Szerző: Gálffy Csaba

2012. május 18. 16:38

Pénteken ment tőzsdére a Facebook

A Facebook-sztori legizgalmasabb részleteit valószínűleg már maga mögött hagyta a hatalmas közösségi oldal, a mai tőzsdei bemutatkozóval pedig az utolsó pont is rákerül a startup céggé, majd igazi nagyvállalattá és médianagyhatalommá válásának történetére.

2004. február - elindul a Facebook, amelyhez kezdetben csak néhány amerikai egyetem hallgatói csatlakozhatnak. Mark Zuckerberg cége még júniusban megkapja az első befektetést, 500 ezer dollárt Peter Thieltől, majd kevesebb mint egy év múlva 13 millió dollárt az Accel Partnerstől. 2006-ban a Yahoo már 1 milliárd dollárt kínált a cégért, pedig a kiszivárgott értesülések szerint a közösségi oldal masszívan veszteséges, 2005-ben 3,6 millió dolláros mínuszt mutatott a mérlege.

2007. október - A Microsoft 240 millió dollárt fektetett a Facebookba, amiért cserébe 1,6 százalékos részesedést szerzett a közösségi oldalban. Ma ez a részesedés mintegy 1,6 milliárd dollárt ér, a befektetés értéke tehát több mint meghatszorozódott. Az akkori bevásárlás kifejezetten magasan, 15 milliárd dollárban határozta meg a Facebook értékét, bár az árat nem a Facebook pénzügyi értéke, inkább a hallgatólagos, Google-ellenes Facebook-Microsoft szövetség indokolta, amelyet ez a részesedésszerzés pecsételt meg.

2009. november - Ekkor adtunk először hírt arról, hogy a Facebook megkezdte a tőzsdei belépés előkészületeit. Mark Zuckerberg akkor tette egyértelművé, hogy a közösségi oldal mindenképp a nyilvános kereskedésben szeretné látni papírjait, és ennek időpontja pedig hamarosan bekövetkezik. A Facebook ekkor mintegy 316 millió felhasználóval rendelkezett világszerte, Magyarországon azonban ettől messze elmaradt - a mintegy félmilliós felhasználói bázis már egyértelmű ismertséget jelent, de az iWiW hatalmas piaci részesedése mellett eltörpült. A cég értékét ekkor az orosz Digital Sky Technologies (DST) két tranzakciója 6,2 és 10 milliárd dollárra tette, ami számottevő csökkenés az egy évvel korábbi Microsoft-vásárláshoz képest.

2010. július - A Facebook felhasználóinak száma elérte a félmilliárdot, ezzel minden tizenharmadik ember a Földön tagja lett a közösségi oldalnak. A hatalmas felhasználószám már valóban világméretű közösséget jelentett, az eredetileg hangsúlyosan amerikai fókuszt pedig globális hozzáállás váltotta fel. A hangsúlyeltolódást mutatja, hogy a "hazai pályán" a Facebook növekedése ekkorra már drámaian lelassult, a havi 7,8 milliós májusi növekedés júniusra 320 ezerre csökkent, betonplafonba ütközött az amerikai növekedés.

2011. január - A közösségi oldal felért a csúcsra. Az alapító Zuckerberget az év emberévé választotta a Time, az alapítás körülményeiről szóló film pedig az év egyik sikere lett, 3 Oscar-díjat nyert. A befektetők 50 milliárd dollárra taksálták a cég értékét, a Goldman Sachs és a DST 500 millióért vásárolt egy százalékot a vállalatból. A mai értékelés mellett ők mintegy másfél év alatt megduplázták befektetéseiket, ami nagyon jó hozamnak számít.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

2012. május 18. - Nagyon hosszú lebegtetés után a Facebook vezetése és tulajdonosai végre megfelelőnek találták a pénzügyi eredményeket és a befektetői hangulatot, magyar idő szerint délután 5 órakot tőzsdére lép a vállalat. A gyors növekedési fázison azonban a cég mára túl van, a bevétel és a felhasználók számának növekedése is lassul. Az immár digitális közművé vált Facebook 100 milliárd feletti értékelése azonban hatalmas fogadás arra, hogy a cég a jövőben pénzzé tudja tenni felhasználói körét - amennyiben ez nem következik be, az újonnan tulajdonossá váló befektetők nagyot koppanhatnak.

Végezetül a KBC Equitas infografikája a Facebook fontosabb pénzügyi eredményeivel és a vásárlás mellett illetve ellen szóló érvekkel (kattintásra megnő):

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.