:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 24. 11:08

Üzleti titkok ellopásáért perlik az Nvidiát

A legújabb jogi perpatvar újabb bizonyítéka annak, hogy az autonóm vezetés piacán egyre kiélezettebb a verseny, a Waymo-Uber konfliktus után az Nvidia és a Valeo rúgta össze a port egy forráskód miatt, amit egy korábbi munkavállaló tulajdonított el munkahelyváltás előtt.

A Valeo nevű francia autóipari vállalat pert indított az Nvidia ellen bizalmas információkkal való visszaélés miatt, aminek apropója egy óvatlanságból megosztott forráskód. A Valeo panasza szerint a jelenleg Nvidiánál, de korábban náluk dolgozó mérnök, Mohammad Moniruzzaman vélhetően gondatlanságból egy 2022-es videómeetingen megmutatta a cég forráskód fájljait, miközben megosztotta képernyőjét mindkét féllel. A Valeo alkalmazottai hamar felismerték a kódot (ami egyébként a beszédes ValeoDocs nevű mappában rejtőzött) és bizonyítékot készítettek a mérnök saját magát lebuktató bakijáról még azelőtt, hogy felhívták volna a figyelmét arra, hogy éppen üzleti titkokat mutogat.

A két cég eredetileg közösen fejlesztett parkolási és vezetéstámogató technológiát, amelyet autógyártók építhetnek be saját termékeikbe. A Valeo korábban a szoftveres és hardveres részén is dolgozott, 2021-ben azonban az Nvidiához került a szoftverért felelős munka.

Az autóipari vállalat keresetében úgy fogalmaz: korábbi alkalmazottja visszaélt azzal, hogy szabadalmaztatott technológiákhoz való hozzáférésével megnövelte saját értékét az Nvidia számára. Tettlegességben ez úgy nyilvánult meg, hogy Moniruzzaman a személyes e-mail fiókján keresztül „több tízezer fájlt” és 6GB forráskódot lopott el a Valeotól, majd pár hónappal később otthagyta a céget, és az új kenyéradóhoz, az Nvidiához már a lopott adatokat is vitte magával, immár vezető pozícióban.

Mivel az Nvidiánál ugyanazon a projekten dolgozott, mint amelyben a Valeónál is, ezért volt jelen az ominózus videókonferencián, ahol a Valeo munkatársai kiszúrták a problémás kódokat.

nvidia

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Valeo tájékoztatása szerint egykori alkalmazottja beismerte, hogy ellopta a szoftver kódjait, egy német bíróság már el is ítélte üzleti titok megsértése miatt, és 14 400 euró (kb. 5,5 millió forint) megfizetésére kötelezték. A 2022 nyarán írt levelükben az NVIDIA ügyvédei úgy fogalmaztak, hogy a céget nem érdekli a Valeo kódja vagy állítólagos üzleti titkai, és azonnali konkrét lépéseket tett ügyfele érvényesített jogainak védelme érdekében.

A Valeo azonban még ebben a hónapban beperelte a céget, mivel szerinte az autóiparban még friss szereplőnek számító NVIDIA több millió, talán több száz millió dolláros fejlesztési költséget takarított meg, és a nyeresége egy részét a jogosulatlan hozzáférés révén termelte ki, tehát az ellopott üzleti titkok segítségével. 

Az eset nem teljesen példátlan: 2017-ben a Waymo azzal vádolta az Ubert, hogy összejátszott korábbi alkalmazottjával, Anthony Levandowskival, hogy több mint 14 000 bizalmas és védett tervfájlt lopjanak el, majd osszon meg a másik féllel. Levandowskit végül 18 hónap börtönbüntetésre ítélték, de hat hónappal később Donald Trump elnöki kegyelemben részesítette.

Mivel az ilyen pereskedések eredményére akár hosszú éveket is várni kell, egyelőre nem tudni, hogyan végződik az Nvidia számára. Nem szerencsés viszont, hogy ez nem az első eset, amikor szellemi tulajdon ellopásával vádolják a gyártót: 2019-ben a Xerpi Corp perelte a vállalato azért, mert félvezetőipari szabadalmaihoz jogtalanul hozzájuthatott, ezzel kapcsolatban sem született döntés még egyelőre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 08:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.