Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A Goldman Sachs is beszállt a Facebookba

Bodnár Ádám, 2011. január 03. 12:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Goldman Sachs 450 millió dollárral szállt be a Facebookba, az orosz Digital Sky Technologies pedig további 50 millió dollárt fektetett a mindent elsöprő népszerűséggel bíró közösségi oldalba, adta hírül bennfentesekre hivatkozva a New York Times.

A két ügylet 50 milliárd dollárra taksálja a Facebook piaci értékét, ezzel a cég olyan webes óriásokat előz meg, mint a Yahoo és az eBay. Mivel a társaság részvényei nincsenek tőzsdén, ezért nem hozza nyilvánosságra pénzügyi mutatóit, de az elemzők szerint a Facebook 2010-ben 2 milliárd dollár körüli forgalmat bonyolított és nyereségesen zárt.

A New York Times szerint a Facebook és a Goldman Sachs egyedi konstrukciót dolgozott ki, amelynek értelmében a befektetési bank lehetővé fogja tenni legjobb ügyfelei számára, hogy beszálljanak a Facebookba. Az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet (SEC) a több mint 499 befektetővel rendelkező vállalatok számára kötelezővé teszi pénzügyi adataik publikálását, de a Goldman saját ernyője alatt akár több száz vagy több ezer új befektető is érkezhet a Facebookhoz anélkül, hogy az adatokat nyilvánosságra kellene hozni. Egyelőre nem tudni, a SEC mit lép.

A Facebook és a hozzá hasonló közösségi webes szolgáltatók a befektetők kedvenc célpontjaivá váltak. A legnagyobb webvállalat, a Google tőzsdére vonulása előtt még egyáltalán nem vonzotta a befektetőket, a Wall Street későn ébredt rá, mekkorára fog nőni az internetes hirdetési piac és milyen növekedési potenciál van a cégben. Mára ez megváltozott, a Facebook, a decemberben 200 millió dollárt zsebre tevő Twitter, vagy éppen a Google ajánlatát elutasító és nemrégiben 950 millió dollár tőkét bevonó Groupon a legjobb bizonyíték arra, hogy felfokozott érdeklődés övezi a szektort manapság.

A Digital Sky Technologies az egyik legnagyobb érdekeltséggel bír a webes vállalkozásokban. A cég a Facebook 10 százalékát birtokolja, emellett résztulajdonos a legnépszerűbb Facebook-játékokat fejlesztő Zyngában, valamint a Grouponban is. Mark Zuckerberg cégébe 2009 májusában 200 millió dollárral szállt be a DST, ez az ügylet akkor 10 milliárd dollárra taksálta a Facebookot - a vállalat értéke másfél év alatt ötszörösére nőtt, nem csoda tehát a fokozott befektetői érdeklődés. "Ezúttal a [Wall] Street okosabb, rájöttek hogy milyen növekedési lehetőség van itt. A Facebook igazi üzletté vált és a befektetők sorra jönnek és azt mondják, mi is akarunk egy részt" - mondta a Times-nak Chris Sacca kockázati tőkebefektető, korábbi Google-alkalmazott.

A most bevont 500 millió dollárt a Facebook további terjeszkedéshez használhatja, új szolgáltatásokat fejleszthet, bővítheti dolgozóinak létszámát, vagy akár kisebb vállalatokat is felvásárolhat. Mark Zuckerberg többször is elhessegette annak a lehetőségét, hogy a Facebookot tőzsdére vinné, de elemzők úgy vélik, legkésőbb 2012-ben meg fogja tenni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.