:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 25. 13:29

A kínai okostelefon-piacot is behúzta az Apple

Tavaly tízéves mélypontra kerültek az eladások a kínai okostelefon-piacon, ám nem csak ezért volt érdekes a 2023-as esztendő a világ második legnagyobb országát tekintve.

Nem csak a világot, hanem a sokszor teljesen különálló világként kezelt kínai oksotelefon-piacot is meghódította 2023-ban az Apple, mely most először lett a legnépszerűbb gyártó az ázsiai országban, legalábbis az eladások alapján.

Mindezt tette úgy, hogy a kínai okostelefon-piac komoly kihívásokkal küzdött a tavalyi évben, illetve ezzel párhuzamosan újra erőre kapott az egykor veszélyes magasságokba érő helyi konkurens, a Huawei is. Kínában egyébként az egész tavalyi évben 271,3 millió okostelefon talált gazdára, vagyis 5%-kal kevesebb, mint 2022-ben, ezzel tíz éve nem látott mélypontra estek vissza az eladások.

china_iphone

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az IDC piackutató előzetes számai alapján az Apple a teljes eladási volumen 17,3%-át adta, ezzel éppen hogy megelőzve a második pozícióban 17,1%-on álló Honort. A verseny a harmadik-negyedik helyen is meglehetősen szoros, az Oppo 16,7%-kal fért fel a dobogó legalsó fokára, míg a Vivo 16,5%-kal lett negyedik. A sort a Xiaomi zárja 13,2%-os piaci részaránnyal.

A piacvezető pozíció lecserélődéséhez hozzájárult, hogy a top5-ös listán szereplő gyártók eladásai kivétel nélkül visszaestek, ugyanakkor az Apple tudott egész évben a legstabilabb maradni, hiszen 2022-höz képest csupán 2,2%-os esést produkált.

A negyedik negyedévben ugyan továbbra is az Apple adta el a legtöbb okostelefont az országban, egy régi-új szereplő is befurakodott az legerősebb öt gyártó közé. Ez a Huawei, mely a negyedik negyedévben óriási, 36,2%-os növekedéssel behúzta a negyedik helyet úgy, hogy közben a teljes piac csupán 1,2%-ot tudott nőni. A negyedik negyedévben összesen 73,63 millió okostelefon talált gazdára Kínában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 04:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.