Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 13. 12:00

Az unió is szétszaggatná a Google-t

Kifogásközlés benyújtására készül az unió bizottsága a keresőóriás ellen, ami az újabb bírság mellett a reklámtechnológiai modellt célozná meg, ezzel hozzájárulva az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának korábban beadott keresetéhez. A hatóságok lépései azonban évekig elhúzódó harcot vetítenek előre.

Az ügyhöz közelálló források szerint az Európai Unió trösztellenes szabályozói  szerdán kifogásközlést nyújthatnak be a Google ellen, ezzel tovább fokozva a transzatlanti erőfeszítéseket, amelyek a technológiai óriás digitális hirdetések terén látható dominanciájának mérséklését irányozzák.

A héten benyújtani tervezett dokumentumban megfogalmazott kifogások szerint a vállalat visszaél szerepével, és egyszerre van jelen a digitális hirdetések megjelenítésében, értékesítésében és közvetítésében. Az ügy részeként az EU tisztviselői azt is elrendelik, hogy az amerikai cég értékesítse hirdetéstechnológiai üzletágának (adtech) egyes részeit. A Google és az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Rendkívül ritkán adódik olyan, hogy az unió versenyjogi végrehajtója leválasztást rendeljen el egy szereplőtől, jellemzően pénzbírságokkal és a problémás gyakorlatok megváltoztatásával oldják meg az antitröszt-ügyeket, azonban belsős elmondások alapján a frusztráció egyre nőtt, ahogy a keresőóriás nem kezelte kielégítően a versenyellenes magatartásával kapcsolatos aggályokat. A riválisok vesenyellenességről szóló panaszai korábban már több kontinensen trösztellenes vizsgálatokhoz vezettek.

googleadtech

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az Insider Intelligence kutatócég szerint a Google a világ legdominánsabb digitális hirdetési platformja, a globális hirdetési bevételek piacán rendkívül fölényes, 28%-os piaci részesedéssel. Ráadásul a Google teljes bevételének mintegy 80 százalékát a hirdetési üzletágból szerzi, és minden olyan uniós szabály, amely a hirdetési modellt célozza meg, jelentős hatással lehet a vállalat összteljesítményére. Az idei első negyedévben az Alphabet hirdetési bevételei 54,55 milliárd dollárra csökkentek, aminek 14 százaléka származott az adtech irányából.

Az EU szabályozása szerint a trösztellenes szabályok megsértéséért kiszabható pénzbírság elérheti a vállalat globális értékesítésének 10 százalékát. Ritka azonban, hogy a büntetések elérjék ezt a szintet, és a cégeknek lehetőségük van védekezni és fellebbezni a bírság kiszabása előtt és után is. A nagy trösztellenes vizsgálatok gyakran egy évig vagy tovább tarthatnak a hivatalos panasz benyújtását követően, és szabálytalanság megállapítása nélkül is véget érhetnek. A bizottság a vizsgálat befejezéséig nem hozhat döntést a leválasztásról sem.

A források által látott dokumentumban részletezett EU-ügy valamelyest hasonló alapokra fog vonatkozni, mint az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma által indított januári, reklámtechnológiai per, egy lényeges különbséggel: az amerikai eljárás azt szeretné elérni, ha a Google megszabadulna az általa felvásárolt adtechcégektől, míg az EU a keresőóriásról választaná le az adtechrészleg egyes elemeit.

A Google tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el, ezzel egyidejűleg aktívan vitatja a bíróságon az EU által kiszabott trösztellenes bírságokat, beleértve a mérföldkőnek számító 4,34 milliárd eurós büntetést az Android mobil operációs rendszer kapcsán. Tavaly az uniós bírák 4,125 milliárd euróra csökkentették a büntetést; a Google azonban jelenleg az EU legfelsőbb bíróságán támadja meg az ügyet.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról