Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 11. 10:09

Egyelőre marad az „Apple-adó”

Az Apple jutalékrendszere, illetve üzletpolitikája kapcsán kialakult, mindeddig legnagyobb port felkavart ügyben újabb fejlemények vannak, egyelőre marad az App Store-ban a saját rendszeren belüli fizetése – na és persze a 30 százalékos jutalék, az „Apple-adó”.

Az Apple javára áll a helyzet a Fortnite-ot fejlesztő Epic Games elleni jogi csatában, mivel egyelőre nem léphet hatályba az a szövetségi bírói végzés, amely arra kényszerítené a cupertinóiakat, hogy változtassák meg az App Store-ban bonyolított fizetésekre vonatkozó korlátozásokat. A kilencedik körzeti fellebbviteli bíróság áprilisban hagyta helyben az alsóbb szintű bíróság ítéletét, amely többek közt elutasította az Epic Games játékstúdió azon vádját, hogy az Apple App Store monopolista helyzetet élvez a mobilpiacon, és sérti a szövetségi trösztellenes törvényeket.

A háromtagú testület az eredeti ítéletet fenntartva összességében az Epic által megfogalmazott tíz vádból kilencben az Apple javára döntött, de a játékstúdió számára egyetlen kedvező megállapítást is helybenhagyta, miszerint a cupertinóiak megsértették a kaliforniai törvényeket, így lehetővé kell tenniük a fejlesztők számára, hogy hivatkozásokat helyezzenek el alkalmazásaikban, így a felhasználók az App Store-on kívül vásárolhassanak.

Habár a felperes megnyerte a pert, és a bíróság kimondta, hogy a cupertinói vállalatot nem lehet monopolistának tekinteni (így az nem köteles más forrásból beengedni alkalmazásokat platformjaira), a hatályban lévő törvények szerint azonban versenyellenest magatartást gyakorol. Ennek értelmében a Apple-nek fel kell hagynia azon gyakorlatával, mely tiltja fejlesztőket a külsős fizetési megoldások implementálásától.

appleadó

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Mindez röviden annyit tesz, hogy a cupertinóiaknak lehetőséget kell adniuk arra, hogy az alkalmazásfejlesztők alternatív fizetési opciókat is nyújthassanak. Az Apple nem értett egyet az egyetlen, rá nézve kedvezőtlen követeléssel kapcsolatban, ezért újabb fellebbezést benyújtását mérlegelte, hogy az ügy a legfelsőbb bíróságig juthasson, ennek eredménye lett, hogy Elena Kagan bíró augusztus 9-én elutasította a szövetségi fellebbviteli bíróság határozatának azonnali hatályba lépését. 

A Kilencedik Kerületi Bíróság döntése akkor léphet csak hatályba, ha a már Legfelsőbb Bíróság is elutasítja a cég fellebbezését. Az Apple tehát végleg azért még nem lélegezhet fel, mindenesetre haladékot kapott. Az Epic szerint a fellebbviteli bíróság túlságosan laza jogi mércét alkalmazott a felfüggesztés megadásakor, ami károkat okoz mind a cégnek, mind a fogyasztóknak.

A játékstúdió a 2020-ban indított jogi csatározással azt kívánta bizonyítani, hogy az Apple törvénytelenül korlátozza iOS-es eszközökön az alkalmazások terjesztésének módját, ami kizárólag az App Store-on keresztül lehetséges, és ezáltal megköveteli saját fizetési csatornájának használatát, ami után jutalékot csíp le. Ezzel megakadályozza, hogy a fejlesztők alternatív fizetési módokat kínáljanak a felhasználóknak. 

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.