Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 29. 14:08

Egy litográfiás gyártó miatt nőtte ki magát Eindhoven

A litográfiai berendezéseket gyártó ASML-hez a világ minden részéről érkeznek a szakemberek, egyre komolyabb probléma a lakhatás biztosítása és az újonnan érkezők ellátása. Eindhoven példája mutatja, hogy a virágzó techszektor a technológiai hubok infrastruktúráját is újabb kihívások elé állítja.

A hollandiai Eindhovenben alapított, eleinte szénszálas izzók gyártásával foglalkozó Philips térnyerése után 1910-ben a városhoz közeli területeken új lakhatási lehetőségeket kellett biztosítani, ennek eredményeként húzták fel a dolgozói igényeket kielégítő "Philipstown" városrészt, ami a cég elköltözése után ma már parkos területként létezik tovább. Egy évszázaddal később úgy tűnik, hogy ismét a technológiai szektor virágzása miatt vált szűkössé a város saját maga számára, ezúttal az Eindhoven városközpontjától délnyugatra fekvő veldhoveni székhelyű ASML gyors terjeszkedése teszi próbára a város és szomszédos települések infrastruktúrájának kapacitását.

A chipgyártáshoz nélkülözhetetlen fejlett litográfiai berendezéseket túlnyomó részt ez az egyetlen holland cég szállítja a világ összes gyártója számára, így gyakorlatilag Európa legértékesebb technológiai vállalatáról van szó. Az ASML a legfejlettebb, extrém ultraibolya-alapú (EUV) litográfiai berendezésekkel rendelkezik. Az okostelefonoktól az autókig mindent előállító mikrochipek iránti megnövekedett kereslet egyben elindította az ASML berendezései iránti megnőtt érdeklődést is, a becslések szerint a következő évtizedben várhatóan 70 000 munkahely válik betölthetővé a régióban. A terjeszkedés azonban költségekkel jár, mivel Eindhovennek égető szüksége lesz újabb lakóépületekre, körülbelül 62 000 új lakással kéne bővíteni az időszakban az új munkaerő jelentette lakhatási probléma megoldásához. 

eindhoven

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az ASML veldhoveni kampuszában szinte folyamatosak az építkezések a növekvő munkaerőállomány miatt, az épület 19 000 alkalmazottat foglalkoztat 225 000 négyzetméternyi irodaterületen. Mivel a vállalatnál rendkívül speciális szaktudásra van igény, ezért az alkalmazottak a világ minden tájáról érkeznek, akiknek a beilleszkedését különféle módon támogatja a cég. Korábban nem minden európai ország járt sikerrel abban, hogy az újonnan érkezett tech expatok ellátásához elegendő erőforrást biztosítson, Eindhoven a jövőben pedig csak a bevándorló szakemberek igényeinek kielégítésével maradhat versenyképes.

Eindhoven egyetemi városként szoros kapcsolatban áll a technológiai cégekkel partnerségek révén is. Az ASML nem az egyetlen chip-cég a régióban, említhető még az NXP Semiconductors, melynek nemzetközi központja a High Tech Campus Eindhovenben, a város technológiai központjában található. Az NXP anno a Philipsen belül indult, de 2006-ban kivált a cégből.

Az ASML a Philipstől eltérően nem épít saját házakat, de alapot tervez létrehozni annak érdekében, hogy segítse a régiót a szálláshiány kezelésében, a projekt egyelőre gyerekcipőben jár. Felmerül a kérdés, hogy kinek van nagyobb felelősség és teher a vállán, ha egy technológiai óriás szükségleteit már nem tudja kielégíteni egy régió vezetése, itt jöhet képbe a kormányzati támogatás.

A holland kormány és az eindhoveni régió novemberben kötött megállapodása értelmében a következő néhány évben 1,6 milliárd eurót fektet be a régió mobilitási infrastruktúrájának fejlesztésébe. Jeroen Dijsselbloem, Eindhoven polgármestere a POLITICO-nak azt mondta, hogy Hollandia „példa nélküli” összeget tervez a régióba fektetni. A beruházások finanszírozásához mind a nemzeti, mind a regionális és helyi kormányzatok, és a régió vállalatai is meg fogják nyitni pénztárcájukat. Az infrastruktúrára szánt 1,6 milliárd euróból 1 milliárd eurót a kormány vállalt, nagyjából 600 millió euró érkezik a régióból, amit a tartomány, az önkormányzatok és a vállalatok fizetnek majd, utóbbiba például a már említett lakásalappal szállhat be a litográfiás gyártó.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

DÁP

23

Kanyarban a digitális személyi

2024. május 13. 14:45

Ősztől okostelefonnal is igazolhatják magukat azok, akik csatlakoznak a Digitális állampolgárság programhoz.

EUROPOL

0

Feltörték az Europol oldalát

2024. május 13. 13:53

Az Europol ellen elkövetett támadást magára vállaló hackercsoport szerint titkosított rendőrségi dokumentumokat sikerült letölteniük.