Szerző: Koi Tamás

2023. január 30. 09:59

Egyre nagyobb harapófogóban a kínai chipgyártás

A chipgyártás két, ma még gyakorlatilag megkerülhetetlen beszállítóországa, Hollandia és Japán engedett az Amerikai Egyesült Államoknak, így Kína rövidesen fontos, a félvezetőgyártáshoz nélkülözhetetlen gépek exportjától végleg el lesz vágva.

További csapást szenvedett múlt pénteken a kínai félvezetőipar azzal, hogy Hollandia és Japán beleegyezett abba, hogy a chipgyártáshoz használt létfontosságú gépekre teljes exporttilalmi korlátozást vezet be. Az Amerikai Egyesült Államok 2019 óta próbálta meggyőzni a két országot arról, hogy a legfejlettebb gépek szállításának betiltását követően léptessen életbe teljes embargót, a gazdaságpolitikai lobbi most végül célt ért.

Az exporttilalmi intézkedések gyakorlatilag teljesen egybecsengenek azokkal a hasonló célú korlátozásokkal, melyeket a Biden-adminisztráció tavaly októberben állított hatályba. Ez utóbbi lényegében a 2019-ben az akkori elnök, Donald Trump által hozott korlátozások tovább szigorításának felel meg, egyszersmind jelezve, hogy az Egyesült Álllamok az éppen aktuális hatalmon lévő politikai erőtől függetlenül határozott lépésekkel igyekszik Kínát elhessegetni, de legalábbis minél távolabb tartani attól, hogy házon belül saját hi-tech gyártást építsen ki.

asml_loading

A korlátozásokat bevezető két ország közül elsősorban Hollandia döntése lehet fájó az ázsiai ország számára, mivel a chipgyártáshoz nélkülözhetetlen fejlett litográfiai berendezéseket túlnyomó részt egyetlen, holland cég, az ASML szállítja a világ összes gyártója számára. Az ASML a legfejlettebb, extrém ultraibolya-alapú (EUV) litográfiai berendezéseit már 2019 óta nem szállítja Kínának, a január végi döntést követően azonban ez a korlátozás kiterjed majd szinte az összes litográfiai egységre.

Az exporttilalmi intézkedések ezzel együtt nem csak Kínának, hanem Hollandiának, illetve az ASML-nek is fájnak, a cégvezetés legalábbis korábban arról számolt be, hogy a vállalat 2022-es árbevételének mintegy 15%-a származott a kínai piacról, így nem véletlen, hogy a holland kormány ameddig csak lehetett, próbált ellenállni az amerikai lobbinak.

Az ASML vezérigazgatója, Peter Wennink egy korábbi interjúban egyben utalt rá, hogy egy ilyen intézkedéssel jó eséllyel csak némi időt veszít Kína, mely előbb-utóbb meg fogja találni a módját annak, hogy saját litográfiai berendezéseket építsen saját chipgyártói számára. Fontos az is, hogy a mostani megállapodás értelmében nem lépnek hatályba azonnali korlátozások, melyeket egy hosszú hónapokat felemésztő jogi procedúra előzhet meg.

A félvezetőgyártást támogató berendezések szigorított exporttilalma legalább két japán gyártóra is kiterjed majd, a Nikon és a Tokyo Electron az ASML-hez hasonlóan litográfiai eszközöket szállít jelenleg a kínai chiphgyártók számára.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról