Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 5. 16:15

Elbutulnak a Sony okostelevíziói

Októbertől több tucat Sony Bravia TV-ről tűnik el a YouTube ikonja. A gyártó szerint a YouTube miatt, a videómegosztó fejlesztései túlmutatnak a 4 éves hardver képességein.

Pontosan 50 darab Sony Bravia modell veszíti el YouTube támogatását szeptember 30-ával. A nagyjából mindössze 4 éves televíziókról ezt követően eltűnik a népszerű videómegosztó ikonja, azokon már legfeljebb csak külső kiegészítő segítségével lehet YouTube tartalmakat lejátszani. A történtekért elsősorban a Sony a felelős, de az okostévé koncepcióval is vannak alapvető problémák.

A történet felhasználók sorozatos panaszával kezdődött, a készülékekre felkerült friss, YouTube on TV alkalmazás számos komoly hibát generált. A beszámolók alapján rendszeresen előfordul, hogy a lejátszás menet közben megáll, az alkalmazás lefagy, vagy már el sem indul, helyette fekete képernyő fogadja a tulajdonost.

Szűkszavú közleményében a Sony finoman a YouTube-ra mutogat, a cég álláspontja szerint a hibajelenségek a YouTube specifikációinak változására vezethetőek vissza, melyek túlmutatnak a készülékek hardveres korlátjain. Ennek okán a Sony egy bocsánatkérés mellett inkább eltávolítja az alkalmazást a hónap végével, amivel a televíziók gyakorlatilag elveszítik egyik "okos" funkciójukat.

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy pontosan mi jelenti a szűk keresztmetszetet a 4 éves televízióknál. A YouTube a közelmúltban jelentette be, hogy a jövőben összes forgalmát HTTPS protokollon keresztül bonyolítja, ugyanakkor kétséges, hogy erre vezethető vissza a probléma. Sokkal inkább gondot jelenthet a kódolás megváltoztatása, amire utalhat a videómegosztó tavaly év eleji bejelentése, miszerint megkezdi a HTML5-ös és VP9-es átállást.

A Google még 2010-ben kezdett komolyabban foglalkozni annak lehetőségével, hogy a YouTube Flash-alapú lejátszóját HTML5-ösre cserélje. Akkor viszont még túl sok hátránya volt utóbbinak az Adobe megoldásával szemben: például a H.264-et licenc hiányában nem minden böngésző támogatta, Flash alapokon könnyebben megoldható volt a videón belüli navigálás. Az azóta eltelt évek alatt a HTML5 mögé mindenki felsorakozott az iparágban, az eleinte hiányzó funkciók pedig sorban bekerültek a szabványba.

Az átállással a cég egyik célja a VP9-es kodek térhódításának felgyorsítása, amivel a Google a H.264-et és a korábbi, az On2 Technologies felvásárlásával megszerzett VP8-at váltja le. A vállalat szerint a VP9 konkurenseinél sokkal jobb paramétereket kínál, így a videók gyorsabban töltődnek be és azonos felbontás mellett lényegesen kisebb – azonos felbontás mellett akár harmad akkora – sávszélességgel is beérik.

Egy gyengébb számítási teljesítménnyel rendelkező alkalmazásprocesszor ugyanakkor nem biztos, hogy elbír a VP9 dekódolásával. Például az Intel ehhez már egy dedikált, fixfunkciós egységet épített legújabb Core és Atom processzoraiba, így tehermentesítve a processzormagokat, de a közelmúltban az ARM is előrukkolt az ehhez szükséges videófeldolgozó blokkal. A négy évvel ezelőtti Sony okostévék rendszerchipje még biztosan nem tartalmaz ilyet, a processzormagok nyers számítási kapacitása pedig valószínűleg nem elég a magasabb teljesítményt igénylő folyamatnak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Nem a Sony okostelevíziói az első olyan eszközök, melyek a YouTube fejlesztései miatt kegyvesztetté váltak. Valószínűleg sokkal több felhasználót érinthetett a videómegosztó tavaly áprilisi lépése, melynek köszönhetően az összes iPhone 4-nél régebbi Apple okostelefon, az első iPad, illetve az első Apple TV is elvesztette támogatását.

Bár ez sem szerencsés, de egy 5 éves okostelefon vagy tablet esetében elfogadhatóbb a lépés, hisz az eszközök életciklusa rendszerint 3-5 évre tehető, ezt követően amúgy is cserélné a készülékeket tulajdonosuk. Ezzel szemben egy televízió jellemzően sokkal, akár 10 évnél is hosszabb távra szólhat. Mindez azt is jelenti, hogy az életciklus végére a smart funkciók nagy része valószínűleg működésképtelenné válhat, ami erősen megkérdőjelezi az okostévé teljes koncepcióját.

Erre egy sajnálatos, de jó példa a mostani, 50 darabos Sony Bravia eset, melyben az érintett modellek palettája rendkívül széles, képátlót tekintve 20-tól egészen 69 hüvelykig, azaz 175 centiméterig terjed az intervallum. Az utóbbi, nagyobb modellek ára bejelentéskor, azaz körülbelül 4 évvel ezelőtt 5-6000 dollár körül mozgott. Ahhoz, hogy ezek a készülékeknél továbbra is YouTube kompatibilisek maradjanak, például egy 35 dolláros Chromecast kiegészítő szükséges, melynek költségét kénytelen a tulajdonos állni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról