:

Szerző: Koi Tamás

2023. november 22. 09:39

A végtelenbe és tovább szárnyal az Nvidia

Kicsit belerondítottak a hangulatba a Kínára kivetett újabb szankciókból fakadó negatív hatások, de ettől függetlenül is döbbenetesen erős a világ első számú GPU-gyártója, az Nvidia, melynek megoldásait széles körben használják a mesterséges intelligencia-modellek tanítására.

Ha nem lennének az októberben bejelentett, Kínára vonatkozó új exporttilalmi korlátozások, tökéletes negyedévet jelenthetett volna az Nvidia, a világ első számú GPU-gyártója, melynek célprocesszorait széles körben használják olyan adatközpontokban, melyek az elterjedt mesterséges intelligencia modellek feltanítási, számítási hátterét biztosítják.

A Biden-adminisztráció októberi határozata - mely valójában egy korábbi exporttilalmi rendelet felülvizsgálata - még nehezebbé teszi, hogy kínai vásárlók fejlett, AI-számításokhoz használható processzorokhoz jussanak hozzá, ami a várakozások szerint középtávon komoly bevételkiesést jelenthet majd az Nvidia számára, tekintve, hogy a cég adatközponti részlegéhez befolyt összeg körülbelül negyede érkezik az ázsiai országból.

Az AI-célprocesszorok iránti óriási keresletnek köszönhetően idén rekordot rekordra halmozó chipgyártónak az október 29-én zárult (immár 2024-es) harmadik pénzügyi negyedévét tekintve ettől függetlenül sincs sok oka a panaszra:

a negyedéves eredmények messze az elemzői várakozások felett alakultak, a céghez 18,12 milliárd dollár folyt be a háromhónapos periódusban, az árbevétel ezzel egy év alatt a triplájára nőtt.

A cég nettó nyeresége eközben ennél is nagyobb mértékben, 680 millió dollárról 9,24 milliárd dollárra nőtt egy év alatt, a növekedés ráadásul negyedéves szinten is csaknem eléri az 50%-ot - áll a vállalat tegnap publikált üzleti jelentésében.

nvidia_h200

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A számokat nem különösebben meglepő módon az Nvidia adatközponti divíziója húzta fel elsősorban, melynek árbevétele 279%-kal, 14,51 milliárd dollárra nőtt, és ha ez nem lenne elég, még az utóbbi időszakban kissé méltatlanul háttérbe szorult, játékosoknak szánt termékeket (elsősorban videokártyákhoz készülő processzorokat) fejlesztő részleg is képes volt 81%-kal növelni árbevételét, ezzel 2,86-ot kasszírozva az etapban.

Az őrült növekedésnek ezzel azonban nincs vége: az Nvidia a jelenlegi negyedévre nagyjából 20 milliárd dolláros árbevétellel számol (pluszmínusz 2%), és kész technológiai szempontból még magasabbra tenni a lécet a novemberben bejelentett, jelentősen megnövelt memória-sávszélességet kínáló H200 processzorral, illetve a korábban leleplezett, szuperszámítógépes felhasználásra szánt GH200 "szuperchippel", melyeket nagyobb mennyiségben egyaránt valamikor a jövő év derekán szállít partnerei számára a vállalat.

Az Nvidia-t az AI-bummnak köszönhetően imádják a befektetők, amit kitűnően megmutat, hogy a cég papírjainak értéke csak idén 241%-ot nőtt, igaz, Kína elvesztése miatt a növekedés most valamelyest megtorpanni látszik. Colett Kress, az Nvidia pénzügyi vezérigazgató-helyettese ugyanakkor igyekezett lehűteni a kedélyeket azzal, hogy kijelentette, a fentiekből fakadó bevételkiesést a többi régió erős teljesítménye teljesen kiegyensúlyozza majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 20:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.