:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 3. 11:21

Tőzsdére megy az Intel autonómjármű-divíziója

A korábban ismertetett terveknek megfelelően tőzsdére viszi egyik legnagyobb leányvállalatát, az autonóm járművek szegmensében jelentős technológiai beszállítói pozícióban lévő Mobileye-t az Intel.

Megkezdődött az Intelhez tartozó Mobileye tőzsdei bevezetési folyamata, derül ki egy az Amerikai Tőzsdefelügyelet (SEC) részére szeptember végén benyújtott tájékoztató anyagból. Az autonóm járművekbe különféle hardveres és szoftveres megoldásokat fejlesztő és gyártó izraeli céget 2017-ben vásárolta fel az Intel, mely tavaly év végén közölte a tőzsdére vitellel kapcsolatos terveit.

Bár a Mobileye az elmúlt években kifejezetten jó pénzügyi eredményeket szállított, a gazdasági környezet romlása és az infláció együttesen mostanra jelentősen redukálta a cég becsült értékét, így míg tavaly nagyjából 50 milliárd dollárról szóltak a pletykák, a Bloomberg tudósítása szerint az Intel most már legjobb esetben is legfeljebb 30 milliárd dollárt remél az IPO-tól.

mobileye_car

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az 1999-ben alapított cég számos, patinás autóipari gyártó beszállítója, így megoldásai többek közt megtalálhatók a VAG-csoport egyes márkáinál (Audi, Volkswagen), a BMW-nél, a Nissannál, a GM-nél és a Hondánál is, a SEC részére eljuttatott tájékoztató anyag szerint a Mobileye technológiáit ma mintegy 50 autóipari gyártó használja nagyjából 800 gépjárműtípusban.

A Mobileye elsősorban a vezetéssegítő funkciókat kiszolgáló EyeQ rendszerchippel tarolta le a piacot, melynek legnagyobb teljesítményű, rendkívül komplex felépítésű EyeQ Ultra nevű változatát a 2022-es CES-en jelentette be az Intel. 

A cég emellett egy saját, crowdsourcing alapú, V2X-rendszerrel is rendelkezik, ez a Road Experience Management (REM), melynek segítségével a Mobileye technológiájával ellátott járművek és egyéb objektumok képesek közlekedési információkat megosztani egymással.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 01:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.