:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 28. 09:32

Még szigorúbban korlátozná az USA a Kína felé zajló chipszállítást

Az amerikai kormány attól tart, hogy a kínaiak hadászati, illetve kiberbűnözési célokra használhatják fel a vásárolt MI-chipeket, ezért újabb korlátozások bevezetését tervezi.

Az Egyesült Államok tisztviselői és döntéshozói egyre inkább nemzetbiztonsági szemüvegen keresztül látják a mesterséges intelligenciát, aminek révén más országok versenyelőnyt szerezhetnek akár a harctéren is, így már a kritikus technológiákra vonatkozó védelmet kaphatnak az amerikai fejlesztések.

A Biden-adminisztráció újabb korlátozást tervez bevezetni a mesterségesintelligencia-fejlesztést kiszolgáló chipek kínai exportjára vonatkozóan, miután az Egyesült Államok egyre nagyobb aggodalommal figyeli a riválisok erősödését a technológiai piacon - írja a Wall Street Journal az ügyhöz közeli források alapján.

A kereskedelmi minisztérium a jövő hónap elejétől kezdve leállíthatja az Nvidia és más amerikai chipgyártók által készített MI-komponensek szállítását Kínába (és egyes országokba), a későbbiekben csak külön engedéllyel lesz lehetséges ilyen tevékenységet végezni. A szigorítás a tavaly októberben bejelentett exportellenőrzési intézkedéseket kibővítő végleges szabályok részeként léphet életbe, ami még nehezebb helyzetbe hozza Kínát azután, hogy tavaly elvágták az Nvidia és az AMD által gyártott legfejlettebb kompenensektől.

chipek

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az Nvidia ennek nyomán kiadta a kimondottan kínai piacra tervezett A800-as chipet, amit a kereskedelmi minisztérium által meghatározott teljesítményküszöb alatt tartva tudott szállítani. A chip lényegében az MI-fejlesztéseket támogató adatközpontokban széles körben használt A100-as chip alternatívája lett. Az újabb szigorítással már az A800-as chipek engedély nélküli értékesítése is tiltottá válik, ami újabb fejtörést okozhat a gyártónak.

Az adminisztráció ezen felül fontolgatja, hogy korlátozza a felhőszolgáltatások bérbeadását a kínai mesterséges intelligencia-vállalatok számára, amivel egyesek a chipekre vonatkozó exporttilalmakat próbálták megkerülni – állítják az ügyet ismerő források. Az újabb szigorítások bevezetésének időpontja egyelőre bizonytalan, a chipgyártók továbbra is próbálják rávenni a kormányt, hogy enyhítsen az exportszabályokon.

A források szerint az adminisztráció vélhetően Janet Yellen pénzügyminiszter július eleji kínai látogatása után iktathatja be az új szabályokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 18:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.