:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. március 29. 11:04

Több millió kamu véleményt szűrtek ki tavaly a Google Mapsen

A vélemény szabad, de a Google Mapsen könnyű vele visszaélni.

A Google pár hete szentelt egy hosszabb blogbejegyzést annak leírására, hogyan szabályozza a Térkép felületén megjelenő véleményeket, amiből a felhasználók naponta több milliót küldenek be. Az önkéntes alapon beküldött értékelések a térképszolgáltatás szerves részét képezik, különösen akkor lehetnek hasznosak, amikor az ember új helyeket szeretne felfedezni, legyen szó egy étteremről, üzletről, vagy valamilyen szolgáltatásról.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az eszköz azonban visszaélésekre ad lehetőséget, a rosszakarók például megpróbálhatják szándékosan lehúzni a konkurenciát, vagy különféle törvénytelen, sértő vagy csaló tartalmakat küldhetnek be. A keresőóriás algoritmusokat és emberi moderátorokat is bevet a felülvizsgálati folyamatok során.

A cég egy újabb cikkben statisztikákat is közölt a tavalyi év mérlegéről. Ebből kiderül, hogy a Google Mapshez naponta mintegy 20 millió felhasználói hozzájárulás érkezik be (ezek közé nem csak a vélemények, értékelések, de különféle szerkesztések is beletartoznak), és hogy a sértő, csaló vélemények a platformon megtekintett tartalom mindössze egy százalékát teszik ki.

A keresőcég friss statisztikái szerint tavaly:

  • több mint 95 millió, szabályzatot sértő értékelést sikerült felismerni és eltávolítani, ezek közül 60 ezer a koronavírus-járványhoz fűződött,
  • egymillió problémás véleményt maguk a felhasználók jelentettek,
  • lesújtott a kasza 7 millió kamu üzleti profilra, amiből 630 ezret a felhasználók jelentettek,
  • 12 millió próbálkozást detektáltak kamu üzleti profilok létrehozására,
  • 8 millió próbálkozást detektáltak üzleti profilok eltulajdonítására,
  • és eltávolítottak 190 millió fotót valamint 5 millió videót, mert azok minősége nem volt megfelelő, vagy sértették a szabályzatot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.