Szerző: Koi Tamás

2023. február 16. 13:26

Feltűnően érdeklik Kínát a nyugati litográfiai technológiák

Miközben a kínai félvezetőgyártás nyugati beszállítóinak maradéka is kénytelen kvázi kivonulni az ázsiai országból, a cégek egyre több olyan incidensről számolnak be, mely ipari kémkedésre vezethető vissza.

A holland ASML, a félvezetőgyártás gyakorlatilag megkerülhetetlen tényezőjeként a világon egyedüliként szállít extrém-ultraibolya alapú litográfiai berendezéseket a legkülönfélébb chipgyártók számára, ugyanakkor az Egyesült Államok embargójának köszönhetően most gyakorlatilag kénytelen beszüntetni a tevékenységét Kínában. A cég nemrég közzétett éves jelentéséből derült ki, hogy különösen a szigorított amerikai intézkedések bejelentését követően az ipari kémkedésre visszavezethető incidensek száma jelentősen megugrott a vállalatnál.

A jelentés egy konkrét esetet is említ, amikor a vállalat kínai leányvállalatának egyik alkalmazottján keresztül fértek hozzá illetéktelenül olyan technológiai knowhow-hoz, melyekre egyébként amerikai exporttilalom vonatkozik. A cég szerint az eset az üzletmenetre nincs komoly kihatással, ugyanakkor az ASML megtette a szükséges lépéseket, így értesítette a hatóságokat illetve megerősítette rendszereinek védelmét.

asml_litography_2

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Rövid időn belül ez a második eset, amikor a holland cégtől kínai entitások üzleti titkokat loptak el, 2021-ben az ASML konkrétan meg is vádolt egy céget, a DongFang YingJuan Electront ipari kémkedéssel. Azt sem akkor, sem most nem hozta nyilvánosságra a cég, hogy pontosan milyen adatokat lophattak el a feltételezett elkövetők.

A fokozódó kínai iparikém-tevékenység az ASML-hez hasonló cégek működése, illetve technológiáik kapcsán azóta kevéssé meglepő, hogy Hollandia és Japán januárban beleegyezett abba, hogy a chipgyártáshoz használt létfontosságú gépekre teljes exporttilalmi korlátozást vezet be. Az Amerikai Egyesült Államok 2019 óta próbálta meggyőzni a két országot arról, hogy a legfejlettebb gépek szállításának betiltását követően léptessen életbe teljes embargót, a gazdaságpolitikai lobbi most végül célt ért.

Az exporttilalmi intézkedések gyakorlatilag teljesen egybecsengenek azokkal a hasonló célú korlátozásokkal, melyeket a Biden-adminisztráció tavaly októberben állított hatályba. Ez utóbbi lényegében a 2019-ben az akkori elnök, Donald Trump által hozott korlátozások tovább szigorításának felel meg, egyszersmind jelezve, hogy az Egyesült Álllamok az éppen aktuális hatalmon lévő politikai erőtől függetlenül határozott lépésekkel igyekszik Kínát elhessegetni, de legalábbis minél távolabb tartani attól, hogy házon belül saját hi-tech gyártást építsen ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról