:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 11. 08:38

A vártnál jobban csökkentek a PC-eladások

Nyilvánosságra hozta a negyedik negyedéves PC-eladási adatait az IDC. Az elemzőcég becslései szerint 89,8 millió személyi számítógépet adtak el 2012 utolsó három hónapjában, ez éves szinten 6,6 százalékos csökkenést jelent. Az IDC korábban arra számított, az eladások csak 4,4 százalékkal esnek vissza.

Régi gépen nem érdekes a Windows 8

A harmadik negyedévben a kereskedők megszabadultak a Windows 7-et futtató gépeiktől, hogy felkészüljenek az új verziót futtató modellek érkezésére. A Windows 8 ugyan már 60 millió eladott licencnél jár, de láthatóan nem tudta érdemben felpörgetni az eladásokat, a PC-k egyelőre nem lettek vonzóbbak a vásárlók számára, akik továbbra is inkább olyan izgalmas termékekre költik a diszkrecionális jövedelmüket mint a tabletek, okostelefonok vagy okostévék.

Az IDC szerint a gyártók túlságosan is arra koncentráltak, hogy a Windows 8 és az érintőképernyők együttes használhatóságát hangsúlyozzák és közben teljesen elhanyagolták az operációs rendszer egyéb képességeit, amelynek eredményeképp az érintőképernyőkért nem érdeklődő felhasználók számára a Windows 8 teljesen érdektelen maradt. Ahogy azonban az operációs rendszer képességei bekerülnek a köztudatba és olcsóbbak lesznek az érintős és nem érintős notebookok, ultrabookok, az eladások újra magukra találhatnak, jövendöli az IDC.

"A vásárlók menő új PC-t vártak [...], ehelyett hagyományos kivitelű PC-ket kaptak érintésre optimalizált operációs rendszerrel, és olyan hardverrel és alkalmazásokkal rendelkező tabletet, amely nem teljesen képes kihasználni ezt a képességet" - mondja David Daoud, az IDC kutatási vezetője. Az általános piaci gyengeség ellenére egy-két nagyobb gyártó viszonylag jól teljesített, köztük a HP, a Lenovo, az ASUS és a Samsung, jegyzi meg az eredményeket ismertető sajtóközlemény.

Vezet a HP, nagyot bukott a Dell és az Acer

Az IDC-nél továbbra is a HP a piacvezető a PC-k terén, a vállalat ugyan 0,8 százalékkal kevesebb gépet adott el mint a tavalyi negyedik negyedévben, de ez is elég volt ahhoz, hogy növelje a részesedését, ami 16,7 százalékot tett ki. Az IDC úgy látja, az agresszív Windows 8-as nyomulásnak köszönhetően az USA-ban és a Távol-Keleten jó teljesítményt mutatott fel a vállalat, azonban az EMEA régióban szenvedett.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Tovább folytatta "menetelését" a Lenovo, a cég 8,2 százalékkal több PC-t tudott eladni mint egy évvel korábban, amivel a vezető gyártók közül a legnagyobb növekedést érte el. A 14 millió eladott gép 15,7 százalékos részesedés megszerzéséhez volt elég. A harmadik helyet a gyártói rangsorban a Dell kaparintotta meg, a vállalat eladásai azonban éves összehasonlításban több mint 20 százalékot estek. Az IDC szerint a Dell világszinten gyengén teljesített, nem csak egy régió húzta le az eladásait.

Már csak a rangsor negyedik helyén található az az Acer, amely alig két évvel ezelőtt még a piacvezető pozícióért csatázott. A tajvani vállalat erősen konzumerorientált, a lakossági vásárlók azonban jelenleg nemigen költenek PC-kre, ami az Acer teljesítményén is jól látszik. A nagy gyártók közül a legnagyobb visszaesés kétes dicsőségét is magáénak mondhatja a cég, eladásai harmadával zuhantak 2011 negyedik negyedévéhez képest, részesedése már a 8 százalékot sem éri el. Az ötödik helyet az ASUS kaparintotta meg, amely azon kevés gyártók közé tartozik, amelyek növelni tudták eladásaikat. A vállalat 5,6 százalékkal több PC-t adott el mint tavaly év végén, ezzel részesedése 7,2 százalékra emelkedett. Amennyiben az Acernek újra olyan gyenge negyedéve lesz mint a mostani, az ASUS átveheti a negyedik helyet is a gyártók között.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.