Szerző: Voith Hunor

2015. január 28. 12:45

HTML5 videóra állt át a YouTube

Jókora szöget ütött a Google a Flash koporsójába. A vállalat évekig tartó kísérletezés után először 2014 tavaszán tette alapértelmezetté Chrome böngésző alatt, a YouTube-on eredetileg Flash alapokon nyugvó lejátszó HTML5-ös változatát, tegnap óta pedig a modern böngészők is ezt a verziót töltik be.

A Google 2010-ben kezdett komolyabban foglalkozni annak lehetőségével, hogy a YouTube Flash alapú lejátszóját HTML5-ösre cserélje. Akkor viszont még túl sok hátránya volt utóbbinak az Adobe megoldásával szemben: például a H.264-et licenc hiányában kodeket nem minden böngésző támogatta, Flash alapokon könnyebben megoldható volt a videón belüli navigálás, adott volt a DRM valamint a kamera- és mikrofonkezelés képessége.

Az azóta eltelt évek alatt a HTML5 mögé mindenki felsorakozott az iparágban, az eleinte hiányzó funkciók pedig sorban bekerültek a szabványba. A Google először a Chrome alatt, 2014-ben tette alapértelmezetté a HTML5-ös lejátszót, tegnap pedig bejelentette, hogy mostantól saját böngészőjén felül az Internet Explorer 11-ben, a Safari 8-ban és a jelenleg még bétaverziós Firefoxban is a HTML5-ös lejátszó töltődik be alapértelmezetten.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A lépés nagy lökést adhat a VP9-es kodek térhódításának, amivel a Google a H.264-et és a korábbi, az On2 Technologies felvásárlásával megszerzett VP8-at váltja le. A WebM projekt keretén belüli fejlesztés a Matroska-alapú WebM konténert használja, az audiostream kódolása a rugalmas konténernek megfelelően változó lehet, Opus és Vorbis is használható, a content-type pedig video/webm. A vállalat szerint a VP9 konkurenseinél sokkal jobb paramétereket kínál, így a videók gyorsabban töltődnek be és azonos felbontás mellett lényegesen kisebb – azonos felbontás mellett akár harmadakkora – sávszélességgel is beérik. Fontos megjegyezni, hogy a VP9-et csak az azt támogató böngészők használják, az IE11 például alapesetben H.264-es videót tölt be, ha a felhasználó nem telepítette a WebM projektj oldalán elérhető kiegészítést.

A napokban bemutatott Vivaldi is támogatja a HTML5 videót

A HTML5 Encrypted Media Extensions miatt lehetővé teszi, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben a tartalomszolgáltatást és annak digitális szerzői jogvédelmét külön lehessen választani – utóbbit a YouTube a Common Encryption (CENC) által biztosítja. A kettő kombinálásával a videomegosztó oldal így gyakorlatilag platformfüggetlenül tud biztosítani bármilyen szerzői jogvédelmi konstrukcióval kísért streaming tartalmat.

A korábbi Flash alapú lejátszónak nagy előnye volt a teljes képernyős módhoz nyújtott eszköztára, időközben azonban a HTML5 is kapott ezt lehetővé tévő API-t, így ez az előnye is elveszett az Adobe gyors ütemben népszerűségét veszítő lejátszójának.

A Google a fentieknek megfelelően a YouTube-videók beágyazásához szükséges kódnál is a HTML5-öt részesíti előnyben a továbbiakban, így mindenkit arra biztatnak, hogy oldalukon a Flash verzió helyett helyett a HTML5 kódot használják.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról