Szerző: Koi Tamás

2024. január 17. 13:26

Vége az Epic és az Apple jogi csatározásának

A legfelsőbb bíróság mind a felperes, mind az alperes fellebbezését elutasította az Epic Games kontra Apple Inc. perben, ezzel lezárult a két cég 2020 óta tartó jogi csatározása, mely az első olyan, komolyabb eljárás volt a tengerentúlon, mely az Apple alkalmazásboltjának feltételrendszerét támadta.

Elutasította mind a felperes mind az alperes fellebviteli kérelmét az Amerikai Legfelsőbb Bíróság az Epic kontra Apple Inc. perben, ezzel helyben hagyta az alsóbb szintű bíróság ítéletét, mely valójában egyik felet sem hirdette ki győztesként a 2020 óta zajló jogi procedúrában.

A felek közül elsőként az Apple nyújtotta be a fellebbezését a kliencedik körzeti fellebviteli bíróság tavaly áprilisi ítéletével szemben, mely kimondta, hogy a cégnek kötelező engedélyeznie a fejlesztők számára, hogy az App Store-on kívül alternatív fizetési megoldásokat vegyenek igénybe.

Ez volt egyébként az első olyan per az Egyesült Államokban, mely az Apple-adónak is csúfolt, a fejlesztőket komolyan megsarcoló 30%-os jutalékrendszert támadta jogi eszközökkel - a végső szikrát az adta, amikor az Apple a felhasználási feltételek megsértésére hivatkozva 2020 augusztusában letiltotta az Epic Games egyik nagy sikerű online játékának, a Fortnite-nak az elérhetőségét az App Store-on keresztül.

epic_vs_apple

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Bár a bíróság tavaly áprilisban voltaképpen az Epic javára döntött, a játékkiadó is megfellebbezte az ítéletet, mivel a bírák ugyan megállapították, hogy az Apple sértette a kaliforniai versenyjogot, ugyanakkor nem mondták ki, hogy az App Store monopólium lenne. A játékkiadó végül eljárásjogi hibákra hivatkozva próbálta megfordítani az ítéletnek ezt a részét - sikertelenül.

Ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy az Apple nem köteles más forrásból beengedni alkalmazásokat a platformjára, legalábbis az Egyesült Államokban, hiszen erre az EU-ban rövidesen kötelezően alkalmazandó Digital Markets Act kötelezi a céget.

A Legfelsőbb Bíróság döntése az Apple fellebviteli kérelmével kapcsolatban ezzel párhuzamosan annyit tesz, hogy a cupertinóiaknak mostantól lehetőséget kell adniuk arra, hogy az alkalmazásfejlesztők alternatív fizetési opciókat is nyújthassanak felhasználóiknak.

Az Apple ennek megfelelően már meg is változtatta az App Store fejlesztőkre vonatkozó szabályzatát, így a felhasználók nem csak az Apple piacterén keresztül vásárolhatnak tartalmakat és előfizetéseket az adott platformot illetően, ám az Apple az App Store-on kívüli vásárlások esetében is elvárja a jutalék megfizetését, mely a kisebb fejlesztőknél jelenleg 12, a nagyobb partnereknél pedig 27 százalék.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.