Szerző: Koi Tamás

2024. március 22. 11:30

Az Apple legújabb terméke: Tim Cook, a celeb

Megnyílt az Apple legújabb kínai üzlete Shanghajban, ahol a cég első embere, Tim Cook is ellátogatott - a vezető kínai látogatásának ugyanakkor ezúttal komoly tétje van.

A tavalyi év során minden más márkánál több Apple okostelefon fogyott Kínában, ám a konkurencia - elsősorban a hamvaiból feltámadni látszó Huawei - nem engedi az amerikai cégnek, hogy kényelmesen hátradőljön. Az eladások már az év első heteiben meredeken esni kezdtek, ami közrejátszhatott abban, hogy a cég legújabb helyi üzletének megnyitóira maga Tim Cook is ellátogatott.

Cook szerdán érkezett meg Shanghajba, ami már abból a szempontból is figyelemre méltó eseménynek számított, hogy a látogatást saját, hivatalos Weibo-fiókján jelentette be. A közösségimédia-felületre ezt követően egy videó is felkerült, melyen a cégvezető látható, amint a város turistanegyedében sétálgat, illetve egy helyi mozi- és tévésztárral reggelizik.

cook_shanghai

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A cégvezető később az Apple legújabb shanghaji boltjának a megnyitójára is ellátogatott, ahol visszaköszönt az előző évtizedben oly sokszor látott, ma már viszont egyáltalán nem jellemző tömegjelenet: a bolt előtt több száz kínai rajongó várt Cook érkezésére, közülük több tucatnyian az egész éjszakát a helyszínen töltötték. A bolt környékének biztosítását a helyi média tudósítása szerint a rendőrségnek kellett ellátnia.

Tim Cook végül óriási ováció közepette érkezett meg az üzlethez, ahol elsősorban a kameráknak pózolt, miután a sajtónak már előző nap nyilatkozott többek között látogatásának céljáról is. Cook így az Apple legfontosabb beszállítópartnereivel találkozott szerdán, ma pedig tovább utazott Pekingbe, ahol a China Development Forum keretén belül helyi döntéshozókkal fog találkozni.

Cook viszonylag gyakran utazik el azokba az országokba, melyek értékesítési vagy gyártói/beszállítói szempontból kritikusak cége számára, így tavaly szintén ő nyitotta meg az első indiai Apple Store-okat, illetve Kínába is többször ellátogatott már.

Az Apple első embere legutóbb tavaly októberben járt Kínában, akkor elsősorban azért, hogy az újonnan piacra dobott iPhone 15 eladásainak lendületet adjon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról