Szerző: Koi Tamás

2023. január 30. 09:59

Egyre nagyobb harapófogóban a kínai chipgyártás

A chipgyártás két, ma még gyakorlatilag megkerülhetetlen beszállítóországa, Hollandia és Japán engedett az Amerikai Egyesült Államoknak, így Kína rövidesen fontos, a félvezetőgyártáshoz nélkülözhetetlen gépek exportjától végleg el lesz vágva.

További csapást szenvedett múlt pénteken a kínai félvezetőipar azzal, hogy Hollandia és Japán beleegyezett abba, hogy a chipgyártáshoz használt létfontosságú gépekre teljes exporttilalmi korlátozást vezet be. Az Amerikai Egyesült Államok 2019 óta próbálta meggyőzni a két országot arról, hogy a legfejlettebb gépek szállításának betiltását követően léptessen életbe teljes embargót, a gazdaságpolitikai lobbi most végül célt ért.

Az exporttilalmi intézkedések gyakorlatilag teljesen egybecsengenek azokkal a hasonló célú korlátozásokkal, melyeket a Biden-adminisztráció tavaly októberben állított hatályba. Ez utóbbi lényegében a 2019-ben az akkori elnök, Donald Trump által hozott korlátozások tovább szigorításának felel meg, egyszersmind jelezve, hogy az Egyesült Álllamok az éppen aktuális hatalmon lévő politikai erőtől függetlenül határozott lépésekkel igyekszik Kínát elhessegetni, de legalábbis minél távolabb tartani attól, hogy házon belül saját hi-tech gyártást építsen ki.

asml_loading

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A korlátozásokat bevezető két ország közül elsősorban Hollandia döntése lehet fájó az ázsiai ország számára, mivel a chipgyártáshoz nélkülözhetetlen fejlett litográfiai berendezéseket túlnyomó részt egyetlen, holland cég, az ASML szállítja a világ összes gyártója számára. Az ASML a legfejlettebb, extrém ultraibolya-alapú (EUV) litográfiai berendezéseit már 2019 óta nem szállítja Kínának, a január végi döntést követően azonban ez a korlátozás kiterjed majd szinte az összes litográfiai egységre.

Az exporttilalmi intézkedések ezzel együtt nem csak Kínának, hanem Hollandiának, illetve az ASML-nek is fájnak, a cégvezetés legalábbis korábban arról számolt be, hogy a vállalat 2022-es árbevételének mintegy 15%-a származott a kínai piacról, így nem véletlen, hogy a holland kormány ameddig csak lehetett, próbált ellenállni az amerikai lobbinak.

Az ASML vezérigazgatója, Peter Wennink egy korábbi interjúban egyben utalt rá, hogy egy ilyen intézkedéssel jó eséllyel csak némi időt veszít Kína, mely előbb-utóbb meg fogja találni a módját annak, hogy saját litográfiai berendezéseket építsen saját chipgyártói számára. Fontos az is, hogy a mostani megállapodás értelmében nem lépnek hatályba azonnali korlátozások, melyeket egy hosszú hónapokat felemésztő jogi procedúra előzhet meg.

A félvezetőgyártást támogató berendezések szigorított exporttilalma legalább két japán gyártóra is kiterjed majd, a Nikon és a Tokyo Electron az ASML-hez hasonlóan litográfiai eszközöket szállít jelenleg a kínai chiphgyártók számára.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.