:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 7. 09:27

Európában újul ki az Epic és az Apple háborúja

Újból kezdenek fellángolni a tengerentúlon január óta már éppen csitulni látszó indulatok a többek között a Fortnite videojátékot kiadó Epic Games és az Apple között, ezúttal azonban új térfélen, Európában.

Kicsinyes bosszú vagy jogos érdekvédelem - röviden így jellemzi az Epic Games és az Apple a két cég közt az európai hadszíntéren kiújuló súlyos érdekellentétet, melynek alapját a kontinens korszakalkotó új jogszabálycsomagja, a Digital Markets Act (DMA), illetve az általa az Apple-re rótt kötelezettségek teljesítése, pontosabban jelen esetben nem teljesítés adja.

Svédcsavar


Az első, nyilvánosság számára is hallható lövést az Epic adta le szerdán - ugyanazon a napon, amikor a DMA-ban foglaltak kötelező érvénnyel hatályba léptek az úgynevezett kapuőr-cégek számára. A vállalat kitett a weboldalára egy blogposztot, melyben közölte, az Apple március elején törölte a cég svéd leányvállalatának korábban engedélyezett fejlesztői fiókját.

Az Epic Games Sweden AB-nek a DMA-korszakban kulcsszerepet szánt a játékkiadó, ez a társaság gondozta volna ugyanis Európában az Epic saját alkalmazás-piacterét. Ennek nyilvánvalóan az a Fortnite lett volna a legfontosabb "terméke", melyet az Apple 2020-ban az App Store fejlesztőkre vonatkozó felhasználási feltételeinek megsértése miatt törölt az iOS okostelefonokon akkor még kizárólagosan megtalálható alkalmazás-piactérről.

sweeney
sweeney az Epic kontra Apple per egyik tárgyalásán

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A fenti blogposzt azt sugallja, hogy az Apple lényegében bosszúból döntött az Epic Games piacterét gondozó európai fejlesztői fiók törléséről, ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítve azt az elképzelést, hogy a játékkiadó a DMA által biztosított módon saját alkalmazás-piactérrel jelenjen az iPhone okostelefonokon.

A blogposztba több levélváltást is beágyaztak, melyek többek között TIm Sweeney, az Epic Games vezérigazgatója és Phil Schiller, az Apple jogi igazgatója között zajlottak.

Február második felében a levelek már kifejezetten feszült viszonyról árulkodtak, legalábbis az egyik ilyen e-mailben Schiller konkrétan azt kérte Sweeney-től, hogy adjon írásos bizonyítékot arra nézve, hogy az Epic ezúttal betartja a játékszabályokat.

Sweeney addigra már pontosan tudta, hogy az Apple milyen feltételek mentén engedné be az alternatív piactereket a platformjára, és több plénum előtt is élesen bírálta a céget a független piacterekre vonatkozó korlátozások miatt.

Tisztán és érthetően fogalmazva, kérjük, árulja el nekünk, miért kéne ezúttal megbíznunk az Epic Games-ben

-írta Schiller Sweeney-nek, aki válaszában igyekezett biztosítani az Apple-t, hogy cégét a jószándék vezérli és kész minden, az Apple által támasztott feltételnek megfelelni.

A válasz az Apple-t láthatóan nem hatotta meg: a vállalat az Epic Games Sweden AB fiókját március 2-án felfüggesztette.

Bizonyítottan megbízhatatlan


Az erről szóló, a cég jogi képviselete által küldött levélben az ügyvédek "bizonyítottan megbízhatatlan" cégnek nevezték az Epic Games-t, illetve arra a tavalyi bírósági ítéletre utaltak, mely helyt adott az Apple azon jogérvényesítésének, hogy a társaság bármikor, saját belátása szerint felfüggesztheti az Epic illetve bármilyen, annak leányvállalataként működő cég felhasználói fiókját.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az Epic feladta volna azon tervét, hogy a Fortnite-ot csaknem négy év távollét után visszahozza az iOS platformra legalább Európában, a kiadónak ugyanakkor mindehhez most egy független alkalmazás-piacteret kell keresnie, melyekben a DMA hatályba lépéséig nem kimondottan lehet dúskálni.

Az Európai Bizottság időközben jelezte, részletes magyarázatot vár az Apple-től arra vonatkozóan, milyen jogalappal akadályozza meg az Epic saját európai alkalmazás-piacterének megjelenését az iOS platformon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 08:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.