Szerző: Koi Tamás

2024. május 13. 12:00

Nincs nagy sikerük az új App Store kondícióknak

Az Apple és az Epic jogi csatározásának egyik folyománya, a külső fizetési linkek a jelek szerint közel sem annyira vonzók fejlesztők tömegei számára, ahogy azt eredetileg a játékkiadó képzelte.

Alig használják az App Store alkalmazásfejlesztői a piactér felhasználói feltételeibe nemrég bekerült új opciót, mely lehetővé teszi, hogy az alkalmazásokból külső fizetési felületekre mutató linkek kerüljenek - derült ki egy pénteki bírósági meghallgatásból, mely az Apple és az Epic Games játékkiadó között folyamatban lévő, évek óta húzódó jogvitás eljárásnak a része.

A külső fizetési linkek elhelyezése éppen az egyik sarokköve volt az Epic Games kontra Apple pernek, mely másodfokon - idén januárban - megerősítette az elsőfokú döntést, mely voltaképpen nem mondta ki, hogy az Apple megsértette volna a kaliforniai versenyjogot, ám arra kötelezte a céget, hogy változtassa meg az App Store felhasználói feltételeit.

in_app_purchase

A januártól élő új lehetőséggel - a külső fizetési linkek elhelyezésével - ugyanakkor csupán a fejlesztők töredéke élt, ami a 65 ezer regisztrált partner közül mindössze 38-at jelent.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Bár a bírósági döntés alapján létrejött változtatás első olvasatra kedvezőnek tűnhet a fejlesztői közösség számára, az Apple az App Store-on kívüli vásárlások esetében is elvárja a jutalék megfizetését, mely a kisebb fejlesztőknél jelenleg 12, a nagyobb partnereknél pedig 27 százalék. 

Ezen felül a fejlesztők még a fizetési szolgáltatás üzemeltetői felé is kötelesek minden tranzakció után jutalékot fizetni, így olyan helyzet is adódhat, hogy a külső fizetési linket használó tranzakciók után az eredeti, Apple-adónak is csúfolt jutaléknál is nagyobb összeget kell fizeniük a fejlesztőknek a tranzakció után.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról