójában a Mellanox gyártja - érdekesség, hogy a Mellanoxban részesedéssel rendelkezik a HP egykori szövetségese, mára inkább nemezise, az Oracle. A Mellanox által fejlesztett SwitchX ASIC-re épülő switch 16 darab 40 GbE Ethernet downlink porttal és 18 darab QSFP+ uplink porttal rendelkezik. Az eszköz teljes sávszélessége 1,36 Tbps, de a HP elsősorban nem erre büszke, hanem a 230 ns-os port-port késleltetésre.

Egy új blade-et is bemutatott a vállalat, amelyet kimondottan VDI környezetek kiszolgálására fejlesztettek. A WS460c workstation blade-ben két Xeon processzor dolgozik, érdekessége, hogy csatlakoztatható hozzá egy, a szerverrel azonos méretű "oldalkocsi",  amiben 1 vagy 2  virtualizálható NVIDIA GPU kapott helyet. Ezzel a WS460c nem csak erőteljes grafikus vagy mérnöki-tudományos munkaállomás lehet, hanem akár HPC szerverként is bevethető, a virtualizált GPU-k miatt pedig ideális VDI környezetek kiszolgálására is olyan alkalmazások alatt, amelyek igénylik a nagy grafikus teljesítményt.

A c7000 Platinum blade keret márciustól lesz megvehető, ára 5 ezer dollár körül kezdődik. Ekkortól szállítja a HP az SX1018HP Ethernet-switchet is, illetve március a WS640c blade kereskedelmi rajtjának ideje is, derül ki a cég által nyilvánosságra hozott információkból.

Tárolók

A konferencián jelentette be a vállalat a középvállalatoknak szánt, csak indirektben értékesített StoreSystem modelleket. Ezek a tárolók a 3PAR megvásárlásával megszerzett StoreServ technológián alapulnak, egyszerre kínálnak blokk- és fájltárolást, a StoreSystemben pedig csatlakozik hozzájuk a StoreOnce deduplikáció és backup. A termék mögötti elgondolás a középvállatoknak egy olyan, előre integrált rendszert adni, amely minden tárolási igényüket kielégíti, a HP-nél előre rackbe szerelt és integrált, kis túlzással polcról levehető formában.

A tárolóportfólióban újak még a StoreVirtual 4530 és 4570 modellek. Az iSCSI SAN StoreVirtual termékek az iSCSI technológiára az első között rárepülő Lefthand felvásárlásából születtek. A Lefthand receptje a kezdetektől a tömeghardverre fejlesztett okos szoftver volt, ez azóta sem változott, a mostani bejelentés lényege éppen az, hogy a legújabb, nyolcadik generációs ProLiant szerverek kerültek a szoftver alá. A StoreVirtual 4530 egy csomópontban 36 terabájtot képes tárolni (12x3 TB midline SAS), a 4730 maximális kapacitása 22,5 terabájt, amely 25 darab 900 gigabájtos SAS diszken terül szét.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A StoreVirtual (LeftHand) architektúra jellegzetessége, hogy minél több eszközt tartalmaz, annál nagyobb a teljesítménye és a megbízhatósága is, ahogy a szoftver az eszközökben rendelkezésekre álló erőforrások kezelését maga veszi át. Ahogy új tárolók kerülnek a látóterébe, a meglevő adatokat szétteríti rajtuk, növelve a teljesítményt. A nagyobb biztonság érdekében az adatokat akár többször is tárolhatjuk. A StoreVirtualt nem csak szerverrel együtt, hanem önálló szoftverként is meg lehet vásárolni, virtuális appliance-ként.

A StoreSystem modellek belépő ára 171 ezer dollár, amely a hardver mellett a szoftverlicencet, valamint a telepítést is tartalmazza. A StoreVirtual 4530 és 4570 rendszerekért 28 ezer, illetve 48 ezer dollárt kell fizetni, a szállításuk márciusban kezdődik.

Hálózati újdonságok

A HP hálózati részlege is bedobta magát a Las Vegas-i partnerkonferencián, két új switch-csel és egy switch modullal érkeztek. A HP 2920-ban 24 gigabites Ethernet-port található, opcionálisan 4 további 10 GbE portot képes még támogatni - az eszköz készül hagyományos és PoE+ kivitelben is. A 128 Gbps sávszélességű hálózati eszköz érdekessége az OpenFlow-támogatás, amely a szoftveresen definiált hálózatok (SDN) nyílt szabványa - a forwarding plane konfigurálása és vezérlére külső, OpenFlow vezérlőn keresztül is történhet.

Más gyártók, például az Aruba és a Cisco példáját követve a HP is jelentkezett egy olyan megoldással, amely vezeték nélküli és vezetékes hálózatokat egyesíti annak érdekében, hogy megkönnyítse a mobil eszközök használatát vállalati környezetben. A HP 830 esetében a vezeték nélküli switch volt a kiindulási alap, ebbe kapcsolódnak a vezetékes portok, kiviteltől függően 8 vagy 24 darab. Az eszköz a HP MSM460, MSM466, MSM466-R, MSM430 és WA2620 vezeték nélküli hozzáférési pontjait kezeli, legfeljebb 24 vagy 60 darabot, modelltől függően. Az eszköz támogatja a EEE 802.1X protokollt, a HP WiFi Clear Connect RF-optimalizációs technológiát, illetve a Layer 2 és Layer 3 roamingot is.

Annak érdekében, hogy a korábban megvásárolt nagy HP switchek is "wifisíthetők" legyenek, a vállalat bemutatott egy switch modult, ami a 7500-as és 10500-as sorozatú campus switcheket vértezi fel vezeték nélküli képességekkel. Egy modul 1024 darab hozzáférési pontot támogat, a csúcskategóriás 10512 switchben 11 ilyen kártya működhet legfeljebb, ami 11264 darab MSM430,MSM460, MSM466, MSM466-R vagy WA2620 vezeték nélküli hozzáférési pont kezelését teszi lehetővé.

Az új hálózati eszközökkel együtt debütált az IMC Smart Connect nevű szoftver is, ami nem más, mint egy Red hat Enterprise Linuxra épülő virtuális appliance, amely a vezeték nélküli hálózatok menedzselésére szolgál. Ezzel együtt érkezik az IMC User Access Manager modul, amely a vállalat ígérete szerint összefűzi a switchek, routerek és szerverek hozzáférési szabályrendszereit, egységes felhasználókezelést megvalósítva az egész adatközpontban - gyakorlatilag egy olyan RADIUS szerverről van szó, ami az összes végpontra kiterjed.

A 2920 switch már megvásárolható, a 830 májustól lesz kapható és ekkor kezdődik a 7500-20G és 10500-20G switch modulok forgalmazása is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.