Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 17. 12:15

YouTube-ra gyúr az ARM új videofeldolgozó blokkja

Frissítette videofeldolgozó blokkját az ARM, az új Mali Egil teljes körű HEVC támogatás mellett a VP9-es anyagok kódolását és dekódolását is támogatja.

A nagyjából két héttel ezelőtti CPU és GPU bejelentések után most egy kisebb horderejű, ámbár ugyancsak fontos fejlesztést leplezett le az ARM, mely a videofeldolgozó blokkot érinti. A fejlesztés legnagyobb újítása a VP9-es tömörítésű mozgóképi anyagok hardveres kódolásának és dekódolásának támogatása, amivel párhuzamosan a HEVC formátumú anyagok kezelésén is javítottak a mérnökök, ez elsősorban a kódolást érinti.

Az aktuális főszereplő a Mali Egil blokk az előd Mali-V550 képességeire épít, illetve azt egészíti ki, elsősorban a VP9-es kódolás hardveres gyorsításának lehetőségével. A fejlesztés valós piaci igényt elégít ki, a YouTube esetében ugyanis a Google nagyon aktívan tolja ezt a jogdíjmentes kódolási algoritmust, ezen videók visszajátszását segíti majd az új egység.

Az anyagok megfelelő minőségű, illetve a lehető legalacsonyabb fogyasztás melletti lejátszásához nélkülözhetetlen a megfelelő hardveres támogatás. Az ARM ehhez teljes körű támogatást készített, a Profile 0 (8 bit/csatorna) mellett ugyanis a jobb minőséget biztosító Profile 2 (10 bit/csatorna) is hardveresen gyorsított dekódolást kapott. Ezzel együtt pedig a kódolást is támogatja az Egil blokk, igaz utóbbit egyelőre nehézkes kihasználni.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Emellett a HEVC tömörítésű anyagok támogatása is bővült, kiteljesedett. Míg a Mali-V550 egy kezdetleges kódolási megoldást alkalmaz, addig Egil blokk teljes körű tömörítésre képes, a Main profil (8 bit/csatorna) mellett már a Main10 profil (10 bit/csatorna) is támogatott, melyek jobb minőségű tömörítést eredményeznek a korábbi, "HEVC Lite" implementációhoz képest.

Az ARM a fizikai implementációról is beszélt, melyhez a TSMC 16 nanométeres FinFET gyártástechnológiáját vették alapul. Egy komplett Egil blokk 1-8 magból állhat, attól függően, hogy az adott alkalmazásprocesszort milyen környezetbe szánják. Egyetlen 800 MHz-es órajelű maggal 1080p80 anyagok szimultán kódolása és dekódolása oldható meg, hat maggal pedig már a 4Kp120 kezelése is kivitelezhető.

Az első, Mali Egil blokkot tartalmazó rendszerchipek az év második felére várhatóak, az egység alkalmazása ugyanis nem függ a Cortex-A73 vagy a Mali-G71 bevetésétől, az a régebbi CPU és GPU magok mellé is beépíthető.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.